
Wat zegt je CRP-waarde? Verschil tussen CRP en HS-CRP uitgelegd
CRP, oftewel C-reactief proteïne, is een eiwit dat je lichaam aanmaakt als reactie op een ontsteking. Een verhoogde CRP-waarde in je bloed wijst op een actief ontstekingsproces ergens in het lichaam. Met een CRP-bloedtest kun je nagaan of er sprake is van een ontsteking, hoe ernstig die is, en wat dit betekent voor je gezondheid. Voor het opsporen van laaggradige, chronische ontstekingen wordt vaak gebruikgemaakt van de gevoeligere HS-CRP-test.
Wat is het verschil tussen gewone CRP en HS-CRP?
Er bestaan twee soorten CRP-tests die elk iets anders meten:
Standaard CRP-test
Deze test meet de algemene hoeveelheid C-reactief proteïne in je bloed. Artsen gebruiken dit vooral om acute ontstekingen op te sporen, bijvoorbeeld bij infecties, verwondingen of auto-immuunziekten. Ook kan deze test worden ingezet om het effect van een behandeling bij chronische ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis, te monitoren.
HS-CRP (High Sensitive CRP)
De HS-CRP-test is een veel gevoeligere variant. Deze detecteert ook kleine hoeveelheden CRP en wordt vooral gebruikt om chronische, laaggradige ontstekingen te meten. Een verhoogde HS-CRP-waarde kan duiden op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zelfs als er geen directe klachten zijn.
Wanneer is het zinvol om je CRP te meten?
Een CRP-test wordt vaak aangevraagd als er een vermoeden bestaat van een ontsteking in het lichaam. De gewone CRP-test is nuttig bij plotselinge klachten zoals koorts of infecties. De HS-CRP-test wordt vaker gebruikt als preventief onderzoek naar het risico op hart- en vaatziekten. Dit gebeurt vaak in combinatie met andere risicofactoren zoals cholesterol, bloeddruk, roken en leefstijl.
HS-CRP (High Sensitive) wordt vaak gebruikt om het risico op hartaandoeningen te beoordelen. Mensen met hogere HS-CRP-waarden hebben mogelijk een groter risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen. Het kan helpen bij het in kaart brengen van het risico voor je hart, samen met andere factoren zoals je cholesterolgehalte, bloeddruk en of je rookt. Lage niveaus van HS-CRP zijn goed voor je hart, terwijl hoge niveaus kunnen wijzen op een verhoogd risico.
Interpretatie van je HS-CRP-uitslag: wat zegt de waarde?
De uitslag kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:
PROTEINE-DIAGNOSTIEK
Methode Resultaat Referentie waarde
- CRP (ultrasensitiv) NEPH ↑↑ 7.06 mg/l < 3
Risico-inschatting bij cardiovasculaire en perifeer-vasculaire
aandoeningen
------------------------------------------------------------- - laag risico : < 1 mg/l
- middelmatig risico: 1.5 - 3 mg/l
- hoog risico : > 3 mg/l (tenzij een acute ontsteking)
Deze man heeft een verhoogde HS-CRP-waarde. HS staat voor High Sensitive en is gelijk aan Ultrasensitiv, wat betekent dat het om een zeer gevoelige meting gaat.
Een waarde is gunstig als deze onder de 1,5 mg/l ligt. Tussen de 1,5 en 3 mg/l is er al sprake van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bij een waarde boven de 3 mg/l wordt het risico als hoog beschouwd, tenzij er op dat moment sprake was van een acute ontsteking, zoals een verkoudheid of griep.
Bij een dergelijke waarde neemt Bloedwaardentest telefonisch contact met je op om na te gaan of er op het moment van de bloedafname mogelijk sprake was van een ontsteking of verkoudheid.
Wat kun je doen bij een verhoogde HS-CRP?
Als je herhaaldelijk een verhoogde HS-CRP-waarde hebt zonder duidelijke oorzaak (zoals een infectie), is het verstandig om aan de slag te gaan met je leefstijl. Denk aan:
- Anti-inflammatoire voeding (veel groenten, gezonde vetten, weinig suikers)
- Meer bewegen en minder stilzitten
- Stoppen met roken
- Beter omgaan met stress
Bespreek je uitslag met een leefstijlarts
Bij Bloedwaardentest kun je je uitslag bespreken met een gespecialiseerde leefstijlarts. Het bespreken van je CRP-waarden en laaggradige ontsteking met onze lifestyle arts kan helpen bij het plannen van de juiste aanpak voor gezondheidsverbetering.