Terug

 • Hepatitis A

Hepatitis A

  29,-

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1265 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  James

  Goede klantenservice!

  10/10

  Dex Hermans

  Ik ben erg tevreden over het bedrijf en laad regelmatig mijn bloed onderzoeken. Het enige jammer vind ik dat je geen bevestiging krijgt wanneer het bloed is aangekomen. Dat zou wel een meerwaarde…

  Productomschrijving

  Hepatitis A

  Hepatitis A IgG/IgM combi wordt getest uit serum. Ook wel bekend als Anti-HAV IgG IgM.
  Het is een screening voor hepatitis A virus antistoffen. De bepaling kan ook uitgevoerd worden om de titer na vaccinatie vast te stellen (uitslag in IU/ml). Dan gaarne bij opmerkingen vermelden "titer na vaccinatie".

  Voor de infectieziekten waarvoor een meldingsplicht geldt zijn wij verplicht een positieve uitslag te melden aan jouw locatie GGD (meer informatie)

  Over Hepatitis A

  Hepatitis A kan zo licht verlopen dat het niet opgemerkt wordt. De symptomen zijn in het algemeen vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid.
  Kinderen hebben meestal geen ziekteverschijnselen, bij slechts 30 procent van kinderen jonger dan 6 jaar treden er klachten op. 
  Bij volwassenen veroorzaakt hepatitis A in meer dan 70% van de gevallen ziekteverschijnselen, zoals:

  • het geel kleuren van huid en oogwit (geelzucht)
  • het donker worden van urine
  • het ontkleuren van ontlasting
  • Buikklachten
  • Misselijkheid
  • Koorts
  • Vermoeidheid


  Meestal ontstaan de klachten twee tot zes weken na besmetting. Een of meer van de symptomen kunnen al wijzen op een infectie met hepatitis A. De ziekte verschijnselen kunnen vaak enkele maanden aanhouden.  

  Hepatitis A wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Hepatitis A leidt vrijwel nooit tot een chronische infectie. Wanneer iemand besmet is geraakt met het hepatitis A-virus duurt het gemiddeld 30 dagen voordat de persoon ziek wordt, maar in het laatste deel van de incubatietijd is hij of zij al wel besmettelijk.

  Binnen drie maanden is 85% van de patiënten genezen. Sterfte ten gevolgen van acute hepatitis A is zeldzaam.

  Hepatitis A is een zeer besmettelijke ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Hepatitis A kun je via seks oplopen, maar ook via slechte hygiëne. Je voorkomt infectie met twee vaccinaties. Er bestaat geen medicijn tegen hepatitis A. Een infectie dient uitgeziekt te worden. Momenteel komt hepatitis A veel voor onder mannen die seks hebben met mannen. In Europa zijn al meer dan 1.000 gevallen bekend en inmiddels wordt het virus ook weer steeds vaker gevonden bij Nederlandse mannen. 

  Hepatitis A wordt overgedragen door voedsel of water dat besmet is met ontlasting. Op tropische bestemmingen kun je hepatitis A oplopen door contact met besmet water. Het virus wordt ook via anale seks overgedragen. Ook kun je hepatitis A krijgen via een handdoek of kraan die met ontlasting in contact is gekomen.

  Op dit moment is er sprake van een uitbraak van hepatitis A onder homomannen in Europa. Om te helpen voorkomen dat hepatitis A zich verder verspreidt, kun je het volgende doen:

  • Was je handen met water en zeep na toiletbezoek en voor het eten/koken
  • Was je handen met water en zeep voor en na seks (of neem een douche)
  • Deel geen seksspeeltjes
  • Gebruik condooms of latex handschoenen.

  Vaccinatie tegen hepatitis A is ook een manier om besmetting te voorkomen. Twee prikken zorgen er meestal voor dat je levenslang beschermd bent, maar de eerste prik zorgt al direct voor bescherming. Dit kan bij de GGD of bij je huisarts. Vaccinatie tegen hepatitis A is niet gratis. Wel vergoedt uw zorgverzekering soms een deel van het bedrag. De kosten verschillen per locatie.

  Naast vaccins die alleen tegen hepatitis A beschermen, is er een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B. Vraag ernaar als je voor je gratis hepatitis B-vaccinatie naar de GGD gaat. Je betaalt dan alleen de extra kosten voor de hepatitis A-vaccinatie.

  Reviews

  Recent bekeken

   • Hepatitis A

   Hepatitis A

   € 29,-

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Hepatitis A

   Hepatitis A

   € 29,-

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »