Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€49,00
In winkelwagen

Homocysteïne

Homocysteïne
€49,00 Incl. btw

Homocysteïne verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Stein uit NaF. (grijze buis)

Homocysteïne is een lichaamseigen stof die bij de stofwisseling van het noodzakelijke aminozuur methionine geproduceerd wordt. Een verhoogd homocysteïne gehalte kan ontstaan door genetische afwijkingen, maar ook door een gebrek aan vitamine B11 (foliumzuur), al dan niet in combinatie met een gebrek aan vitamine B6 en B12. Met het toenemen van de leeftijd neemt het normale homocysteïne-gehalte ook toe met zo'n 5 tot 10% per 10 jaar.

Oorzaken verhoogd homocysteïne:

  • Erfelijke afwijkingen die leiden tot fouten bij de stofwisseling rond homocysteïne
  • Een tekort aan vitamine B11 (foliumzuur) en/of vitamine B6 en B12
  • Ouder worden, iedere 10 jaar neemt het homocysteïne-gehalte met 5 tot 10% toe
  • Levensstijl, waaronder roken en het drinken van koffie.

Voor een goede interpretatie van de resultaten is aan om vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur ook  te bepalen.


Verhoogde homocysteïne-waarde geeft een functioneel B12 tekort aan, ook al bevindt de bloedspiegel van B12 zich nog in de (lage) normale waarden! Homocysteïne is een aminozuur dat in het menselijke lichaam aangemaakt kan worden uit een ander aminozuur, te weten methionine. Die omzetting gebeurt met behulp van enzymen. Onder normale omstandigheden wordt het geproduceerde homocysteïne weer omgevormd of afgebroken zodat de hoeveelheid in het lichaam niet toeneemt. 

Verloopt dit proces onvolledig, dan kan homocysteïne in het bloed blijven circuleren. Een verhoogd homocysteïne-gehalte (verhoogd homocysteïne) kan ontstaan door genetische afwijkingen, maar ook door een gebrek aan foliumzuur, vitamine B6, B2, B12. Deze hebben namelijk een functie als co-enzym bij de afbraak van methionine. Met het toenemen van de leeftijd neemt het normale homocysteïne-gehalte toe: met zon 5 tot 10% per 10 jaar. 

Het normale homocysteïne-gehalte in het bloed wordt in Engeland en Amerika steeds meer gesteld op 7 µmol/liter voor mannen en 6 µmol/liter voor vrouwen. Een waarde boven de 15 µmol/liter is te hoog.

Dit gehalte moet wel bepaald zijn wanneer iemand 12 uur lang niet gegeten of gedronken heeft (nuchter is).

Homocysteïne en voeding

Groente, fruit en vooral kiemen (alfalfa, taugé, broccoli kiemen e.d.) bevatten stoffen die de waarden doen dalen. De meest effectieve anti-homocysteïne producten zijn: 
Groentekiemen, avocado, cottage cheese, ricotta, vis, oesters, peulvruchten, ei, uien, 
knoflook, noten, zaden (tahin), algen, tarwekiemen, gevogelte, broccoli, koolsoorten, witlof, bladgroenten, muesli en asperges. 

Je dient voor bloedafname van deze test 12 uur nuchter te zijn.

De buis dienst 8 tot 10 maal langzaam op en neer gezwenkt te worden na de bloedafname. Je kunt de medewerkster bloedafname dit laten doen, alvorens het in de medische envelop te stoppen of zelf te doen na de bloedafname.
 

Homocysteïne

Nog niet gewaardeerd

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen

Uw review toevoegen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen

Uw review toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment