Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • Geen verwijzing nodig van je huisarts
 • Stel zelf je onderzoek samen
 • Prikpunten in heel Nederland

Foliumzuur (3)

Foliumzuurtekorten kunnen risico's inhouden tijdens de zwangerschap, en te hoge waarden kunnen gezondheidsrisico's met zich meebrengen bij genetische mutaties. Een foliumzuur tekort kan symptomen als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.

Filters

  • Foliumzuur Intracellulair

  Foliumzuur Intracellulair

  € 39,-

  Als foliumwaarde erocytair aangevraagd wordt, wordt automatisch ook het hematocriet meebep...

  • Foliumzuur B11

  Foliumzuur B11

  € 25,-

  Foliumzuur is noodzakelijk voor het aanmaken en herstellen van cellen en weefsels. De stof...

  • uitgebreid bloedbeeld met RDW absoluut en in percentrage

  uitgebreid bloedbeeld met RDW absoluut en in percentrage

  € 19,50

  Uitgebreid bloedbeeld inclusief Leuco Diff +RDW. Hematologie is het specialisme dat zich b...

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11 in de VS en België (of B9), speelt een cruciale rol in het lichaam. Het is essentieel voor de aanmaak van DNA, de vorming van rode bloedcellen en de ontwikkeling van een gezonde foetus tijdens de zwangerschap. Een adequate foliumzuurstatus is belangrijk voor iedereen, maar vooral voor zwangere vrouwen en mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals megaloblastische anemie en ontwikkelingsstoornissen tijdens de zwangerschap.

De foliumzuur tests: Serum en RBC

Bij Bloedwaardentest.nl bieden we twee soorten foliumzuurtesten aan: de Serum Foliumzuur Test en de Foliumzuur Intracellulair (RBC) Test. De Serum Foliumzuur Test meet de korte termijnspiegels van foliumzuur in het bloed, die beïnvloed worden door recente voeding en suppletie. Deze test is vooral nuttig voor een snelle beoordeling van de huidige foliumzuurstatus. De Foliumzuur Intracellulair Test meet de foliumzuurniveaus in de rode bloedcellen, waardoor een langdurige status van de vitamine in het lichaam wordt weergegeven. Deze test is bijzonder nuttig voor mensen met MTHFR-genmutaties, aangezien het een accurater beeld geeft van hun langetermijnfoliumzuurstatus. Beide tests zijn cruciaal voor het beoordelen van de foliumzuurstatus en het nemen van passende gezondheidsmaatregelen.

Symptomen van foliumzuurtekort

Mannen en vrouwen met een foliumzuurtekort kunnen verschillende symptomen ervaren, waaronder algemene vermoeidheid, zwakte, hoofdpijn, bleekheid van de huid en kortademigheid. Specifieke symptomen zoals een geïrriteerde mond of tong, diarree, en veranderingen in het humeur kunnen ook voorkomen. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot megaloblastische anemie, een aandoening gekenmerkt door abnormaal grote en onrijpe rode bloedcellen. Vroegtijdige detectie en behandeling van een foliumzuurtekort zijn essentieel om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

Risico's van een te hoog foliumzuurgehalte

Hoewel een tekort aan foliumzuur gezondheidsrisico's met zich meebrengt, kan ook een te hoge waarde van foliumzuur problematisch zijn, vooral bij personen met genetische mutaties zoals MTHFR. Een overmaat aan foliumzuur kan maskeren dat iemand een vitamine B12-tekort heeft, wat kan leiden tot onopgemerkte neurologische schade. Het is daarom belangrijk om de juiste balans van foliumzuur in het lichaam te handhaven en te zorgen voor een afgewogen inname via voeding of supplementen.

Belang van foliumzuur testen

Het testen van foliumzuurniveaus, zowel in serum als in rode bloedcellen (RBC), is cruciaal voor een nauwkeurige diagnose van foliumzuurtekort of -overmaat. Lage RBC foliumzuur niveaus kunnen duiden op een langdurig tekort, wat nuttig is voor het beoordelen van de algehele gezondheid van rode bloedcellen en kan helpen bij het diagnosticeren van aandoeningen zoals megaloblastische anemie. Serum foliumzuurtesten zijn vooral belangrijk voor zwangere vrouwen en anderen die risico lopen op gezondheidsproblemen door een tekort aan foliumzuur. Deze testen kunnen ook een tekort aan vitamine B12 identificeren, wat essentieel is voor het voorkomen van megaloblastische anemie en andere gerelateerde gezondheidsproblemen. Bij Bloedwaardentest.nl bieden we deze testen aan om een grondige beoordeling van de foliumzuurstatus te geven, waardoor gepaste gezondheidsmaatregelen genomen kunnen worden.

Behandeling en preventie van foliumzuurtekort

De behandeling van foliumzuurtekort omvat voornamelijk het aanvullen van foliumzuur door middel van dieetveranderingen en suppletie. Voedingsmiddelen rijk aan foliumzuur, zoals groene bladgroenten, fruit, peulvruchten en verrijkte granen, moeten in de dagelijkse voeding worden opgenomen. Foliumzuursupplementen zijn met name aanbevolen voor zwangere vrouwen en mensen met bewezen tekorten. Naast de behandeling is preventie van foliumzuurtekort cruciaal, vooral voor vrouwen met een kinderwens, aangezien voldoende foliumzuurniveaus vóór en tijdens de vroege zwangerschap essentieel zijn voor de ontwikkeling van de foetus. Regelmatige foliumzuurtesten kunnen helpen om de effectiviteit van dieet- en supplementinterventies te monitoren en ervoor te zorgen dat de foliumzuurniveaus binnen een gezond bereik blijven.

Bestel een foliumzuur test

Foliumzuur speelt een vitale rol in de algehele gezondheid en is vooral belangrijk tijdens de zwangerschap. Het regelmatig controleren van je foliumzuurstatus is essentieel voor het voorkomen van tekorten en de bijbehorende gezondheidsrisico's. Bij Bloedwaardentest.nl bieden we nauwkeurige foliumzuurtesten aan, zowel voor serum- als RBC-niveaus, om je te helpen je foliumzuurgehalte effectief te beheren. Of je nu zwanger bent, een tekort vermoedt of gewoon je gezondheid wilt optimaliseren, onze testen bieden de inzichten die je nodig hebt. Bezoek Bloedwaardentest.nl vandaag nog om meer te leren over onze foliumzuurtesten en neem de controle over je gezondheid in eigen handen. Jouw welzijn is onze prioriteit, en wij zijn er om je te ondersteunen met betrouwbare en informatieve gezondheidstesten.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box