Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€149,00 €129,00
Toevoegen aan winkelwagen

Haaruitval

Haaruitval
€149,00 €129,00 Incl. btw

Dit bloedonderzoek bevat onderzoek naar de bloedwaarden die haaruitval kunnen veroorzaken:

  • vitamine B12
  • Ijzer
  • Ferritine
  • TSH (Thyroid stimulerend hormoon)
  • Cortisol (stresshormoon)
  • Jodium te kort (Iodium serum)

Veel vrouwen maar ook mannen hebben steeds jonger last van het uitvallen van haar. Iedereen heeft last van gezonde haaruitval, 100-150 haren per dag verliezen is normaal, maar als je steeds meer haar ziet verdwijnen of kale plekken op je hoofd krijgt is er iets loos.  In veel gevallen blijkt haaruitval echter eenvoudig te verhelpen als je de oorzaak weet.

Stress

Stress put het lichaam uit en ontregelt de interne huishouding. Langdurige verhoging van het stresshormoon cortisol wordt gelinkt aan haaruitval. Maar ook een tekort aan cortisol, als gevolg van bijvoorbeeld bijnieruitputting kan haaruitval opleveren. Teveel cortisol herken je aan een nerveus, angstig en stresserig gevoel en vetophoping rondom de buik.

Heb je veel stress (gehad)? Let dan extra op je voeding, vermijd teveel vet en cafeïne, neem dagelijks een goede multivitamine in en zorg voor voldoende beweging.

Jodiumtekort

Volgens onderzoeken lopen steeds meer Nederlanders een jodiumtekort op ondanks het feit dat veel mensen gejodeerd zout gebruiken en veel brood eten waar gejodeerd bakkerszout in is verwerkt. Een gebrek aan jodium zorgt over het algemeen voor een trager werkende schildklier maar heeft ook invloed op andere processen in het lichaam. Een gebrek aan jodium kan één van de oorzaken zijn van haaruitval.

Om voldoende jodium binnen te krijgen is het belangrijk om voedsel te eten zoals sushi, vis of zeewier. Zorg er ook voor dat je gejodeerd zout (Jozo) gebruikt of vul je voeding eventueel aan met kelptabletten of vloeibaar jodium. Dit laatste kun je bespreken met een orthomoleculaire therapeut of diëtist. Je hebt per dag maar 150 microgram (geen milligram) nodig dus overdrijf het niet want dat kan een onrustig gevoel geven. Let op: sommige multivitamines bevatten jodium (uit kelp), dit is wel iets om rekening mee te houden.

Vitamine B12

Van vitamine B12 is bekend dat er bij een tekort haaruitval kan ontstaan. Een tekort aan vitamine B12 zorgt ook voor een vermoeid en lusteloos gevoel. Veel Nederlanders hebben zonder het te weten een tekort. Een goede multivitamine bevat vitamine B12 maar om het niveau in het bloed op te krikken is een hogere dosering tot soms wel 1000mcg om de dag nodig. Laat een bloedonderzoek doen en zorg ervoor dat je hoog-normaal zit wat de referentiewaarde van vitamine B12 betreft.

Ijzer

Ijzertekort komt vaak voor bij vrouwen en wordt ook gelinkt aan haaruitval. Ijzertekort kan voorkomen als gevolg van de menstruatie, bij vegetariërs of wanneer men weinig ijzerrijk voedsel eet. Een tekort aan ijzer kan makkelijk worden vastgesteld aan de hand van een bloedonderzoek. Als je je ijzer wilt laten bepalen zorg er ook voor dat je ferritine wordt meegeprikt. Dit is de voorraad aan ijzer die het lichaam heeft opgeslagen. Sommige mensen hebben een ijzerwaarde binnen de referentiewaarde maar een erg laag ferritineniveau. Dit kan de oorzaak van je haaruitval zijn.

Een licht tekort aan ijzer is op te lossen door Floradix te gebruiken, verkrijgbaar bij iedere drogist en bij sommige supermarkten. Een groter gebrek aan ijzer kan opgelost worden door staalpillen, deze moeten door een arts worden voorgeschreven. Bij een ijzertekort is er ook vaak een tekort aan vitamine B12.

Trage schildklier

Een traag werkende schildklier kan de oorzaak zijn van haaruitval. Een traag werkende schildklier wordt in de medische wereld hypothyreïdie genoemd en vastgesteld op basis van een bloedonderzoek. Bij dit onderzoek wordt de TSH gemeten. Veel stress en weinig beweging kunnen negatief van invloed zijn op de werking van je schildklier.

Bij een traag werkende schildklier is er ook vaak een tekort aan ijzer en/of vitamine B12. Bij de Ziekte van Hashimoto wordt gemeten of je antistoffen tegen de schildklier aanmaakt, waardoor deze vertraagd werkt.

Gifstoffen

Door onze relatief ongezonde voeding en de niet al te schone lucht die we inademen hopen zich veel gifstoffen op in ons lichaam. Deze vergiftiging kan processen in ons lichaam verstoren en voor onverklaarbare klachten zorgen. Het middel chlorofyl is een natuurproduct (het bestaat uit het pigment dat planten hun karakteristieke groene kleur geeft) dat kan helpen bij haaruitval.

Chlorofyl komt in hoge doseringen voor in chlorella en in mindere mate in spinazie. Chlorofyl zuivert het bloed van gifstoffen door schadelijke stoffen aan zich te binden en af te voeren uit het lichaam. Chlorofyl is ook in staat zich te binden met chemische stoffen waarvan bekend is of waarvan vermoed wordt dat ze kanker te veroorzaken, zoals bijvoorbeeld polycyclische aromatische koolwaterstoffen die worden aangetroffen in tabaksrook. Daarnaast gaat chlorofyl haaruitval tegen, wordt het haar steviger en verdwijnt bij sommige mannen de grijze kleur, wellicht als gevolg van de reparatie van de DNA.

(Crash)diëten

Het volgen van een bepaald dieet kan zorgen voor haaruitval als gevolg van een snelle aanpassing van de stofwisseling of gebrek aan voldoende bouwstoffen. Dit is een fysiologische respons op het (snelle) afvallen. In de meeste gevallen groeit het haar weer aan zodra er wordt overgestapt op een ander eetpatroon.

Bijwerkingen

Sommige medicatie geven bijwerkingen die bij gevoelige mensen haaruitval geven. Van middelen als Seroxat en Colchicine is bekend dat deze bij gevoelige gebruikers haaruitval als bijwerking veroorzaken.

Haaruitval

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

haaruitval met DHT

11% Korting
€198,00 €178,00 Incl. btw

Gerelateerde producten

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment