Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • Calprotectine ziekte van Crohn
 • Calprotectine ziekte van Crohn

Calprotectine ziekte van Crohn

  Als het vermoeden van de ziekte van Crohn of een andere chronische darmontsteking dan kan met ontlasting de diagnose ziekte van Crohn gesteld worden.

  47,-

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1853 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  Monique

  Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

  10/10

  Denise

  Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

  Productomschrijving

  Calprotectine ziekte van Crohn

  Calprotectine in ontlasting(faeces) onderzoek: alternatief voor inwendig darmonderzoek om Crohn uit te sluiten.

  Bij een vermoeden van de ziekte van Crohn of een andere chronische darmontsteking, kan met ontlasting de diagnose ziekte van Crohn gesteld worden. Eerder moest hiervoor een uitgebreid darmonderzoek gedaan worden. De coloscopie (onderzoek met behulp van een kijkinstrument) is alleen nog nodig wanneer een sterke verdenking bestaat.

  Lees hier het volledige persbericht van VUmc van 4 april 2017.

  Volgens de onderzoekers is de nieuwe IS-pro techniek een snelle techniek die in elk ziekenhuis en laboratorium toegepast kan worden.

  ''De techniek maakt de diagnose voor artsen en voor de patiënten met een vermoedelijk inflammatory bowel disease (IBD), een ontstoken darm, simpeler. In plaats van eerst een coloscopie te doen en een dagenlange bacteriekweek, kan de huisarts nu een poepmonster opsturen waarmee in bijna negen van de tien keer de ziekte is uit te sluiten.''

  ''En alleen als een monster IBD aantoont, gaat een patiënt door voor een coloscopisch onderzoek'' zegt medisch microbioloog dr. Dries Budding.

  Poeptest

  Tijdens de poeptest wordt de samenstelling van de bacteriën in de darm gecontroleerd. Deze samenstelling is anders bij patiënten met een chronische darmontsteking dan bij gezonde mensen. Volgens de onderzoekers kan de nieuwe techniek ervoor zorgen dat patiënten met de ziekte van Crohn of een andere chronische darmontsteking tijdig kunnen starten met therapie.

  Volgens de onderzoekers zou ook het verloop van de aandoeningen beter en eenvoudiger te monitoren zijn, wat zeer belangrijk is bij chronische darmontstekingen.

  De uitslag is goed als deze onder de 50 μg/g ligt.

  De uitslag van calprotectine kan foutief verlaagd zijn bij waterige ontlasting (verdunningsefffect). Hoe hoger de ontsteking hoe hoger de uitslag, omdat Calprotectine een betrouwbare marker van ontsteking is. De uitslag kan iets lager uitvallen bij verdunde ontlasting, maar is dan nog steeds significant.

  De uitslag van calprotectine kan vals positief zijn door inname van bepaalde medicijnen: sommige medicijnen, zoals niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's), kunnen de niveaus van calprotectine in de ontlasting verhogen.

  Calprotectine in ontlasting ontstaat uit een calciumbindend eiwitcomplex van neutrofielen en monocyten. Het is een gevoelige marker van ontsteking, maar ook van kwaadaardige darmziekten. Dit geldt met name in niet bloedende poliepen bij darmkanker.

  In een grote studie (Langhorst J., et al, Am J Gastroenterol 2008 103 :. 162-169) is aangetoond dat Calprotectine een gevoeligheid van 82% en een specificiteit van 87% heeft bij het onderscheid maken tussen prikkelbaar darm syndroom (PDS) en een ontstekingsdarmziekte zoals de ziekte van Crohn.

  Deze test is bedoelt als diagnose, niet voor monitoring. Bij een uitslag boven de 50 μg/g is er sprake van een ontsteking. De test meet tot maximaal 1600.

  Lees meerLees minder

  Reviews

  Recent bekeken

   • Calprotectine

   Calprotectine

   € 47,-

   Als het vermoeden van de ziekte van Crohn of een andere chronische darmontsteking dan kan ...

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Calprotectine ziekte van Crohn

   Calprotectine ziekte van Crohn

   € 47,-