Terug

  • Helicobacter Pylori  Bloedonderzoek

Helicobacter Pylori Bloedonderzoek

    De NHG adviseert om de Helicobacter Pylori-ontlastingtest te doen ipv het bloedonderzoek, omdat dit goedkoper en beter is.

    87,-

    Aan verlanglijst toevoegen

    • Geen verwijzing nodig van je huisarts
    • Stel zelf je onderzoek samen
    • Prikpunten in heel Nederland

    1265 beoordelingen

    Placeholder8,9/10
    10/10

    James

    Goede klantenservice!

    10/10

    Dex Hermans

    Ik ben erg tevreden over het bedrijf en laad regelmatig mijn bloed onderzoeken. Het enige jammer vind ik dat je geen bevestiging krijgt wanneer het bloed is aangekomen. Dat zou wel een meerwaarde…

    Productomschrijving

    Helicobacter Pylori Bloedonderzoek

    Deze test meet de besmetting met Helicobacter pylori  door middel van  bloedonderzoek

    • Helicobacter pylori IgA en
    • Helicobacter pylori IgG

    Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder daar last van te hebben. De bacterie kan echter (op den duur) verschillende klachten veroorzaken.

    Helicobacter pylori infecties komen in de hele wereld erg veel voor. In ontwikkelingslanden is zo'n 90% van de bevolking besmet met deze bacterie. In Nederland schat men dat ongeveer 15% van de mensen onder de 40 jaar besmet is. Bij zeker 30% van de mensen boven de 60 jaar kan de bacterie worden vastgesteld, waarschijnlijk veroorzaakt door het drinkwater van vroeger.

    Maagslijmvliesontsteking

    In de meeste gevallen leidt besmetting alleen tot een maagslijmvliesontsteking (gastritis). Dit geeft lang niet bij iedereen klachten. Hierdoor wordt een besmetting soms niet of per toeval vastgesteld. Sommige mensen krijgen wel klachten bij een maagslijmvliesontsteking. De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken. Bij een deel van deze mensen kan een maagzweer ontstaan. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen die besmet zijn wel klachten (of zelfs een maagzweer) krijgen en anderen niet. Mogelijk spelen erfelijke factoren daarbij een rol.

    Een langdurige (chronische) maagslijmvliesontsteking kan op den duur overgaan in een zogenaamde atrofische maagslijmvliesontsteking. Atrofie betekent het 'verkleinen en van weefsel'. Bij een atrofische maagslijmvliesontsteking is de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag veel dunner dan normaal.

    Ziekte van Ménétrier

    Een speciale vorm van maagslijmvliesontsteking is de ziekte van Ménétrier. Dit ziektebeeld wordt ook wel een omschreven als een reuzenplooienmaag. Hoe zo'n reuzenplooienmaag ontstaat, is niet precies bekend. Mogelijk speelt een besmetting met de Helicobacter pylori een rol, eventueel in combinatie met een afwijking van het immuunsysteem.

    Maagkanker

    De Helicobacter pylori wordt ook in verband gebracht met maagkanker. Een langdurige maagslijmvliesontsteking kan veranderingen in het weefsel veroorzaken. Het maagslijmvlies is dan blijvend veranderd en dat kan op termijn de kans op maagkanker vergroten. Om deze reden is het altijd belangrijk een infectie met de Helicobacter pylori te behandelen.

    Er zijn verschillende manieren om een besmetting met de Helicobacter pylori vast te stellen.
    Dit kan door middel van bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek en naar antistoffen tegen de bacterie. Als er antistoffen worden aangetroffen, betekent dit dat u besmet bent met de Helicobacter pylori.

    Als bij jou deze besmetting wordt aangetroffen kun je bij je huisarts een sterkte doses antibiotica krijgen om de bacterie te verwijderen. Daarna volgt een controle of de behandeling geholpen heeft.


    Aangezien sommige patiënten IgA-positieve maar IgG-negatieve resultaten laten is, is het beter om bij het vermoeden van een H. pylori-infectie zowel IgG-serologie als IgA te testen.

    Het Nederland huisartsgenoodschap adviseert om de facestest te doen en niet de bloedtest:

    De testeigenschappen van de  fecestest en de ureumademtest zijn vergelijkbaar en veel beter dan die van bloedonderzoek (ELISA). Slechtere testeigenschappen en een dalende H. pylori-prevalentie in Nederland zijn de belangrijkste reden om de serologische test niet meer te adviseren. Als in een bevolkingsgroep H. pylori minder voorkomt zal de positief voorspellende waarde van dezelfde test dalen (en de negatief voorspellende waarde stijgen).  Bij de ureumademtest drinkt de patiënt ureum dat gemerkt is met niet-radioactief C-13 of radioactief C-14. Voorafgaand aan de feces- en ureumademtest mag de patiënt twee weken geen protonpompremmer en vier weken geen antibioticum gebruiken omdat die de testuitslag negatief kunnen beïnvloeden.

    Reviews

    Recent bekeken

      • Helicobacter Pylori Bloed

      Helicobacter Pylori Bloed

      € 87,-

      De NHG adviseert om de Helicobacter Pylori-ontlastingtest te doen ipv het bloedonderzoek, ...

    Vergelijk producten Verwijder alle producten

    You can compare a maximum of 3 products

      Hide compare box
      Helicobacter Pylori  Bloedonderzoek

      Helicobacter Pylori Bloedonderzoek

      € 87,-

      Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »