Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€19,00
Toevoegen aan winkelwagen

Bicarbonaat CO2

Bicarbonaat CO2
€19,00 Incl. btw

De bloedtest Bicarbonaat HC03 bepaalt de totale hoeveelheid kooldioxide (CO2) in het bloed (aparte serumbuis) in alle verschillende verschijningsvormen (CO2, H2CO3HCO3-).

CO2 wordt geproduceerd bij de stofwisseling en via de longen met de uitademingslucht afgevoerd. CO2 is een onderdeel van de elektrolyten in het lichaam en is nodig om de verhouding tussen zuur en base in het bloed in evenwicht te houden.

Kooldioxide in de vorm van HCO3- (bicarbonaat) is de belangrijkste vorm van CO2 in het lichaam. Het negatief geladen elektrolyt kan in de nieren worden uitgescheiden of juist vastgehouden worden om de zuur-base balans te handhaven.

Ook is HCO3- samen met natrium, kalium en chloride belangrijk voor de elektroneutraliteit op celniveau.

Totaal CO2 wordt meestal aangevraagd als onderdeel van het elektrolyten panel (natrium, kalium, chloride). Bij het vaststellen van een verstoorde zuur-base balans kan de CO2-bepaling samen met de andere elektrolytbepalingen een beeld geven van de ernst van de afwijking en inzicht bieden in de oorzaak. Het kan gaan om een zogeheten respiratoire afwijking waarbij de longen niet in staat zijn de juiste hoeveelheid CO2 uit te ademen of om een metabole afwijking waarbij de nieren niet in staat zijn de juiste hoeveelheid bicarbonaat uit te scheiden.

Een te hoog of te laag CO2 niveau betekent dat het lichaam moeite heeft de zuur-base balans te handhaven (te hoog CO2: meer dan 30 mmol/L; te laag CO2: minder dan 20 mmol/L).

Deze test wordt echter bijna niet aangevraagd omdat hij erg gevoelig is en dus snel kan mislukken of een afwijkend waarde kan geven door stoorfactoren. Als hij mislukt ontvangt u het de kosten van de test retour.

Voor bicarbonaat  is echter nodig, als er meer parameters zijn, een aparte serumbuis aan te leveren.  omdat anders bij het openen van de buis voor andere analyses er al een afname dmv vervluchting plaatsvindt.

Bicarbonaat CO2

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment