Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • Geen verwijzing nodig van je huisarts
 • Stel zelf je onderzoek samen
 • Prikpunten in heel Nederland

Allergie (30)

Allergietests kunnen helpen bij het identificeren van de stoffen waarvoor u allergisch bent, zodat u deze kunt vermijden of passende behandelingen,

Filters

  • Palladium vergiftiging

  Palladium vergiftiging

  € 69,-

  Dit bloedonderzoek wordt gedaan om de palladium belasting te meten. Dit komt voor in de si...

  • Kobalt allergie

  Kobalt allergie

  € 35,-

  Alleen producten waarin kobalt in grotere hoeveelheden is verwerkt kunnen allergische reac...

  • Vervolgtest allergie inhalatiemix

  Vervolgtest allergie inhalatiemix

  € 198,- € 176,-

  Let op deze vervolgtesten worden automatisch uitgevoerd door Labstein. De kosten worden a...

  • Wat Mag Ik Eten IgE Middel

  Wat Mag Ik Eten IgE Middel

  € 187,- € 209,-

  IgE Voedingsscreening Middel; test op voedselallergie van 40 voedingsmiddelen.

  • Allergietest RAST Galactose Alpha 1.3

  Allergietest RAST Galactose Alpha 1.3

  € 39,-

  De test voor Galactose-alfa-1,3-galactose uit runderthyreoglobuline is een bloedtest die w...

  • Anti-gliadine en anti-transglutaminase RP

  Anti-gliadine en anti-transglutaminase RP

  € 79,-

  Gliadine is een gluteneiwit dat darmontstekingen kan uitlokken (o.a. coeliakie en ziekte v...

Allergie

Voedselallergie

Allergie is een overgevoeligheidsreactie op onschadelijke stoffen, zoals stuifmeel van bomen, grassen of onkruid. We spreken dan van hooikoorts. Maar men kan ook allergisch zijn voor huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijten en schimmels.

Ook voedsel bevat allergenen. Ons immuunsysteem (afweersysteem) beschermt ons lichaam tegen aanvallen en het binnendringen van lichaamsvreemde stoffen, door het maken van onder andere antistoffen.

Bij een allergie is het immuunsysteem ontregeld en maakt het antistoffen (IgE) die averechtse reacties veroorzaken. In het geval van voedselallergie treed de reactie snel op, vaak binnen enkele minuten tot 2 uur. Er bestaat ook een verlate reactie. Deze kan tot 48 uur na het eten van het voedingsmiddel optreden. De boosdoener is dan lastig te achterhalen. Daarnaast is er ook een niet-allergische vorm van voedselovergevoeligheid. Voorbeelden zijn lactose intolerantie en sulfietovergevoeligheid.

Wat is het verschil tussen Voedselintolerantie en voedselallergie?

Voedselintolerantie en voedselallergie zijn beide reacties op voedsel, maar ze zijn verschillend in hun oorzaak, symptomen en behandeling:

Voedselintolerantie:

Oorzaak: Voedselintolerantie ontstaat meestal doordat het lichaam bepaalde enzymen mist die nodig zijn om bepaalde voedingsstoffen in het voedsel af te breken. Lactose-intolerantie is een veelvoorkomend voorbeeld, waarbij het lichaam het enzym lactase mist om lactose (melksuiker) te verteren.

Symptomen: Voedselintolerantie kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, gasvorming, diarree of een opgeblazen gevoel. Deze symptomen zijn meestal minder ernstig dan allergische reacties.

Tijd van optreden: De symptomen van voedselintolerantie treden meestal langzamer op en kunnen enkele uren tot zelfs dagen na het eten van het betreffende voedsel verschijnen.

Behandeling: Voedselintolerantie wordt meestal beheerd door het vermijden van voedingsmiddelen die de intolerantie veroorzaken of door het gebruik van enzymvervangende supplementen om de vertering te verbeteren.

Je meet deze intolerantie met IgG antistoffen

Voedselallergie:

Oorzaak: Voedselallergie is een reactie van het immuunsysteem op bepaalde eiwitten in voedsel. Het immuunsysteem ziet deze eiwitten als schadelijk en reageert daarop.

Symptomen: Voedselallergie kan een breed scala aan symptomen veroorzaken, variërend van milde tot ernstige reacties, waaronder huiduitslag, jeuk, zwelling, ademhalingsproblemen, en in ernstige gevallen anafylaxie, een levensbedreigende allergische reactie.

Tijd van optreden: Allergische reacties treden meestal snel op, vaak binnen enkele minuten tot enkele uren na het eten van het allergene voedsel.

Behandeling: De behandeling van voedselallergie omvat het volledig vermijden van het voedsel dat de allergie veroorzaakt, en in sommige gevallen kan een epinefrine-injectie nodig zijn om een anafylactische reactie te behandelen.

Je meet deze allergie met IgE antistoffen.

Kort samengevat, voedselintolerantie is meestal niet levensbedreigend en heeft te maken met problemen bij de spijsvertering, terwijl voedselallergie een immuunrespons is en potentieel ernstige, levensbedreigende reacties kan veroorzaken. Het is belangrijk om het onderscheid tussen beide te begrijpen en de juiste diagnose te stellen om passende maatregelen te nemen.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box