Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • Lood in bloed

Lood in bloed

  Lood in bloed bepaling. Om vast te stellen of er sprake is van een mogelijke loodvergiftiging.

  58,-

  + 21,90 eenmalig prikkosten per bestelling
  Bekijk de video voor meer informatie

  Toelichting

  Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt. Bij iedere bestelling hoeft maar 1 keer een bloedafname besteld te worden, zelfs als je meerdere tests bestelt.

  De kosten voor de bloedafname bij de prikpost inclusief testkit en verzendkosten bedragen € 21,90.

  Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onzeklantenservice.

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1853 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  Monique

  Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

  10/10

  Denise

  Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

  Productomschrijving

  Lood in bloed

  Lood in bloed bepaling (EDTA)

  Om vast te stellen of er sprake is van een mogelijke loodvergiftiging.

   

  De loodeenheid op de uitslagen wordt vanaf 01-03-24 weergegeven als µg/dl.
  Dit komt voort uit het vernieuwde lood besluit.


  Niet professionele blootstelling: 0,724 micromol/L
  Bij professionele blootstelling wordt volgende waarde aan het einde van de blootstellingsperiode als maximum toelaatbaar aanvaard: 0,724 micromol/L (geslachtsrijpe vrouwen) 1,93 micromol/L (volwassen man).

  Lood kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid als het loodgehalte in het lichaam boven een bepaald niveau komt. Dit kan op twee manieren gebeuren: plotseling (acuut) of sluipend (chronisch).
  Acute loodvergiftiging ontstaat door blootstelling aan hoge concentraties looddampen of via de opname van chemische stoffen waarin veel lood aanwezig is. Door voortdurend en langdurig inademen en/of inslikken van lood(stof) ontstaat een chronische loodvergiftiging. Deze langdurige of herhaalde blootstelling heeft effect op het beenmerg (bloedarmoede), het zenuwstelsel en de nieren.

  Bij acute loodvergiftiging zijn er klachten en verschijnselen van het maag-darmkanaal (verstopping, slechte eetlust, buikpijn of kolieken) en de hersenen (centraal zenuwstelsel verwardheid).
  Bij chronische loodvergiftiging zijn er klachten en verschijnselen van het beenmerg, het maag-darmkanaal, de hersenen en zenuwen elders in het lichaam (centraal en perifeer zenuwstelsel), de nieren en/of er is invloed op de voortplanting.

  De aanmaak van rode bloedcellen is gestoord bij lood in bloed waarden hoger dan 300 μg/L bloed.
  Bij waarden boven 400 μg/L bloed kan vermindering van spierkracht ontstaan en raakt de werking van de nieren verstoord. Bij nog hogere waarden kunnen ernstige zenuwstoornissen met verlammingsverschijnselen ('dropping hand') en gevoelsstoornissen optreden. Van een hoog loodgehalte in het bloed is bekend dat het de bloeddruk verhoogt. Aantasting van de hersenen kan toevallen en aanvallen van bewusteloosheid veroorzaken.

  Lood is schadelijk voor de voortplanting zowel bij mannen als bij vrouwen. Lood is schadelijk voor de ontwikkeling. Het zich ontwikkelende zenuwstelsel van de ongeborene en het jonge kind is extra gevoelig voor lood. Baby's waarvan de moeder tijdens de zwangerschap blootgesteld is geweest aan lood kunnen een geestelijke en lichamelijke achterstand hebben. Uit onderzoeken onder kinderen die aan lood zijn blootgesteld, blijkt dat zelfs lage loodgehaltes kunnen leiden tot een lagere intelligentie (IQ), leerstoornissen, gedragsproblemen en nierbeschadiging.

  Om het lood uit het lichaam te verwijderen kunnen bepaalde chemische stoffen worden gebruikt die een verbinding aangaan met het lood in het bloed en vervolgens met de urine worden uitgescheiden (chelatietherapie).

  Oorzaak

  Lood is een zwaar metaal dat in veel industrieën wordt gebruikt, zoals in de glasindustrie, bij de fabricage van accu's, batterijen en soldeer, in de verfindustrie, bouwmaterialen en in legeringen.
  Hoge blootstelling aan lood kan ook voor komen in loodsmelterijen en raffinaderijen, bij de productie van batterijen, bewerken en lassen van staal, in de bouwnijverheid, rubber- en kunststoffenindustrie, drukkerijen, schietbanen, bij de reparatie van radiatoren en andere werkzaamheden waarbij met lood gesoldeerd wordt.

  Producten die lood kunnen bevatten zijn accu's, dakbedekking, kristalglas, menie, verfdroger, munitie soldeer, stralingsbescherming, toepassingen als niet ontleedbare stof of als legering in geluidsisolatie, kabelmantel, orgelpijpen, zekeringen, etc., toepassingen als ontleedbare stof (verbinding) bij het bedrukken van katoen, conserveren van hout, cosmetica (haarverf), desinfectiemiddel, email, glazuur, halfgeleiders, katalysator bij de polymerisatie van polyurethaan, keramiek, kit, kleurstof voor haar, lucifers, pigment/kleurstof.

  Lood kan in het lichaam worden opgenomen door inademing en door inslikken.
  Een voor de gezondheid schadelijke concentratie van in de lucht zwevende deeltjes lood kan snel bereikt worden bij verstuiven, vooral van in loodverbindingen in poedervorm.

  Voorkomen

  Blootstelling aan lood komt in geïndustrialiseerde landen wijd verspreid voor. In Nederland betreft het waarschijnlijk enkele duizenden werknemers. Beroepsziekten door loodvergiftiging worden weinig (meer) gemeld.

  Lees meerLees minder

  Reviews

  Gebruikers beoordelingen 5 / 5Reviews:(1)

  • CB Door Clémentine Budischowsky - 09-01-2021 18:49

   5 / 5

   Hoe weet ik of ik word blootgesteld aan lood door inname danwel inhaleren. Bijvoorbeeld water uit de kraan?

  Recent bekeken

   • Lood

   Lood

   € 58,-

   Lood in bloed bepaling. Om vast te stellen of er sprake is van een mogelijke loodvergiftig...

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Lood in bloed

   Lood in bloed

   € 58,-