Terug

 • Vitamine A Retinol

Vitamine A Retinol

  45,-

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1265 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  James

  Goede klantenservice!

  10/10

  Dex Hermans

  Ik ben erg tevreden over het bedrijf en laad regelmatig mijn bloed onderzoeken. Het enige jammer vind ik dat je geen bevestiging krijgt wanneer het bloed is aangekomen. Dat zou wel een meerwaarde…

  Productomschrijving

  Vitamine A Retinol

  Deze test meet het Vitamine A level in bloed. Teveel is gevaarlijk voor zwangeren.
  De serumbuis moet in aluminiumfolie verpakt verzonden worden, er mag geen licht bij komen.

  Bêta-caroteen (pro-vitamine A) wordt in het lichaam omgezet in vitamine A.

  Vitamine A is nodig voor de groei, voor een gezonde huid, gezonde slijmvliezen en voor het goed functioneren van de ogen en het afweersysteem. Belangrijke bronnen voor vitamine A zijn de inname van lever, vis en boter. Groenten en fruit bevatten bêta-caroteen, een voorloper van vitamine A. Daarnaast wordt er in Nederland vitamine A toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.


  Gebrek aan vitamine A kan optreden bij een voedingspatroon met een te lage hoeveelheid vitamine A of bij slechte opname van vitamine A uit de voeding, bijvoorbeeld bij bepaalde darmaandoeningen. Vitamine A tekort leidt tot verminderde weerstand, droge en schilferige huid, dof haar.

  Bij een chronisch vitamine A tekort ontstaat er een storing in het gezichtsvermogen. Nachtblindheid is hiervan het eerste symptoom. Dit kan overgaan in totale blindheid door een ziekte die xeroftalmie wordt genoemd. Dit komt vooral voor in ontwikkelingslanden, waar een vitamine A tekort de voornaamste oorzaak van blindheid is.
  Te veel vitamine A kan leiden tot 'hypervitaminose A'. Symptomen zijn onder meer:

  • gebrek aan eetlust
  • verminderd gezichtsvermogen
  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • vermoeidheid
  • duizeligheid
  • spierpijn
  • oogafwijkingen
  • neusbloedingen
  • haaruitval en/of uitdroging van huid en slijmvliezen

  Te veel vitamine A kan misvormingen van de vrucht bij zwangerschap veroorzaken.
  Voor Nederland wordt een 'veilige bovengrens van inneming' aangehouden van 3000 microgram per dag (10.000 IE). Aan supplementen mag maximaal 1200 microgram (is 4000 IE) vitamine A worden toegevoegd, wat ook veilig is voor zwangere vrouwen.


  Een tekort kan onder andere ontstaan als gevolg van een gestoorde vetvertering en/of vetabsorptie (vetopname), het niet goed functioneren van de alvleesklier of bij maagverkleining en door leverziekten, darminfecties, alcoholisme en anorexia nervosa. Door gebruik van bijvoorbeeld vitaminepillen of andere supplementen kan ook een te veel aan vitamine A ontstaan. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat een (te) hoge inname van vitamine A de foetus kan beschadigen. Vrouwen die zwanger zijn, of zwanger wensen te worden, dienen extra vitamine A en vitamine A supplementen te vermijden.


  De streefwaarde voor vitamine A ligt tussen de 1,0 en 2,2 micromol/L.
  Waarden lager dan 0,35 micromol/l wijzen op een deficiëntie.52750 Retinol Vitamine A
  Vitamine A µmol/L 3 5 2

  Omrekeningsfactor µg/dl x 0,0349 = µmol/l
  Referentiewaarde(n) Humaan (NL)
  0-6 jaar: 0,39 - 2,26 µmol/l
  7 - 12 jaar: 0,45 - 2,83 µmol/l
  13 - 17 jaar: 0,50 - 3,41 µmol/l
  18 jaar en ouder: 1,13 - 2,72 µmol/le

  Zwangeren

  Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Als je zwanger bent krijg je daarom het advies om geen supplementen te slikken met vitamine A en om geen lever(producten) te eten. Lever, smeerleverworst en paté bevatten namelijk veel vitamine A. De hoeveelheid smeerleverworst of paté voor 1 boterham bevat ongeveer 1.200 microgram vitamine A.
  Als je zwanger bent levert het waarschijnlijk geen gezondheidsrisico op voor het ongeboren kind als je toch een keer een boterham met paté of smeerleverworst eet. Het veilige niveau voor vitamine A voor volwassenen ligt op 3.000 microgram per dag. Het grootste deel van de vrouwen krijgen minder dan 1.200 microgram per dag binnen via de normale voeding.

  Reviews

  Recent bekeken

   • Vitamine A

   Vitamine A

   € 45,-

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Vitamine A Retinol

   Vitamine A Retinol

   € 45,-

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »