Terug

 • Toxoplasmose screening. Let op bij zwangerschap!

Toxoplasmose screening. Let op bij zwangerschap!

  Toxoplasma gondii zoektest. Mocht deze test positief uitvallen is het aan te raden je door te laten testen op toxoplamose Gondii IgG en IgM.

  27,-

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1265 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  James

  Goede klantenservice!

  10/10

  Dex Hermans

  Ik ben erg tevreden over het bedrijf en laad regelmatig mijn bloed onderzoeken. Het enige jammer vind ik dat je geen bevestiging krijgt wanneer het bloed is aangekomen. Dat zou wel een meerwaarde…

  Productomschrijving

  Toxoplasmose screening. Let op bij zwangerschap!

  Toxoplasma gondii zoektest (serum TOXSU)

  Toxoplasma gondii screening test, om te zien of je deze parasiet in je lichaam hebt. Bij deze test wordt er naar de antistoffen gekeken waarmee men kan zien of er sprake kan zijn van een doorgemaakte infectie. Klachten als koorts, uitslag, een gevoel van lusteloosheid of een constant moe gevoel? Let op bij zwangerschap!

  Mocht deze test positief uitvallen is het aan te raden je door te laten testen op toxoplamose Gondii IgG (TOXG) en IgM. (TOXM)

  Toxoplasmose is een infectie die ontstaat door een parasiet. Deze parasiet is met het blote oog niet te zien. Echt ziek wordt je niet van toxoplasmose. Je kunt wel klachten krijgen als koorts, een gevoel van lusteloosheid en opgezette klieren. Wanneer je eenmaal toxoplasmose hebt gehad, dan kan je het niet meer krijgen. Het lichaam heeft dan antistoffen gevormd tegen de parasiet. Veel mensen hebben toxoplasmose al eens meegemaakt, zonder dat ze dit zelf hebben gemerkt. Toch blijkt dat ongeveer 45 procent van de zwangere vrouwen geen antistoffen heeft tegen toxoplasmose. 

  De gevolgen voor de ongeboren baby 

  Ziekteverschijnselen variëren van asymptomatisch tot een mild beeld met lymfadenopathie (cervicaal), koorts, algehele malaise, rash en oogklachten. Immuun gecompromitteerde personen (met name HIV/AIDS, transplantatie) hebben een verhoogd risico op een ernstig beloop. Een zwangere die een primaire infectie doormaakt loopt kans op een kind met congenitale Toxoplasmose. Met name bij een infectie in het eerste trimester is de kans op ernstige pathologie groot.
  Wanneer de moeder vlak voor óf tijdens de zwangerschap toxoplasmose heeft, kan de baby de infectie ook krijgen via de placenta. In tegenstelling tot de zwangere vrouw, loopt de baby wel degelijk gevaar. De baby kan ernstige afwijkingen krijgen, bijvoorbeeld aan het zenuwstelsel (waterhoofd) en aan de ogen (het kan blind worden). Vaak komen de problemen pas later tot uiting. Mocht een zwangere vrouw een ernstige toxoplasmose-infectie hebben, dan kunnen medicijnen helpen. Het is wel belangrijk dat de infectie zo snel mogelijk wordt ontdekt. 

  Hoe krijg je toxoplasmose 
  Katten en katachtigen zijn het reservoir voor deze parasiet en de mens kan besmet raken door het eten van besmet rauw of onvoldoende verhit vlees, contact met kattenfeces (kattenbak, tuinieren), in utero als de zwangere een primaire infectie doormaakt of via orgaantransplantatie. De incubatietijd is 10-23 dagen.

  Wat te doen om toxoplasmose te voorkomen 

  Het is beter het zekere voor het onzekere te nemen en er als aanstaande moeder voor te zorgen dat je niet in aanraking komt met de uitwerpselen van een kat. Handschoenen gebruiken is een optie, maar het is nog beter om iemand anders de kattenbak te laten verschonen, zolang je zwanger bent. Wanneer de kattenbak dagelijks wordt schoongemaakt, voorkom je dat de parasiet zich vermenigvuldigt. Katten doen vaak hun behoeften in de tuin, daarom is het van belang dat je handschoenen aantrekt wanneer je in de tuin gaat werken. Wees voorzichtig met ongewassen groente en eet geen rauw vlees (in rauw vlees kan de toxoplasmose-parasiet voorkomen). Het vlees moet door en door gaar zijn voor het gegeten kan worden. Broodbeleg, bijvoorbeeld tartaar, filet American, rauwe rosbief of ossenworst moet je ook laten staan, tot na de bevalling. Verder is het belangrijk dat je let op goede hygiëne in de keuken. 

  literatuur:

  1.Prevalence, incidence estimations, and risk factors of Toxoplasma gondii infection in Germany: a representative, cross-sectional, serological study; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26936108/

  Reviews

  Recent bekeken

   • Toxoplasmose screening

   Toxoplasmose screening

   € 27,-

   Toxoplasma gondii zoektest. Mocht deze test positief uitvallen is het aan te raden je door...

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Toxoplasmose screening. Let op bij zwangerschap!

   Toxoplasmose screening. Let op bij zwangerschap!

   € 27,-

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »