
Laboratoriumgeneeskunde verdient een gezicht
Bij Bloedwaardentest staat preventie centraal. In plaats van te wachten op ziekte, krijgen mensen zelf inzicht in hun gezondheid via labdiagnostiek. Niet als bijzaak, maar als persoonlijk kompas. Zo verandert labonderzoek van een backofficefunctie in een krachtige tool voor vroegsignalering, gedragsverandering en duurzame vitaliteit. Zelf meten is de eerste stap naar regie over je gezondheid, vóórdat klachten ontstaan.
In de zorg draait nog steeds veel om mensen die al ziek zijn. Maar wat als we meer aandacht zouden geven aan mensen die dat juist willen voorkómen?
Bij Bloedwaardentest geloven we dat laboratoriumdiagnostiek een enorme rol kan spelen in waarde gedreven preventie. Niet pas als iemand bij de specialist komt, maar al veel eerder, op initiatief van mensen zélf. Mensen die hun gezondheid serieus nemen en bereid zijn daarin te investeren.
Van backoffice naar persoonlijk kompas
Toch leeft het idee dat laboratoriumgeneeskunde vooral iets technisch is, iets op de achtergrond. Een commodity die draait om snelheid, volume en kosten per test. Dat is precies wat prof. dr. Mario Plebani – boegbeeld van de Europese laboratoriumgeneeskunde, recent nog aankaartte tijdens EuroMedLab 2025: Laboratoriumgeneeskunde is geen bijzaak. Het is een klinisch vakgebied dat álle fases van de zorg raakt, van screening en diagnose tot behandeling en opvolging.
En steeds vaker: preventie.
Niet ziek zijn is geen bijzaak
Bij Bloedwaardentest maken we labdiagnostiek beschikbaar voor mensen die juist niét wachten tot ze patiënt zijn. Denk aan vrouwen die hun hormonen willen begrijpen vóór de overgang toeslaat. Aan sporters die hun voeding en herstel optimaliseren. Aan mensen met vermoeidheid, vage klachten of een familiaire belasting die grip willen op hun eigen biomarkers.
Zonder verwijzing. Met eigen regie. Vanuit de overtuiging dat persoonlijk inzicht de eerste stap is naar duurzame gezondheid.
Van sick care naar well care
We kunnen ziekten steeds eerder signaleren via labonderzoek. Denk aan insulineresistentie, tekorten, stille ontstekingen of auto-immuunactiviteit. Maar dan moeten we wél anders durven kijken: niet vanuit ziekte, maar vanuit potentie. Niet wachten tot het misgaat, maar gezondheid meten voordat er schade ontstaat.
Daarom zetten wij laboratoriumdiagnostiek in als kompas voor preventie. Voor het eerst kunnen mensen zelf hun waardes volgen, interpreteren (al dan niet met consult) en gericht bijsturen. Dat is de kracht van value-based laboratory medicine, buiten de muren van het ziekenhuis, vóórdat er een diagnose nodig is.
Want preventie begint bij weten. En weten begint bij meten.