Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • Auto-immuun gastritis anti-IF en pariëtale cellen
 • Auto-immuun gastritis anti-IF en pariëtale cellen

Auto-immuun gastritis anti-IF en pariëtale cellen

  Deze test bestaat uit de testen: antistoffen tegen intrinsieke factor + antistoffen tegen pariëtale cellen. Hiermee spoor je de oorzaak op van auto-imuun gastritis, een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het eigen maagslijmv

  97,-

  + 21,90 eenmalig prikkosten per bestelling
  Bekijk de video voor meer informatie

  Toelichting

  Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt. Bij iedere bestelling hoeft maar 1 keer een bloedafname besteld te worden, zelfs als je meerdere tests bestelt.

  De kosten voor de bloedafname bij de prikpost inclusief testkit en verzendkosten bedragen € 21,90.

  Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onzeklantenservice.

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1853 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  Monique

  Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

  10/10

  Denise

  Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

  Productomschrijving

  Auto-immuun gastritis anti-IF en pariëtale cellen

  Deze test bestaat uit de testen: antistoffen tegen intrinsieke factor + antistoffen tegen pariëtale cellen.

  Deze test is ook bekend onder de namen: Anti-IF, anti intrinsic factor, Antistoffen tegen intrinsieke factor.

  Deze test is geschikt om de oorzaak van een ontstoken maagslijmvlies te achterhalen of om te onderzoeken of bloedarmoede het gevolg is van gebrek aan vitamine B12.

  Intrinsieke factor (intrinsic factor) is nodig voor de opname van vitamine B12 uit het voedsel. Als dit niet goed werkt kan schadelijke bloedarmoede ontstaan. Deze bloedarmoede Pernicieuze Anemie genaamd, is één van de meest voorkomende oorzaken van een vitamine B12-tekort en is vaak een auto-immuunziekte. De ziekte karakteriseert zich door chronische ontsteking en verdunning,verschrompeling van het maagslijmvlies en vermindering van en/of gebrek aan de pariëtale cellen en de intrinsieke factor.

  Antistoffen tegen intrinsieke factor leiden tot ontstekingen van de maagwand waardoor de productie van intrinsieke factor wordt verstoord en dus ook de opname van vitamine B12. Omdat vitamine B12 een belangrijke bouwstof is voor de aanmaak van rode bloedcellen, kan gebrek aan vitamine B12 leiden tot bloedarmoede. Deze specifieke vorm van bloedarmoede heet 'penicieuze anemie'.

  Normaal gesproken maakt het afweersysteem (immuunsysteem) antistoffen aan om lichaamsvreemde indringers, zoals bacteriën of virussen, te verdrijven. Maar soms gaat er wat mis en worden er antistoffen geproduceerd tegen een lichaamseigen verbinding, in dit geval intrinsic factor, waardoor een lichaamsfunctie wordt verstoord en een ziekte kan ontstaan. We spreken van een auto-immuunziekte. De vorming van autoantistoffen kan dus gezien worden als een vergissing van het afweersysteem.

  Een grote groep van de patiënten heeft geen bloedarmoede of te grote rode bloedcellen dus de diagnose zou daar niet van af mogen hangen. Pernicieuze Anemie komt vaker voor in combinatie met andere auto-immuunziekten, zoals Hashimoto, Graves, Diabetes I, hypoparathyreoidie, vitiligo, Myasthenis Gravis en Lambert Eaton syndroom.

  Bij gezonde mensen zijn geen antistoffen tegen intrinsieke factor aanwezig en is de test negatief.
  Afwezigheid van antistoffen tegen intrinsieke factor sluit pernicieuze anemie niet uit.
  Bij 80% van de patiënten met pernicieuze anemie komen antistoffen tegen intrinsieke factor voor. De antistoffen zijn zeer specifiek voor de ziekte.

  Een bepaling uitgevoerd binnen de week na  een vitamine B12 injectie kan fout positief uitvallen. 
  De aanwezigheid van hoge concentraties vrij vitamine B12 kan vals hoge resultaten geven.
  Bij het vinden van een hoge vitamine B12 en een hoge IF waarde, kunnen beide resultaten onbetrouwbaar zijn. Bij gezonde mensen zijn geen antistoffen tegen intrinsieke factor aanwezig.

  De afwezigheid van antistoffen tegen intrinsieke factor sluit pernicieuze anemie niet uit.
  Bij 80% van de patiënten met pernicieuze anemie komen antistoffen tegen intrinsieke factor voor en is de uitslag positief. De antistoffen zijn zeer specifiek voor de ziekte.

  Antistoffen tegen Pariëtale cellen

  Deze test wordt gebruikt als hulp bij de diagnose van auto-immuungastritis en pernicieuze anemie.
  Om de oorzaak van een verlaagde vitamine B12-waarde te achterhalen.

  Auto-immuun gastritis is een aandoening waarbij het afweersysteem de eigen cellen in de maag aanvalt. De slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag raakt daardoor blijvend beschadigd. Hierdoor kan een pernicieuze anemie ontstaan. Pernicieuze anemie is dus geen op zichzelf staande aandoening. Het komt alleen voor als gevolg van een auto-immuun gastritis.

  Pernicieuze anemie is een bepaald soort bloedarmoede die kan ontstaan als gevolg van een auto-immuun gastritis. Dit is een aandoening waarbij de slijmvlieslaag in de maag blijvend beschadigd kan zijn en bepaalde vitamines niet opgenomen kunnen worden.

  Bij pernicieuze anemie is er sprake van een vitamine B12 tekort. Dit kan op den duur (blijvende) klachten veroorzaken. Auto-immuun gastritis wordt ook wel type-A-gastritis genoemd of chronische maagslijmvliesontsteking.

  Naast deze test wordt ook de test antistoffen tegen intrinsieke factor aanbevolen om de oorzaak van pernicieuze anemie te achterhalen.

  Een chronische of atrofische maagslijmvliesontsteking geeft vaak nauwelijks of slechts vage klachten. Klachten die kunnen optreden zijn:

  • pijn in de maagstreek
  • misselijkheid
  • opgeblazen gevoel
  • gebrek aan eetlust
  • brandend maagzuur
  • soms braken

  Lange termijn gevolgen 

  Bij een chronische maagslijmvliesontsteking kan het maagslijmvlies blijvend veranderen. Een gevolg hiervan is dat de slijmvlieslaag steeds dunner wordt. Dit wordt atrofische gastritis genoemd (atrofie is het verkleinen of verschrompelen van weefsel). Atrofische gastritis is meestal het gevolg van een chronische maagslijmvliesontsteking van het type A (auto-immuun gastritis).

  Een vitamine B12 tekort dat wordt veroorzaakt door een atrofische gastritis, wordt ook wel pernicieuze anemie genoemd. Hierbij kunnen op den duur ook andere klachten ontstaan. Herkenbaar bij pernicieuze anemie zijn met name een pijnlijke tong, vermoeidheid, een licht gevoel in het hoofd en bleek zien. Doordat het lichaam beschikt over grote reservehoeveelheden vitamine B12, kan het een aantal jaren duren voordat een vitamine B12 tekort ontstaat. Voor vroegdetectie is de Holo TC test het meest geschikt.

  toelichting uitslag AUTOANTILICHAMEN tegen Parietalcellen
  Eenheid waarin gemeten wordt is: U/ml

  • Als de uitslag lager dan 7 ligt, zijn er geen pariëtale cellen aangetroffen. Negatief < 7.
  • Als de uitslag tussen de 7 en de 10 ligt is de uitslag dubieus.
  • Als de uitslag is positief is, is de uitslag niet goed. Dit is bij een bloedwaarde boven de 10.

  Auto-antistoffen tegen Parietalcellen komen voor bij:

  • pernicieuze anemie (90%)
  • idiopathische chronische pancreatitis, alvleesklierontsteking (50%)
  • erfelijke bloed (armoede) ziekten (ongeveer 40%)
  • atrofische gastritis type A (ongeveer 35%)
  • Schildklieraandoeningen (ongeveer 33%)

  Lees meerLees minder

  Reviews

  Recent bekeken

   • Auto-immuun gastritis

   Auto-immuun gastritis

   € 97,-

   Deze test bestaat uit de testen: antistoffen tegen intrinsieke factor + antistoffen tegen ...

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Auto-immuun gastritis anti-IF en pariëtale cellen

   Auto-immuun gastritis anti-IF en pariëtale cellen

   € 97,-