Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€39,00
In winkelwagen

Anti-nucleaire ANA screening auto-immuunziekte

Anti-nucleaire  ANA screening auto-immuunziekte
€39,00 Incl. btw

ANA (al. tegen nucleaire ag.) screening.

Test om te onderzoeken of het afweersysteem anti-nucleaire antistoffen (ANA) aanmaakt. Deze zogeheten autoantistoffen zijn gericht tegen onderdelen van de celkern in de lichaamscellen en kunnen leiden tot het ontstaan van auto-immuunziekten.

Synoniem(en); Anti-nucleaire antilichamen, ANF, ANA, Anti-nucleaire factor.

De test bepaalt de aanwezigheid van anti-nucleaire antistoffen (ANA). Ook wordt onderzocht of er veel auto-antistoffen zijn en of het sterke of zwakke autoantistoffen zijn.

Gewoonlijk maakt het afweersysteem antistoffen (ook wel immuunglobulinen genoemd) tegen binnendringende bacteriën en virussen. Bij sommige mensen gaat er iets niet goed in het afweersysteem. Bij hen worden antistoffen gemaakt tegen sommige van hun eigen eiwitten of cellen. Deze antistoffen heten auto-antistoffen omdat ze gericht zijn tegen het eigen lichaam. Auto betekent 'zelf'. Het afweersysteem beschadigt dan de eigen cellen, hele weefsels of zelfs hele organen doordat de auto-antistoffen ontstekingen veroorzaken. We spreken dan ook van een auto-immuunziekte. Voorbeelden zijn reuma, systemische lupus erythematodus (SLE), het syndroom van Sjörgen of myositis.

Uitslag negatief is goed

Er zijn geen auto-antistoffen aangetoond en de kans dat de klachten veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte is klein.

Dubieus

De uitslag is niet negatief, maar toch zo laag dat er twijfel is of dit als afwijkend moet worden beschouwd. Dit wordt ook het het grijze gebied genoemd.

Licht verhoogd

Afhankelijk van het type van de gevonden auto-antistoffen en de klachten van de patiënt, kan een lichte verhoging wijzen op een auto-immuunziekte.

Sterk verhoogd

Bij een sterke verhoging neemt, afhankelijk van het type antistof en de klachten van de patiënt, de verdenking van een auto-immuunziekte toe.


Anti-nucleaire antistoffen kunnen worden aangetroffen bij ongeveer 5% tot 10% van de gezonde populatie.

Bij een positief resultaat wordt geadviseerd door te testen op titerbepaling indien relevant (patroonafhankelijk). Een verhoogd resultaat kan ook worden gevolgd door een anti-dsDNA test en een ENA test.

Het aantonen van auto-antistoffen in het bloed betekent niet automatisch dat iemand leidt aan een auto-immuunziekte. Er kunnen namelijk ook auto-antistoffen bij iemand aanwezig zijn zonder dat er duidelijk sprake is van een herkenbare auto-immuunziekte.

Belangrijk is dat de ANA-test alleen betekenis heeft wanneer er ook klachten zijn. Bij sommige auto-immuunziekten zijn specifieke auto-antistoffen heel kenmerkend en helpt het aantonen hiervan bij het stellen van de juiste diagnose. Sommige patiënten hebben een aantal verschillende auto-antistoffen. De combinatie van die typen auto-antistoffen kan kenmerkend zijn voor een bepaalde auto-immuunziekte.

Een positieve ANA uitslag komt voor bij verschillende ziekten in%:

  • SLE: Actief: 95-100%
  • SLE niet actief: 80-100%
  • Lupes door medijnen: 95%
  • Systemische sclerose: 85-95%
  • Poly / dermatomyositis: 30-50%
  • Het syndroom van Sj en oumlgren: 70-80%
  • Reumato en iumlde artritis: 20-40%
  • Chronische actieve hepatitis: 20-40%
Anti-nucleaire ANA screening auto-immuunziekte

Nog niet gewaardeerd

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen

Uw review toevoegen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen

Uw review toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment