Terug

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

glucose bloedonderzoek nuchter of niet?

  • 30 / 10 / 2023 0
glucose bloedonderzoek nuchter of niet?

Glucosebloedonderzoek biedt real-time informatie over de bloedsuiker, terwijl HbA1c een indicatie geeft van de gemiddelde bloedsuikerspiegel over een langere periode. Voor de meting van HOMA-ir insulineresistentie moet je wel nuchter zijn.

De bloedsuikerspiegel meten is belangrijk voor mensen met diabetes en kan ook nuttig zijn voor mensen zonder diabetes om hun gezondheid en voedingspatroon te volgen.

Glucosemeting in het bloed:

Voor een nuchtere bloedglucosetest moet je 8 uur vasten voordat je bloed wordt afgenomen, meestal 's ochtends. Het meet de glucosespiegel op een lege maag.

Het kan ook zijn dat je niet nuchter gaat prikken, de referentiewaarden voor een niet nuchtere afname staan ook op het labrapport.

Het ligt er dus aan wat je arts je voorschrijft om te doen.

Glucose (bloedglucose of bloedsuiker):

Glucose is de directe meting van de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed op een specifiek moment.
Het wordt vaak gemeten in milligram per deciliter (mg/dL) of millimol per liter (mmol/L).
Je kunt het meten via een vingerprik of een bloedmonster dat uit een ader wordt genomen.
Glucosemetingen worden vaak uitgevoerd om te beoordelen hoe hoog of laag je bloedsuiker op een specifiek moment is, bijvoorbeeld voor maaltijden of om te controleren of je suikerspiegel binnen het streefbereik ligt.


HbA1c (Hemoglobine A1c):

HbA1c is een meting van het gemiddelde bloedsuikerniveau over een periode van 2-3 maanden.
Het is een indicator van de langetermijncontrole van je bloedsuikerspiegel en geeft een beter beeld van je diabetesbeheersing dan enkele momentopnamen van glucosemetingen.
HbA1c wordt vaak uitgedrukt als een percentage en geeft aan hoeveel van het hemoglobine in je rode bloedcellen is gebonden aan glucose. Een lager percentage duidt op betere glucosebeheersing.
Het wordt meestal niet gebruikt voor acute aanpassingen van de behandeling, maar eerder voor het beoordelen van de effectiviteit van je diabetesmanagement op lange termijn.
Kortom, glucosemetingen geven informatie over je bloedsuiker op een specifiek moment, terwijl HbA1c een indicatie is van je gemiddelde bloedsuikerspiegel over een langere periode.

HOMA-IR

De Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance (HOMA-IR) is een berekening die wordt gebruikt om de insulineresistentie van het lichaam te schatten. Insulineresistentie verwijst naar de verminderde gevoeligheid van lichaamscellen voor insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. HOMA-IR wordt berekend uit   nuchtere bloedglucosewaarden en insuline 

Het meten van HOMA-IR kan nuttig zijn bij het beoordelen van de insulineresistentie en het risico op diabetes, vooral bij mensen met verhoogde nuchtere bloedglucosewaarden. Het wordt vaak gebruikt in onderzoek en klinische praktijk om de mate van insulineresistentie te bepalen en de effectiviteit van behandelingsstrategieën te evalueren, zoals dieet, lichaamsbeweging en medicatie.

HOMA-IR een schatting is en geen directe meting van insulineresistentie, andere factoren kunnen ook een rol spelen bij de beoordeling van je  gezondheid

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »