Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

  PTH Parathormoon

   Een PTH-test wordt uitgevoerd om de functie van de bijschildklieren te beoordelen en te helpen bij de diagnose Hyperparathyreoïdie of Hypoparathyreoïdie, waarbij te veel of te weinig calcium wordt aangemaakt in de bijschildklier.

   Calcium + 8,00Meer lezenDe hoeveelheid calcium in het bloed wordt op peil gehouden door het bijschildklierhormoon parathormoon (PTH) en vitamine D. Lees hier meer.Meer lezen

   Calcium + 8,00De hoeveelheid calcium in het bloed wordt op peil gehouden door het bijschildklierhormoon parathormoon (PTH) en vitamine D. Lees hier meer.Sluiten

   Fosfaat - Fosfor + 5,00Meer lezenHet meeste fosfaat in het lichaam is afkomstig uit de voeding (bijvoorbeeld bonen noten eieren roodvlees kip en vis).Meer lezen

   Fosfaat - Fosfor + 5,00Het meeste fosfaat in het lichaam is afkomstig uit de voeding (bijvoorbeeld bonen noten eieren roodvlees kip en vis).Sluiten

   Vitamine D3 + 25,00Meer lezenTest om de oorzaak op te sporen van botproblemen bijschildklieraandoeningen onbegrepen spierzwakte of een tekort aan vitamine-D vast te stellen.Meer lezen

   Vitamine D3 + 25,00Test om de oorzaak op te sporen van botproblemen bijschildklieraandoeningen onbegrepen spierzwakte of een tekort aan vitamine-D vast te stellen.Sluiten

   45,-

   Toevoegen aan winkelwagen Aan verlanglijst toevoegen

   • Geen verwijzing nodig van je huisarts
   • Stel zelf je onderzoek samen
   • Prikpunten in heel Nederland

   1853 beoordelingen

   Placeholder8,9/10
   10/10

   Monique

   Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

   10/10

   Denise

   Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

   Productomschrijving

   PTH Parathormoon

   PTH wordt gebruikt bij verdiepende diagnostiek voor ostheoperose, calciummetabolisme-stoornissen, vermoedelijke hyper- of hypoparathyreoïdie, nierinsufficiëntie, nefro- en urolithiasis, malabsorptiesyndroom

   De test meet de hoeveelheid PTH in bloed. PTH is een hormoon dat in de vier bijschildkliertjes wordt geproduceerd en een belangrijke rol speelt bij de regeling van de calciumhuishouding. PTH maakt deel uit van een terugkoppelingssysteem, bestaande uit calcium, PTH en vitamine D (daarnaast spelen fosfaat en magnesium ook nog een rol). Bij een tekort aan calcium (hypocalciëmie) stijgt de hoeveelheid PTH, wat er voor zorgt dat de hoeveelheid calcium in bloed stijgt tot een normale waarde, waarna de aanmaak van PTH weer afneemt.

   Een verstoring van dit terugkoppelingssysteem kan leiden tot abnormale stijgingen of dalingen van de hoeveelheid calcium en PTH in het bloed.

   Een PTH-test wordt voornamelijk gebruikt voor:

   1. Diagnose van hyperparathyreoïdie: Dit is een aandoening waarbij de bijschildklieren te veel PTH produceren, wat leidt tot een hoog calciumniveau in het bloed (hypercalciëmie) en een laag fosforgehalte.
   2. Diagnose van hypoparathyreoïdie: Bij deze aandoening produceren de bijschildklieren te weinig PTH, wat resulteert in een laag calciumniveau in het bloed (hypocalciëmie) en een hoog fosforgehalte.
   3. Beoordeling van abnormale calciumniveaus: De test helpt vast te stellen of afwijkende calciumniveaus het gevolg zijn van problemen met de bijschildklieren.
   4. Monitoring van chronische nierziekte.

   gebruikte methode ECLIA

   Referentiebereiken vrouwen: <4 jaar: 3,6 - 32 pg / ml
   <6 jaar: 1,0 - 13 pg / ml
   <8 jaar: 2,7 - 25 pg / ml
   <10 jaar: 2,0 - 30 pg / ml
   <12 jaar: 4,3 - 34 pg / ml
   <14 jaar: 1,6 - 37 pg / ml
   <16 jaar: 1,2 - 39 pg / ml
   vanaf 16 jaar: 15 - 65 pg / ml


   Mannen: <4 jaar: 5,7 - 34 pg / ml
   <6 jaar: 4,4 - 16 pg / ml
   <8 jaar: 2,5-27 pg / ml
   <10 jaar: 4,6 - 34 pg / ml
   <12 jaar: 2,5-27 pg / ml
   <14 jaar: 1,4 - 26 pg / ml
   <16 jaar: 4,5 - 36 pg / ml
   vanaf 16 jaar: 15 - 65 pg / ml


   PTH verhoogd: hyperparathyreoïdie, pseudohypoparathyreoïdie, malabsorptiesyndroom

   Symptomen van een hoog PTH-niveau (hyperparathyreoïdie): gewrichts- en botpijn, vaak plassen, verhoogde dorst, misselijkheid en braken, vermoeidheid, nierstenen en mentale gezondheidsveranderingen zoals depressie of verwarring.

   PTH verlaagd: hypoparathyreoïdie, overdosis vitamine D, hyperthyreoïdie, tumorhypercalciëmie, sarcoïdose

   Symptomen van een laag PTH-niveau (hypoparathyreoïdie) omvatten tintelingen in de lippen, vingers of voeten, spierkrampen, droge huid en broze nagels, verwarring, toevallen en onregelmatige hartslag.

   Hyperparathyreoïdie en hypoparathyreoïdie zijn beide aandoeningen veroorzaakt door de bijschildklieren:

   Hyperparathyreoïdie: Dit is een aandoening waarbij de bijschildklieren te veel parathyroïd hormoon (PTH) produceren. Dit leidt vaak tot verhoogde calciumniveaus in het bloed (hypercalciëmie). De meest voorkomende oorzaak is een goedaardige tumor in een van de bijschildklieren, bekend als een parathyroid adenoom. Andere oorzaken kunnen hyperplasie (vergroting) van meerdere bijschildklieren of zeldzamer, parathyroïde kanker zijn. Symptomen kunnen onder andere bot- en gewrichtspijn, meer frequent urineren, verhoogde dorst, misselijkheid, braken, vermoeidheid en nierstenen omvatten.

   Hypoparathyreoïdie: Deze aandoening wordt gekenmerkt door onvoldoende productie van PTH door de bijschildklieren, wat resulteert in lage calciumniveaus in het bloed (hypocalciëmie). Hypoparathyreoïdie kan veroorzaakt worden door beschadiging van de bijschildklieren tijdens chirurgie, bepaalde genetische aandoeningen, of auto-immuunziekten. Symptomen kunnen bestaan uit tintelingen in vingers of tenen, spierkrampen, droge huid, broze nagels, verwarring en in ernstige gevallen, toevallen en hartritmestoornissen.

   Beide aandoeningen vereisen medische aandacht om de onderliggende oorzaak te diagnosticeren en een geschikte behandeling in te stellen. Voor meer informatie over deze aandoeningen kunt u betrouwbare medische bronnen raadplegen.

   De resultaten van een PTH-test moeten worden geïnterpreteerd door een zorgverlener, die rekening houdt met andere testresultaten, symptomen en medische geschiedenis. Afwijkende PTH-niveaus kunnen wijzen op verschillende gezondheidsaandoeningen, en verdere tests kunnen nodig zijn om de oorzaak te bepalen.


   Om een beter inzicht te krijgen in de gezondheid van de bijschildklieren en de calciumhuishouding van het lichaam, kan een PTH-test (Parathyroid Hormone) vaak gecombineerd worden met de volgende aanvullende onderzoeken:

   • Calciumtest: Dit meet het niveau van calcium in het bloed, wat direct beïnvloed wordt door PTH.
   • Fosfaattest: PTH en fosfaatniveaus hebben een omgekeerde relatie in het lichaam; als PTH hoog is, zijn fosfaatniveaus vaak laag, en vice versa.
   • Vitamine D-test: Actieve vitamine D (calcitriol) is belangrijk voor de calciumabsorptie in het lichaam en wordt gereguleerd door PTH.
   • Nierfunctietesten: Deze kunnen helpen bij het beoordelen van de rol van de nieren in de calcium- en fosforbalans, aangezien PTH ook de nierfunctie beïnvloedt.
   • Magnesiumtest: Magnesium is nodig voor de juiste werking van de bijschildklieren, dus abnormale magnesiumniveaus kunnen de PTH-productie beïnvloeden.
   • Urinecalciumtest: Dit kan helpen bij het bepalen van de hoeveelheid calcium die door de nieren wordt uitgescheiden.

   Lees meerLees minder

   Reviews

   Recent bekeken

    • PTH parathormoon

    PTH parathormoon

    € 45,-

    Een PTH-test wordt uitgevoerd om de functie van de bijschildklieren te beoordelen en te he...

   Vergelijk producten Verwijder alle producten

   You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box

    PTH Parathormoon

    € 45,-