Terug

 • Gastrine

Gastrine

  Gastrine is een hormoon dat onder andere de aanmaak van maagzuur stimuleert.

  49,-

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1265 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  James

  Goede klantenservice!

  10/10

  Dex Hermans

  Ik ben erg tevreden over het bedrijf en laad regelmatig mijn bloed onderzoeken. Het enige jammer vind ik dat je geen bevestiging krijgt wanneer het bloed is aangekomen. Dat zou wel een meerwaarde…

  Productomschrijving

  Gastrine

  Bloedonderzoek Gastrine uit diepgevroren serum

  Gastrine moet vanaf 23-2-22 in diepgevroren serum. Anders is afname  alleen mogelijk op enkele speciale locaties zoals Mönchengladbach of Maastricht. 

  Bloedafname 's morgens op een lege maag (ca. 12 uur voedselonthouding), 24 uur van tevoren geen maagzuurremmers, H2-blokkers of anticholinergica innemen, geen koffie drinken

  Wanneer kun je dit onderzoek doen:

  Bij ernstige maagzweer, terugkerende ulcera na gedeeltelijke maagresectie, Zollinger-Ellison-syndroom, ernstige refluxoesofagitis, massale maaghypersecretie, verdere diagnostiek bij opheldering van MEN:

  Het MEN-syndroom (Multipele Endocriene Neoplasie) is een erfelijke ziekte. Het MEN-syndroom is een ziekte waarbij tumoren kunnen voorkomen in de alvleesklier, bijschildklier, hypofyse, bijnieren, maag, longen en de thymus (zwezerik).

  Gastrine is een hormoon dat onder andere de aanmaak van maagzuur stimuleert. Dit zuur is belangrijk voor de spijsvertering. Wanneer de maag te weinig zuur heeft zal het gastrine toenemen. Het hormoon gastrine heeft meerdere functies: het stimuleert de uitscheiding van zoutzuur, het verhoogt het aantal spiersamentrekkingen in het onderste deel van de maag en het regelt de aanmaak van pepsinogeen, een enzym dat een belangrijke rol vervult bij de afbraak van eiwitten.

  Wanneer er sprake is van maagklachten wordt er vaak onderzoek gedaan naar het gastrinegehalte in het bloed. Door middel van een bloedonderzoek kunnen de waarden worden bepaald. Bij het bepalen van het gastrinegehalte kan achterhaald worden wat de oorzaak kan zijn van de maagklachten.

  Gastrine test

  De bloedtest meet de hoeveelheid gastrine in het bloed. Gastrine wordt afgescheiden door G-cellen gelegen in de maagwand. Maar ook tumoren kunnen gastrine produceren. De hoeveelheid gastrine in bloed geeft informatie over het functioneren en intactheid van de maagwand en over de zuurgraad in de maag. Een hoge gastrineproductie is een gevolg van een stijgende pH in de maag.

  Gastrinewaarden

  Een verhoogde gastrinewaarde betekent dat de pH van de maag hoog is omdat er te weinig zuur aanwezig is. Dit kan het gevolg zijn van het gebruik van maagzuurremmers, een ontsteking van de maagwand of een infectie met de bacterie Helicobacter pylori.

  verhoogde waarden kunnen duiden op: Zollinger-Ellison-syndroom, MEN 1, postprandiaal, ulcus duodeni, chronische atrofische gastritis, gebruik van protonpompremmers.

  Extreem hoge uitslagen kunnen wijzen op een gastrinoom. Bijvoorbeeld als er sprake is van het Zollinger-Ellison syndroom is een tumor in de twaalfvingerige darm of in de alvleesklier de oorzaak van overmatige gastrineproductie.

  Bij Zollinger-Ellison zitten er kleine tumoren (zwellingen) in de darm of alvleesklier.
  De tumoren maken het hormoon gastrine.
  Dat zorgt ervoor dat uw maag te veel maagzuur maakt. Daardoor heeft u lang en veel maagklachten, zoals pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur en misselijkheid. Meestal kan de zwelling weggehaald worden met een operatie of met medicatie.

  Meetmethode: Chemilumineszenz-Assay (CLIA)

  Reviews

  Recent bekeken

   • Gastrine

   Gastrine

   € 49,-

   Gastrine is een hormoon dat onder andere de aanmaak van maagzuur stimuleert.

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Gastrine

   Gastrine

   € 49,-

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »