Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€47,00
Toevoegen aan winkelwagen

Calprotectine ziekte van Crohn

Calprotectine ziekte van Crohn
€47,00 Incl. btw

Calprotectine in faeces/ontlasting onderzoek: alternatief voor inwendig darmonderzoek om Crohn uit te sluiten.

Bij een vermoeden van de ziekte van Crohn of een andere chronische darmontsteking, kan met ontlasting de diagnose ziekte van Crohn gesteld worden. Eerder moest hiervoor een uitgebreid darmonderzoek gedaan worden. De coloscopie (onderzoek met behulp van een kijkinstrument) is alleen nog nodig wanneer een sterke verdenking bestaat.

Lees hier het volledige persbericht van VUmc van 4 april 2017.

Volgens de onderzoekers is de nieuwe IS-pro techniek een snelle techniek die in elk ziekenhuis en laboratorium toegepast kan worden.

''De techniek maakt de diagnose voor artsen en voor de patiënten met een vermoedelijk inflammatory bowel disease (IBD), een ontstoken darm, simpeler. In plaats van eerst een coloscopie te doen en een dagenlange bacteriekweek, kan de huisarts nu een poepmonster opsturen waarmee in bijna negen van de tien keer de ziekte is uit te sluiten.''

''En alleen als een monster IBD aantoont, gaat een patiënt door voor een coloscopisch onderzoek'' zegt medisch microbioloog dr. Dries Budding.

Poeptest

Tijdens de poeptest wordt de samenstelling van de bacteriën in de darm gecontroleerd. Deze samenstelling is anders bij patiënten met een chronische darmontsteking dan bij gezonde mensen. Volgens de onderzoekers kan de nieuwe techniek ervoor zorgen dat patiënten met de ziekte van Crohn of een andere chronische darmontsteking tijdig kunnen starten met therapie.

Volgens de onderzoekers zou ook het verloop van de aandoeningen beter en eenvoudiger te monitoren zijn, wat zeer belangrijk is bij chronische darmontstekingen.

De uitslag is goed als deze onder de 50 μg/g ligt.

De uitslag van calprotectine kan foutief verlaagd zijn bij waterige ontlasting (verdunningsefffect). Hoe hoger de ontsteking hoe hoger de uitslag, omdat Calprotectine een betrouwbare marker van ontsteking is. De uitslag kan iets lager uitvallen bij verdunde ontlasting, maar is dan nog steeds signifikant.

Calprotectine in ontlasting ontstaat uit een calcium bindende eiwitcomplex van neutrofielen en monocyten. Het is een gevoelige marker van ontsteking, maar ook van kwaadaardige darmziekten. Dit geldt met name in niet-bloeding poliepen bij darmkanker.

In een grote studie (Langhorst J., et al, Am J Gastroenterol 2008 103 :. 162-169) is aangetoond dat Calprotectine een gevoeligheid van 82% en een specificiteit van 87% heeft bij het onderscheid maken tussen prikkelbaar darm syndroom (PDS) en een ontstekingsdarmziekte zoals de ziekte van Crohn.\

Deze test is bedoelt als diagnose, niet voor monitoring. Bij een uitslag boven de 50 is er sprake van een ontsteking. De test meet maximaal tot 1600.

Calprotectine ziekte van Crohn

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment