Short-Chain Fatty Acids (SCFAs)
Dit is een complementaire test. Deze test wordt niet (h)erkend door huisartsen en reguliere zorg. Vraag voor nazorg bij Bloedwaardentest naar de gespecialiseerde therapeuten.
Waarom is dit onderzoek belangrijk?
De productie van Short-Chain Fatty Acids (SCFA's) – zoals acetaat, propionaat en butyraat – in de darm is essentieel voor een gezonde darmbarrière, een evenwichtige immuunrespons en een goede stofwisseling. Deze vetzuren ontstaan wanneer darmbacteriën fermenteerbare vezels afbreken. De samenstelling van de darmflora en de beschikbaarheid van voedingsstoffen beïnvloeden de productie van SCFA's sterk.
Een onevenwichtige inname van vetzuren, met name een hoge omega-6/omega-3-verhouding, kan leiden tot chronische laaggradige ontsteking en een minder gunstig darmmicrobioom. De Koreaanse bevolkingsstudie van Ha & Kim (2018) laat zien dat de verhouding tussen n-6 en n-3 vetzuren in het dieet vaak scheef is, met een overmaat aan omega-6-vetzuren. Dit kan een negatief effect hebben op de darmgezondheid en daarmee op de productie van SCFA’s.
Wat meet dit onderzoek?
Met deze test krijg je inzicht in de hoeveelheid en verhouding van verschillende SCFA's in je ontlasting. Dit zegt iets over:
De activiteit van je darmbacteriën
Je vezelinname en -verwerking
Je metabole en immuunstatus
Mogelijke ontstekingsprocessen in de darm
Voor wie is dit onderzoek geschikt?
Deze test is waardevol bij:
Darmklachten (zoals PDS, opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie)
Vermoeidheid of een lage weerstand
Overgewicht of metabole klachten
Begeleiding bij een vezelrijk of anti-inflammatoir dieet (zoals mediterraan of plantaardig)
Monitoring van microbioomtherapieën, zoals pre- en probiotica
EVGH080525