Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • Geen verwijzing nodig van je huisarts
 • Stel zelf je onderzoek samen
 • Prikpunten in heel Nederland

Histamine (3)

Histamine speelt een cruciale rol in ons immuunsysteem en is essentieel voor tal van lichaamsfuncties. Lees hier over de rol van histamine in het lichaam, de symptomen van histamine intolerantie en hoe wij dit voor jou kunnen testen!

Filters

  • DAO diamino-oxidase

  DAO diamino-oxidase

  € 49,-

  DAO diamino-oxidase meting. Uitslag > 10 wil zeggen geen histamine intolerantie. Remming v...

  • Histamine Intolerantie ontlasting RP

  Histamine Intolerantie ontlasting RP

  € 67,-

  Bij de ontlastingstest op histamine wordt het gehalte van histamine in de ontlasting bepaa...

  • Methylhistamine RP uit urine

  Methylhistamine RP uit urine

  € 127,-

  METHYLHISTAMINE Een afbraakproductvan histamine en wordt gebruikt in een screening op mast...

Wat is histamine en histamine intolerantie?

Histamine is een biogene amine, een natuurlijk voorkomende chemische stof, betrokken bij vele lichaamsprocessen, waaronder immuunreacties en ontstekingsprocessen. Het wordt geproduceerd als reactie op allergenen en speelt een sleutelrol bij allergische reacties. Histamine helpt het lichaam ook bij het reguleren van maagzuur en speelt een rol in het slaap-waakritme.

Histamine intolerantie treedt op wanneer het lichaam moeite heeft met het afbreken van histamine. Dit kan leiden tot een ophoping van histamine in het lichaam, resulterend in symptomen die lijken op allergische reacties. De oorzaak van histamine intolerantie is vaak gerelateerd aan een tekort aan het enzym diamine oxidase (DAO), dat verantwoordelijk is voor het afbreken van histamine in de darmen.

De rol van histamine in het lichaam

De rol van histamine in het lichaam gaat verder dan alleen het veroorzaken van allergische reacties. Naast zijn rol in immuunrespons en ontstekingsprocessen, is histamine betrokken bij de regulatie van maagzuurproductie, wat essentieel is voor de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol in de hersenen als neurotransmitter, waar het betrokken is bij de regulatie van slaap, alertheid en cognitieve functies.

Histamine is ook van invloed op het cardiovasculaire systeem, het hart en vaatstelsel. Het kan bloedvaten verwijden en bijdragen aan de regulatie van de bloeddruk. Verder speelt histamine een rol in de doorlaatbaarheid van bloedvaten, wat belangrijk is voor de reactie van het lichaam op ontstekingen en verwondingen.

Een disbalans leidt tot mogelijke gezondheidsproblemen

De veelzijdige functies van histamine in het lichaam maken het een belangrijke stof, maar tegelijkertijd kan een disbalans in histamine leiden tot gezondheidsproblemen. Van allergieën en ontstekingsreacties tot problemen met de spijsvertering, slaapstoornissen en neurologische aandoeningen – een overmatige of onvoldoende hoeveelheid histamine kan diverse effecten hebben op het welzijn van een persoon. Dit benadrukt het belang van het handhaven van een gebalanceerde histaminehuishouding en het belang van specifieke testen in gevallen van vermoedelijke intolerantie of allergische reacties.

Symptomen van histamine intolerantie en allergieën

Histamine intolerantie en allergieën kunnen een reeks symptomen veroorzaken, die variëren in ernst en type. De meest voorkomende symptomen van histamine intolerantie omvatten:

 • Huidreacties: zoals huiduitslag, jeuk, en eczeem.
 • Spijsverteringsproblemen: waaronder diarree, maagpijn, en een opgeblazen gevoel.
 • Respiratoire problemen: zoals astma, neusverstopping, en niezen.
 • Neurologische symptomen: zoals hoofdpijn, migraine, en duizeligheid.
 • Overige symptomen: zoals vermoeidheid, hartkloppingen, en menstruatieproblemen.

Deze symptomen kunnen ook overlappen met andere aandoeningen, wat het diagnosticeren van histamine intolerantie uitdagend maakt. Een specifieke test bij Bloedwaardentest.nl kan hierbij uitsluitsel geven.

Het belang van testen

Histamine klachten kunnen vaak verward worden met symptomen van andere aandoeningen, zoals voedselallergieën, maagdarmkanaal aandoeningen of zelfs stress-gerelateerde symptomen. Dit maakt het belang van specifieke histamine testen des te groter. Door het nauwkeurig diagnosticeren van histamine intolerantie of allergieën kunnen passende behandelplannen worden opgesteld. Dit is niet alleen cruciaal voor de behandeling van de symptomen, maar ook voor het vermijden van de triggers die histamine reacties veroorzaken.

Onze verschillende soorten testen

Bij Bloedwaardentest.nl zijn er verschillende testen beschikbaar om histamine intolerantie of allergieën te diagnosticeren. Elk van deze testen biedt inzicht in verschillende aspecten van histamine gerelateerde aandoeningen:

 • Bloedtest DAO (Diamine Oxidase) test voor histamine intolerantie: Deze test meet de activiteit van het enzym DAO in het bloed. DAO is cruciaal voor het afbreken van histamine in het lichaam. Een tekort aan DAO kan leiden tot een ophoping van histamine, wat diverse symptomen veroorzaakt. Deze test is vooral belangrijk voor het diagnosticeren van histamine intolerantie, vooral bij symptomen zoals huiduitslag, migraine, en spijsverteringsproblemen.
 • Histamine test uit ontlasting (Histamine in feces test): Deze test meet de concentratie van histamine in de ontlasting. Het duidt op lokale reacties in het spijsverteringsstelsel en kan handig zijn bij het diagnosticeren van voedselintoleranties en allergieën gerelateerd aan histamine.
 • Histamine in urine test: Deze test reflecteert de algemene histaminebelasting in het lichaam. Het kan wijzen op systemische histamine intolerantie of allergische reacties. Deze test is nuttig voor het beoordelen van de algehele histamine niveaus in het lichaam en kan helpen bij het vaststellen van de ernst van de intolerantie of allergie.

Elk van deze testen kan cruciaal zijn voor het vaststellen van de aanwezigheid en impact van histamine in het lichaam en kan helpen bij het vormen van een effectieve behandelingsstrategie voor mensen die last hebben van symptomen gerelateerd aan histamine intolerantie of allergieën. Bloedwaardentest.nl biedt deze testen aan om een nauwkeurige diagnose te stellen en een gepersonaliseerde behandeling mogelijk te maken.

Het vaststellen van histamine intolerantie

Het nauwkeurig diagnosticeren van histamine intolerantie is essentieel voor het bepalen van de juiste behandeling. Na het ondergaan van de histamine testen, zoals de DAO test, de histamine test uit ontlasting, of de histamine in urine test, kunnen artsen en specialisten een duidelijk beeld krijgen van de histaminehuishouding in het lichaam. Deze resultaten zijn cruciaal voor het vaststellen van:

 • De specifieke triggers die histamine reacties veroorzaken.
 • De ernst van de intolerantie of allergie.
 • Geschikte dieetaanpassingen of medicatie om de symptomen te beheersen.
 • Lange-termijn managementstrategieën voor het omgaan met histamine intolerantie.

Met deze gepersonaliseerde informatie kunnen mensen die lijden aan histamine intolerantie of allergieën gerichte stappen ondernemen om hun levenskwaliteit te verbeteren.

Een histamine test bestellen

Heb je symptomen die wijzen op histamine intolerantie of allergieën? Wacht dan niet langer en neem de controle over je gezondheid. Bekijk onze testen en kies degene die bij jou past. Kom je er niet uit? Onze expert staan voor jou klaar om jou persoonlijk advies te geven. Zo kan jij vandaag nog jouw test bestellen. Een accurate diagnose is de eerste stap naar een effectieve behandeling en een beter welzijn.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box