Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€39,00
Toevoegen aan winkelwagen

Vleesallergie door tekenbeet

Vleesallergie door tekenbeet
€39,00 Incl. btw

Galactose alfa 1,3 uit serum.
Allergie screening op alfa gal als je besmet bent door een teek en daarna geen vlees meer kunt verdragen.


Nieuw in Nederland

Na de ziekte van Lyme blijkt de Nederlandse teek ook de verspreider van het alfa-gal syndroom, een aandoening waarbij mensen een vleesallergie ontwikkelen. Tekenexperts kenden de kwaal wel uit Amerika, maar wisten niet dat Europese teken dezelfde allergie kunnen veroorzaken. Je kunt zwellingen of galbulten krijgen, maar de allergische reactie kan ook levensbedreigend zijn.

Symptomen

Een beet van een teek kan leiden tot een vertraagde allergische reactie op rood vlees.  
Sommige mensen die gebeten zijn door een teek worden drie tot zes uur na het eten van rood vlees wakker van netelroos of een hele ernstige allergische reactie.
De kenmerken van het alfa-galsyndroom zijn:

  • jeuk,
  • urticaria (netelroos)
  • luchtwegklachten
  • maagdarmklachten
  • anafylactische shock


En treden meestal 2-6 uur na het eten van zoogdierenvlees op.

Hoe ontstaat de vleesallergie?

Alfa-gal is aanwezig in vlees. Als een persoon die gebeten is door een teek vlees eet, zorgt het immuunsysteem ervoor dat histamine vrijkomt als reactie op de koolhydraat. Hierdoor ontstaan dan de klachten. Een anafylactische shock als gevolg van vlees is een ernstige voedselallergie. Normaal gesproken treedt een shock direct op, in dit geval is deze vertraagd. Daarin schuilt het gevaar.
Eerder onderzoek liet al zien dat vooral de Lone Star teek tot een vleesallergie leidt. Lone Star teken zijn agressieve vrouwtjes die je kunt herkennen aan een witte stip of ster midden op de rug.
Nu blijken ook teken in Nederland deze allergie te kunnen veroorzaken.

De allergische reactie ontstaat doordat in het speeksel van de bijtende teek de lichaamsvreemde stof alfa-gal zit. Die heeft het kleine beestje eerder opgedaan bij het bijten van een ander zoogdier. Door de beet vindt overdracht naar mensen plaats. Het immuunsysteem van de mens kan hierop reageren door het aanmaken van afweerstoffen tegen deze lichaamsvreemde stof, die overigens wel van nature in zoogdieren voorkomt. Als iemand daarna vlees eet, kan een allergische reactie ontstaan. Alfa-gal staat voor galactose-α-1,3-galactose, een koolhydraat dat aanwezig is in de celmembranen van zoogdieren. Het immuunsysteem kan hierop reageren door het aanmaken van IgE-afweerstoffen.

Niet alle tekensoorten lokken het alfa-galsyndroom uit. De enige tekensoort in Nederland die sIgE-antistoffen tegen alfa-gal kan opwekken is de teek Schapenteek (Ixodes ricinus).

Het gaat alleen om vlees van runderen, varkens, schapen en paarden. Wit vlees, van kippen en ander pluimvee veroorzaakt geen problemen.

Zie voor wetenschappelijke onderbouwing: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3639458/

Vleesallergie door tekenbeet

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment