Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€39,00
Toevoegen aan winkelwagen

Helicobacter Pylori maagpijn

Helicobacter Pylori maagpijn
€39,00 Incl. btw

Maagpijn? Van 10 mensen met maagklachten hebben 3 mensen deze maagbacterie. Je merkt niet altijd dat je met de Helicobacter bacterie besmet bent, maar het kan echter (op den duur) verschillende klachten veroorzaken. Lees meer..

Deze test meet de besmetting met Helicobacter pylori door middel van een eenvoudig ontlastingonderzoek.

Deze instructie treft u in uw pakket aan

Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder daar last van te hebben. De bacterie kan echter (op den duur) verschillende klachten veroorzaken. Het begin meestal met maagpijn, maar kan zelfs uitgroeien tot maagkanker.

Helicobacter pylori infecties komen in de hele wereld erg veel voor. In ontwikkelingslanden is zo'n 90% van de bevolking besmet met deze bacterie. In Nederland schat men dat ongeveer 15% van de mensen onder de 40 jaar besmet is. Bij zeker 30% van de mensen boven de 60 jaar kan de bacterie worden vastgesteld, waarschijnlijk veroorzaakt door het drinkwater van vroeger.

Maagslijmvliesontsteking

In de meeste gevallen leidt besmetting alleen tot een maagslijmvliesontsteking (gastritis). Dit geeft lang niet bij iedereen klachten. Hierdoor wordt een besmetting soms niet of per toeval vastgesteld. Sommige mensen krijgen wel klachten bij een maagslijmvliesontsteking. De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken. Bij een deel van deze mensen kan een maagzweer ontstaan. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen die besmet zijn wel klachten (of zelfs een maagzweer) krijgen en anderen niet. Mogelijk spelen erfelijke factoren daarbij een rol.

Een langdurige (chronische) maagslijmvliesontsteking kan op den duur overgaan in een zogenaamde atrofische maagslijmvliesontsteking. Atrofie betekent het 'verkleinen en van weefsel'. Bij een atrofische maagslijmvliesontsteking is de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag veel dunner dan normaal.

Ziekte van Ménétrier

Een speciale vorm van maagslijmvliesontsteking is de ziekte van Ménétrier. Dit ziektebeeld wordt ook wel een omschreven als een reuzenplooienmaag. Hoe zo'n reuzenplooienmaag ontstaat, is niet precies bekend. Mogelijk speelt een besmetting met de Helicobacter pylori een rol, eventueel in combinatie met een afwijking van het immuunsysteem.

Maagkanker

De Helicobacter pylori wordt ook in verband gebracht met maagkanker. Een langdurige maagslijmvliesontsteking kan veranderingen in het weefsel veroorzaken. Het maagslijmvlies is dan blijvend veranderd en dat kan op termijn de kans op maagkanker vergroten. Om deze reden is het altijd belangrijk een infectie met de Helicobacter pylori te behandelen.

Er zijn verschillende manieren om een besmetting met de Helicobacter pylori vast te stellen.
Dit kan door middel van bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek en naar antistoffen tegen de bacterie. Als er antistoffen worden aangetroffen, betekent dit dat u besmet bent met de Helicobacter pylori.

Als bij jou deze besmetting wordt aangetroffen kun je bij je huisarts een sterkte doses antibiotica krijgen om de bacterie te verwijderen. Daarna volgt een controle of de behandeling geholpen heeft.

Voorbereiding

Voor een betrouwbaar resultaat is het van belang dat u de afgelopen 4 weken geen antibioticakuur heeft gehad en dat u geen maagzuurremmers gebruikt. Mocht u deze medicatie wel nemen gelieve dan met uw huisarts te overleggen.

De Nederlandse Huisartsen Vereniging adviseert om deze Helicobacter Pylori-ontlastingtest te doen ipv die uit bloed.

Zie hier de huisartsenrichtlijn voor maagklachten

Helicobacter Pylori maagpijn

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment