Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • AMA screening PBC

AMA screening PBC

  De diagnose PBC kan gesteld worden aan de hand van onder andere bloedonderzoek naar antilichamen.

  49,-

  + 21,90 eenmalig prikkosten per bestelling
  Bekijk de video voor meer informatie

  Toelichting

  Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt. Bij iedere bestelling hoeft maar 1 keer een bloedafname besteld te worden, zelfs als je meerdere tests bestelt.

  De kosten voor de bloedafname bij de prikpost inclusief testkit en verzendkosten bedragen € 21,90.

  Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onzeklantenservice.

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1853 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  Monique

  Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

  10/10

  Denise

  Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

  Productomschrijving

  AMA screening PBC

  Antilichamen tegen AMA (mitochondrien-al.) screening inclusief titer bepaling.
  De diagnose Primaire Biliaire Cholangitis (PBC) kan gesteld worden aan de hand van onder andere bloedonderzoek naar antilichamen.

  Met deze bloedtest wordt gekeken naar de aanwezigheid van een bepaald type antilichaam, de antilichamen tegen mitochondriën (AMA). Mitochondriën zijn onderdelen van lichaamscellen. Deze antilichamen komen bij ongeveer 95% van de patiënten met PBC voor.

  Het is verstandig om ook de leverwaardes te controleren voor een goede diagnose.

  PBC is een zogenaamde auto-immuunziekte. Ieder mens heeft een afweersysteem dat zijn lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf. Het afweersysteem maakt antistoffen aan tegen vreemde indringers in het lichaam. Met deze antistoffen kunnen bacteriën en virussen onschadelijk gemaakt worden.

  Bij Primaire Biliaire Cholangitis (PBC) zijn de kleine galkanaaltjes in de lever chronisch ontstoken. Door deze ontstekingen gaan de galkanaaltjes steeds verder dichtzitten. Hierdoor kan de galvloeistof niet goed afgevoerd worden. Dit heet en galstuwing. Deze ophoping van galvloeistof (galstuwing) in de lever leidt tot ontstekingen en beschadigingen van de levercellen. Uiteindelijk raken de levercellen onherstelbaar beschadigd en wordt er littekenweefsel gevormd. Dit proces is onomkeerbaar en wordt levercirrose genoemd.

  Bij een auto-immuunziekte is het afweersysteem eigenlijk overactief. Het afweersysteem maakt niet alleen antistoffen aan tegen vreemde indringers, maar ook tegen bepaalde gezonde cellen van het eigen lichaam. Bij PBC worden antistoffen aangemaakt tegen het weefsel van de galkanaaltjes in de lever. Hierdoor raken deze galkanaaltjes ontstoken. Het is onduidelijk hoe deze afweerreactie tegen het eigen lichaam ontstaat. Mogelijk kan een infectie met een virus of bacterie een prikkel zijn die het afweersysteem activeert.

  Verschillende auto-immuunziekten komen soms samen voor. Behalve tegen cellen van de lever, worden dan ook antistoffen gemaakt tegen bijvoorbeeld cellen van de schildklier, de gewrichten of de dikke darm. PBC komt regelmatig samen voor met:

  • het syndroom van Sjögren, een aandoening waarbij droge ogen en een droge mond kenmerkend zijn. Als gevolg van een auto-immuunreactie ontstaan chronische ontstekingen van de traan- en speekselklieren.
  • sclerodermie, een huidaandoening, waarbij verharding van de huid optreedt.
  • reumatoïde artritis (reuma), een chronische ontsteking van de gewrichten.

  Lees meerLees minder

  Reviews

  Gerelateerde producten

  Recent bekeken

   • AMA

   AMA

   € 49,-

   De diagnose PBC kan gesteld worden aan de hand van onder andere bloedonderzoek naar antil...

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   AMA screening PBC

   AMA screening PBC

   € 49,-