Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • MMA vitamine B12 te kort Methylmalonzuur in Urine
 • MMA vitamine B12 te kort Methylmalonzuur in Urine

MMA vitamine B12 te kort Methylmalonzuur in Urine

  Methylmalonzuur hoopt op in het menselijk lichaam bij een tekort aan vitamine B12

  87,-

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1853 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  Monique

  Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

  10/10

  Denise

  Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

  Productomschrijving

  MMA vitamine B12 te kort Methylmalonzuur in Urine

  Dit onderzoek bestaat uit de volgende testen:

  • creatinine in urine
  • methylmalonzuur in urine

  Methylmalonzuur in Urine vervolgonderzoek vitamine B12 tekort

  De test op methylmalonzuur heeft een plaats naast de andere uitgevoerde testen voor de diagnose van een tekort aan vitamine B12. MMA en creatinine worden gemeten.

  Methylmalonzuur hoopt op in het menselijk lichaam bij een tekort aan vitamine B12 als gevolg van een verminderde omzetting van methylmalonyl. Methylmalonzuur kan beschouwd worden als een functionele, directe marker voor een tekort aan vitamine B12. Methylmalonzuur geeft immers een beeld van de biochemische schade op cellulair niveau.

  Bepaling van methylmalonzuur

  De bepaling van methylmalonzuur is nuttig omdat het methylmalonzuur in urine al verhoogd is bij de eerste subtiele neurologische veranderingen die optreden door vitamine B12-tekort op cellulair niveau. Volgens sommige studies kan men door de bepaling van MMA reeds vroeg de diagnose onderkennen voordat er meetbare veranderingen in de vitamine B12-concentratie in bloed optreden of de eerste hematologische afwijkingen waarneembaar zijn (2,3). Een vroege diagnose van vitamine B12-tekort is essentieel aangezien eenvoudige toediening van dit vitamine onomkeerbare neurologische schade kan voorkomen. De MMA-concentratie normaliseert na succesvolle vitamine B12 therapie.

  Gestegen MMA concentraties zijn tevens specifiek voor een tekort aan vitamine-B12 en worden niet gezien bij foliumzuurtekort. Men dient wel het bestaan van congenitale (erfelijke) methylmalonzuur-acidemie in het achterhoofd te houden. De personen met deze eigenschap hebben altijd een verhoogde MMA concentratie. Vals verhoogde waarden en door hypovolemie (een te laag circulerend bloedvolume) of een onvoldoende nierfunctie worden vermeden door methylmalonzuur te bepalen in urine. Hierbij dient de MMA concentratie in verband te worden gebracht met de uitscheiding van creatinine (welke dagelijks min of meer constant is) om verdunningseffecten van de urine te corrigeren.
  Bij deze test wordt dus ook het creatinine gehalte gemeten.

  Wanneer meten?

  De bepaling van MMA in urine is van belang bij iedere patiënt met een vrij lage en vitamine-B12 waarde. Ook bij patiënten met bloedarmoede zonder duidelijke oorzaak en onverklaarbare neurologische afwijkingen kan deze analyse van nut zijn.

   

   


  Praktisch

  Je ontvangt een vacuümpompje om een buisje urine op te zuigen. Het inleveren van een portie van de eerste ochtendurine (nuchter) vergemakkelijkt de interpretatie van de uitslag omdat bepaalde aminozuren aanwezig in de voeding. De concentraties van deze storende aminozuren is het laagst in de eerste ochtendurine.

  Opvangen spontaan urine: Begin met plassen, maar laat het eerste beetje weg lopen in het toilet. Begin daarna met opvangen van de urine in een potje. Stop met urine opvangen voordat je klaar bent met plassen en plas verder in het toilet.

  Het urinemonster kan het beste tot verzending in de koelkast bewaard worden, voor legingstijd kun je het monster op de post doen. Er zijn geen bewaarmiddelen of andere toevoegingen vereist.

  Het is aan te raden om histaminerijke voeding voor afname van de urine te vermijden.

  Lees meerLees minder

  Reviews

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   MMA vitamine B12 te kort Methylmalonzuur in Urine

   MMA vitamine B12 te kort Methylmalonzuur in Urine

   € 87,-