Terug

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

Wat is de ziekte van Graves?

  • 25 / 04 / 2024 0
Wat is de ziekte van Graves?

Ontdek alles over de ziekte van Graves, inclusief symptomen, oorzaken, en hoe je het kunt laten testen en behandelen. Vind specifieke schildkliertests bij https://www.bloedwaardentest.nl/bloedonderzoek/schildklier/

Als je te horen hebt gekregen dat je de ziekte van Graves hebt, of je kent iemand met deze aandoening, dan heb je waarschijnlijk veel vragen. De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte, wat inhoudt dat het immuunsysteem van je lichaam per ongeluk je eigen weefsels aanvalt. Bij de ziekte van Graves richt het immuunsysteem zich specifiek op de schildklier, wat resulteert in hyperthyreoïdie, een toestand waarbij de schildklier te veel hormonen produceert. Dit kan een scala aan symptomen veroorzaken die je dagelijkse leven kunnen beïnvloeden.

Symptomen van de ziekte van Graves
De symptomen van de ziekte van Graves kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen onder meer bestaan uit:

Een snelle of onregelmatige hartslag
Gewichtsverlies ondanks normale eetlust
Overmatig zweten
Vermoeidheid en spierzwakte
Nervositeit of prikkelbaarheid
Problemen met slapen
Een vergrote schildklier, of struma
Een uniek kenmerk van Graves is de ontwikkeling van oogproblemen, zoals uitpuilende ogen, bekend als Graves' ophthalmopathie.

Oorzaken van de ziekte van Graves
Hoewel de exacte oorzaak van de ziekte van Graves onbekend is, wordt vermoed dat het te maken heeft met een combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren. Als je familieleden hebt met auto-immuunziekten, loop je mogelijk een verhoogd risico.

Diagnose van de ziekte van Graves bij bloedwaardentest.nl
Bij bloedwaardentest.nl begrijpen we het belang van een nauwkeurige diagnose en bieden we een scala aan tests die specifiek zijn voor de ziekte van Graves en de ziekte van Hashimoto, een andere auto-immuun schildklieraandoening. Deze tests omvatten:

TSH: Bij de ziekte van Graves is de TSH vaak verlaagd.
Vrij T4 en vrij T3: Deze zijn vaak verhoogd bij de ziekte van Graves.
TSH-receptor antistoffen (TRAK): 80-100% van de patiënten met de ziekte van Graves heeft vaak stimulerende antistoffen.
TPO auto-antistoffen (MAK): 45-80% van de Graves-patiënten heeft deze antistoffen.
Tg auto-antistoffen (TAK): 12-30% van de mensen met Graves heeft deze antistoffen.
Voor meer gedetailleerde informatie over deze tests en hoe je ze kunt aanvragen, bezoek onze schildkliersectie op bloedwaardentest.nl.

Behandeling van de ziekte van Graves
De behandeling kan variëren van medicijnen die de schildklier reguleren, radioactief jodium om de schildklieractiviteit te verminderen, tot soms een operatie om een deel van de schildklier te verwijderen. Het is essentieel om samen met je arts een behandelplan te ontwikkelen dat past bij jouw specifieke situatie.

Leven met de ziekte van Graves
Met de juiste behandeling en aanpak kun je de symptomen van de ziekte van Graves beheersen en een vol en actief leven leiden. Zorg voor een gezond dieet, blijf bewegen en beheer stress waar mogelijk.

Heb je vragen of heb je ondersteuning nodig bij het beheren van je aandoening, neem dan contact op met je arts of specialist. Voor vragen over je uitslagen of meer informatie over de tests die we aanbieden, kun je ons altijd bellen of mailen bij bloedwaardentest.nl.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box