Terug

 • TT4 schildklier totaal T4

TT4 schildklier totaal T4

  25,-

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1265 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  James

  Goede klantenservice!

  10/10

  Dex Hermans

  Ik ben erg tevreden over het bedrijf en laad regelmatig mijn bloed onderzoeken. Het enige jammer vind ik dat je geen bevestiging krijgt wanneer het bloed is aangekomen. Dat zou wel een meerwaarde…

  Productomschrijving

  TT4 schildklier totaal T4

  T4, ofwel TT4 totaal T4 genoemd, is een schildklierhormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam snel genoeg verlopen. Een te lage waarde duidt op een te traag werkende schildklier.

  T4 is een hormoon dat ook wel thyroxine wordt genoemd. Het wordt geproduceerd door de schildklier en helpt de stofwisseling en groei. T4 wordt vaak getest als onderdeel van de schildklierfunctie. Het hormoon T4 is een soort voorloper. T3 is het actieve hormoon. Naar behoefte van het lichaam, weefsels en cellen wordt T4 omgezet in T3. Dat gebeurt onder andere in de lever, de spieren en de hersenen.

  Bij Totaal T4 wordt de totale hoeveelheid thyroxine in het bloed gemeten, inclusief het gedeelte dat gebonden is aan transporteiwitten. De eiwitten die helpen om thyroxine door het bloed te vervoeren zijn:

  • Thyroxine bindend globuline
  • Albumine
  • Transthyretine

  Vrij T4 is het gedeelte van thyroxine in het bloed dat niet gebonden is aan een ander eiwit. Dit is het deel van het hormoon dat effectief is en verschillende cellen in het lichaam kan beïnvloeden.
  Artsen kunnen met de T4 bepaling de schildklier onderzoeken. Het wordt aangevraagd bij symptomen die kunnen wijzen op een schildklier aandoening. Bij een overactieve schildklier (hyperthyreïdie) zijn de klachten bijvoorbeeld vaak gewichtsverlies, een snelle hartslag en een gejaagd gevoel.
  Een traag werkende schildklier wordt een hypothyreïdie genoemd, klachten die hierbij passen zijn gewichtstoename en vermoeidheid.

  Een te hoog T4 duidt op een te snel werkende schildklier. 
   
  In het algemeen wordt meestal de FT4 (vrij T4) gemeten. T4 is vaak alleen op specifieke aanvraag. 

  Met de introductie van FT4 heeft de bepaling van TT4 en TT3 geen meerwaarde meer in de primaire diagnostiek van schildklierstoornissen. Als echter de uitslagen van de TSH- en FT4-bepaling niet overeenkomen met de klachten van de patiënt, kan bepaling van TT4 en TT3 wel aanvullende informatie geven.

  Bij verdringing van T4 van de bindende eiwitten in plasma, wordt een verhoogde FT4-concentratie gemeten zonder dat sprake is van hyperthyreïdie. Bepaling van TT4 heeft dan directe meerwaarde voor de diagnostiek.  

  Totaal T4 maakt ook onderdeel uit van deze test: https://bloedwaardentest.nl/schildklier-tsh-totaal-t4-en-totaal-t3/

  Reviews

  Recent bekeken

   • totaal T4

   totaal T4

   € 25,-

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   TT4 schildklier totaal T4

   TT4 schildklier totaal T4

   € 25,-

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »