Terug

 • Geen verwijzing nodig van je huisarts
 • Stel zelf je onderzoek samen
 • Prikpunten in heel Nederland

CKD-EPI-formule (Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration)

 • 19 / 10 / 2023 0
CKD-EPI-formule (Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration)

De MDRD-formule en eGFR zijn testen om te beoordelen hoe goed je nieren werken. Ze meten de nierfunctie door naar creatinine in je bloed te kijken. Lage GFR-waarden, bijv. onder 60 ml/min/1,73m², kunnen wijzen op nierproblemen. Het is belangrijk om vroegtijdig nierproblemen te identificeren, omdat je er in het begin nog niets van merkt.

KD-EPI-formule (Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration) is een formule voor het berekenen van de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid (eGFR).

Dit is een maatstaf voor de nierfunctie en wordt vaak gebruikt om de ernst van chronische nierziekte (CKD) te beoordelen.

eGFR (geschatte glomerulaire filtratiesnelheid) is een meting om te begrijpen hoe goed je nieren werken. Het vertelt je hoe efficiënt je nieren afvalstoffen uit je bloed filteren.

MDRD-formule is een rekenkundige methode om eGFR te schatten. Het houdt rekening met verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, ras en de hoeveelheid creatinine in je bloed.

Het verschil tussen beide is dat eGFR de uitkomst is, zoals bijvoorbeeld 80 ml/min/1.73m², die je vertelt hoe goed je nieren werken. MDRD is een formule die door het laboratorium van Bloedwaardentest wordt  gebruikt om eGFR te berekenen.

Wanneer je je  eGFR-waarde kent, kun je in de gaten houden hoe gezond hun nieren zijn. Een lage eGFR-waarde kan wijzen op nierproblemen. Deze test is belangrijk omdat nierproblemen vaak sluipend beginnen en met vroegtijdige opsporing kunnen ernstige nieraandoeningen worden voorkomen of vertraagd.

In de  meeste check-ups wordt creatinine meegenomen, hierbij wordt dan altijd GRATIS de GFR (MDRD-formule ) bij berekent, De referentiewaarden zij afhankelijk van leeftijd en geslacht.

De uitslag kan er dan zo uit zien: 

                                  Methode          Resultaat          Referentiewaarde

creatinine                    ENZ                 86.6 μmol/l             59.2 - 103.4
GFR (MDRD-formule)                           89.1 ml/min/1.73m²        > 60.0

De uitslag voor deze meneer met dit geslacht en leeftijd is goed als deze boven de 60 ligt, bij hem is het dus goed want zijn uitslag is 89.

Beperkingen: Niet alle formules zijn geschikt voor iedereen, bijvoorbeeld niet voor jongeren, mensen met specifieke aandoeningen, of zwangere vrouwen.

Voor wie geldt deze formule niet?

De MDRD-formule is niet gekalibreerd voor:

 • mensen jonger dan 18 jaar
 • mensen met een sterk afwijkend lichaamsoppervlak
 • etnische groeperingen anders dan het blanke of negroïde ras
 • patiënten met spierziekten, paraplegie of quadriplegie
 • patiënten met acute nierinsufficiëntie
 • ondervoede mensen
 • mensen met een vegetarisch dieet
 • zwangeren

De CKD-EPI-formule is even betrouwbaar als de MDRD-formule, maar is nauwkeuriger bij patiënten met relatief goede nierfunctie. Bij GFR 60-90 ml/min liggen de uitslagen van de CKD-EPI-formule dichter bij de werkelijke GFR dan die van de MDRD formule. per 1 januari 2022 gebruiken we deze nieuwe formule

Voor meer informatie klik hier

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box