Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • Geen verwijzing nodig van je huisarts
 • Stel zelf je onderzoek samen
 • Prikpunten in heel Nederland

Wat is een Normale Nierfunctie Waarde? (2)

Het is belangrijk om de nierfunctie regelmatig te controleren, vooral als je risicofactoren hebt voor nierziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk, of een familiegeschiedenis van nierproblemen.

Filters

  • Onderzoek Nieren

  Onderzoek Nieren

  € 29,-

  Omdat we dagelijks eiwitten eten en ook afbreken is er altijd een kleine hoeveelheid ureum...

  • Creatinine - Vingerprik

  Creatinine - Vingerprik

  € 9,-

  Kreatinine stijgt in het bloed bij een verminderde nierfunctie omdat het aanbod gelijk bl...

Nierfunctie is cruciaal voor de algehele gezondheid. De nieren zijn verantwoordelijk voor het filteren van afvalstoffen uit het bloed, het reguleren van de bloeddruk, het balanceren van elektrolyten, en het produceren van urine. Het meten van de nierfunctie is een belangrijk aspect van medische evaluaties. Hieronder bespreken we wat normale nierfunctiewaarden zijn, hoe deze gemeten worden, en wat het betekent voor je gezondheid.

Wat is Nierfunctie?

Nierfunctie verwijst naar hoe goed de nieren in staat zijn om hun taken uit te voeren. Er zijn verschillende tests om de nierfunctie te meten, waarvan de meest voorkomende de glomerulaire filtratiesnelheid (GFR) is. De GFR geeft aan hoeveel bloed de nieren elke minuut kunnen filteren.

Hoe wordt Nierfunctie Gemeten?

Nierfunctie wordt typisch gemeten via bloed- en urineonderzoeken. De meest voorkomende zijn:

 • Bloedureumstikstof (BUN): Meet het ureumniveau in het bloed, een afvalproduct van eiwitmetabolisme.
 • Creatinine in het Serum: Meet de hoeveelheid creatinine in het bloed. Creatinine is een afvalproduct geproduceerd door spiermetabolisme en wordt constant gefilterd door de nieren.
 • Estimated Glomerular Filtration Rate (eGFR): Berekeningen gebruikt om de filteringsefficiëntie van de nieren te schatten, vaak afgeleid uit de creatininewaarden, leeftijd, geslacht, en ras.

Wat zijn Normale Nierfunctie Waarden?

Normale waarden kunnen variëren afhankelijk van het lab, maar hier zijn algemene richtlijnen:

 • eGFR: Een normale eGFR-waarde ligt boven de 90 ml/min/1.73 m². Waarden tussen 60-89 ml/min/1.73 m² kunnen duiden op een milde nierfunctiestoornis, afhankelijk van andere factoren zoals leeftijd en aanwezigheid van andere medische aandoeningen.
 • Creatinine in het Serum: Normale waarden kunnen variëren tussen 0.7 en 1.2 mg/dL voor mannen en tussen 0.5 en 1.1 mg/dL voor vrouwen. Deze waarden kunnen variëren afhankelijk van spiermassa en andere factoren.
 • Bloedureumstikstof (BUN): Normale BUN-waarden liggen tussen ongeveer 7 en 20 mg/dL, afhankelijk van leeftijd en geslacht. https://www.bloedwaardentest.nl/bun-stikstoftest-van-het-bloedureum-en-creatinine.html

Wat Te Doen bij Afwijkende Waarden?

 • Verhoogde Creatinine of BUN: Dit kan een indicatie zijn van verminderde nierfunctie. Mogelijke oorzaken zijn onder andere uitdroging, nierziekten, of andere medische condities.
 • Verlaagde eGFR: Dit kan wijzen op chronische nierziekte. Een eGFR onder de 60 ml/min/1.73 m² die langer dan 3 maanden aanhoudt, wordt meestal geclassificeerd als chronische nierziekte.
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box