Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€49,00
Toevoegen aan winkelwagen

Gastrine

Gastrine
€49,00 Incl. btw

Gastrine is een hormoon dat onder andere de aanmaak van maagzuur stimuleert. Lees meer..

Bloedonderzoek Gastrine uit diepgevroren serum

Gastrine moet vanaf 23-2-22 in diepgevroren serum. Anders is afname  alleen mogelijk op enkele speciale locaties zoals Mönchengladbach of Maastricht. 

Bloedafname 's morgens op een lege maag (ca. 12 uur voedselonthouding), 24 uur van tevoren geen maagzuurremmers, H2-blokkers of anticholinergica innemen, geen koffie drinken

Wanneer kun je dit onderzoek doen:

Bij ernstige maagzweer, terugkerende ulcera na gedeeltelijke maagresectie, Zollinger-Ellison-syndroom, ernstige refluxoesofagitis, massale maaghypersecretie, verdere diagnostiek bij opheldering van MEN:

Het MEN-syndroom (Multipele Endocriene Neoplasie) is een erfelijke ziekte. Het MEN-syndroom is een ziekte waarbij tumoren kunnen voorkomen in de alvleesklier, bijschildklier, hypofyse, bijnieren, maag, longen en de thymus (zwezerik).

Gastrine is een hormoon dat onder andere de aanmaak van maagzuur stimuleert. Dit zuur is belangrijk voor de spijsvertering. Wanneer de maag te weinig zuur heeft zal het gastrine toenemen. Het hormoon gastrine heeft meerdere functies: het stimuleert de uitscheiding van zoutzuur, het verhoogt het aantal spiersamentrekkingen in het onderste deel van de maag en het regelt de aanmaak van pepsinogeen, een enzym dat een belangrijke rol vervult bij de afbraak van eiwitten.

Wanneer er sprake is van maagklachten wordt er vaak onderzoek gedaan naar het gastrinegehalte in het bloed. Door middel van een bloedonderzoek kunnen de waarden worden bepaald. Bij het bepalen van het gastrinegehalte kan achterhaald worden wat de oorzaak kan zijn van de maagklachten.

Gastrine test

De bloedtest meet de hoeveelheid gastrine in het bloed. Gastrine wordt afgescheiden door G-cellen gelegen in de maagwand. Maar ook tumoren kunnen gastrine produceren. De hoeveelheid gastrine in bloed geeft informatie over het functioneren en intactheid van de maagwand en over de zuurgraad in de maag. Een hoge gastrineproductie is een gevolg van een stijgende pH in de maag.

Gastrinewaarden

Een verhoogde gastrinewaarde betekent dat de pH van de maag hoog is omdat er te weinig zuur aanwezig is. Dit kan het gevolg zijn van het gebruik van maagzuurremmers, een ontsteking van de maagwand of een infectie met de bacterie Helicobacter pylori.

verhoogde waarden kunnen duiden op: Zollinger-Ellison-syndroom, MEN 1, postprandiaal, ulcus duodeni, chronische atrofische gastritis, gebruik van protonpompremmers.

Extreem hoge uitslagen kunnen wijzen op een gastrinoom. Bijvoorbeeld als er sprake is van het Zollinger-Ellison syndroom is een tumor in de twaalfvingerige darm of in de alvleesklier de oorzaak van overmatige gastrineproductie.

Bij Zollinger-Ellison zitten er kleine tumoren (zwellingen) in de darm of alvleesklier.
De tumoren maken het hormoon gastrine.
Dat zorgt ervoor dat uw maag te veel maagzuur maakt. Daardoor heeft u lang en veel maagklachten, zoals pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur en misselijkheid. Meestal kan de zwelling weggehaald worden met een operatie of met medicatie.

Meetmethode: Chemilumineszenz-Assay (CLIA)

Gastrine

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

Gerelateerde producten

Helicobacter Pylori Bloed

De NHG adviseert om de Helicobacter Pylori-ontlastingtest te..
€87,00

Helicobacter Pylori

Maagpijn? Van 10 mensen met maagklachten hebben 3 mensen dez..
€39,00
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment