Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • Kobalt urine onderzoek voor arbeidsgeneeskundige

Kobalt urine onderzoek voor arbeidsgeneeskundige

  Deze test wordt voor bedrijven gebruikt voor het monitoren van de Kobalt belasting. Kobalt wordt beschouwd als een kankerverwekkende stof. Het wordt gebruikt in de glas- en keramiekindustrie, maar ook bij de productie van cement en hardmetaal.

  € 79,-69,-

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1853 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  Monique

  Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

  10/10

  Denise

  Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

  Productomschrijving

  Kobalt urine onderzoek voor arbeidsgeneeskundige

  Arbeidsgeneeskundige monitoring van blootstelling aan kobalt gemeten in urine.

  Deze test wordt voor bedrijven gebruikt voor het monitoren van de Kobalt belasting

  Kobalt wordt beschouwd als een kankerverwekkende stof. Het wordt gebruikt in de glas- en keramiekindustrie, maar ook bij de productie van cement en hardmetaal. Chronische intoxicatie: contactallergie (sieraden?), contacteczeem, bloedarmoede, polycytemie, hartschade, astmatische symptomen na inademing.

  Deze onderzoeken worden uitgevoerd voor de arbodienst of Arbeidshygiënist. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

  Kobaltmonitoring kan relevant zijn in verschillende industrieën waarin werknemers mogelijk worden blootgesteld aan kobaltverbindingen. Kobalt wordt vaak gebruikt in industriële toepassingen, en de blootstelling aan kobalt kan risico's voor de gezondheid met zich meebrengen. Enkele industrieën waarin kobaltmonitoring relevant kan zijn, omvatten:

  • Metaalverwerking: Kobalt wordt vaak gebruikt in de metaalverwerkingsindustrie, met name bij de productie van legeringen zoals kobalt-chroomlegeringen. Werknemers die betrokken zijn bij het gieten, smeden, lassen en slijpen van deze metalen kunnen worden blootgesteld aan kobaltstof en dampen.
  • Batterijproductie: Kobalt wordt veel gebruikt in de productie van lithium-ionbatterijen, die worden gebruikt in elektronica, elektrische voertuigen en andere toepassingen. Werknemers die betrokken zijn bij de fabricage en assemblage van batterijen kunnen worden blootgesteld aan kobaltverbindingen.
  • Chemische industrie: Kobalt wordt gebruikt als katalysator in sommige chemische processen. Werknemers in de chemische industrie die werken met kobaltkatalysatoren, moeten mogelijk worden gecontroleerd op blootstelling.
  • Mijnbouw en raffinage: Kobalt wordt gewonnen als bijproduct van de mijnbouw van andere metalen, zoals koper en nikkel. Werknemers in de mijnbouw- en raffinage-industrie kunnen worden blootgesteld aan kobaltstof en -dampen.
  • Luchtvaartindustrie: Kobalt wordt soms gebruikt in de luchtvaartindustrie, met name in de productie van turbines voor vliegtuigmotoren. Werknemers die betrokken zijn bij de fabricage en onderhoud van vliegtuigen kunnen worden blootgesteld aan kobalt.
  • Elektronica-industrie: Kobalt kan aanwezig zijn in elektronische componenten, zoals halfgeleiders. Werknemers in de elektronica-industrie die werken met dergelijke componenten kunnen blootstelling aan kobalt ondervinden.

  De blootstelling aan kobalt kan variëren afhankelijk van het specifieke proces, de materialen en de gebruikte technologieën. Bedrijven in deze industrieën moeten risicobeoordelingen (RI&E) uitvoeren en, indien nodig, blootstellingsmonitoring implementeren om ervoor te zorgen dat werknemers worden beschermd tegen schadelijke niveaus van kobaltblootstelling. Het is raadzaam om relevante gezondheids- en veiligheidsrichtlijnen en -normen te volgen en samen te werken met bedrijfsartsen en arbeidshygiënisten om de gezondheid van werknemers te waarborgen

  Categorieën: Arbeids- & Milieugeneeskunde, Elementen, Toxicologie

  Monstermateriaal: 1 ml Spontane Urine

  Pre-analyse: Bij langdurige blootstelling: aan het einde van de dienst na meerdere voorafgaande diensten

  Referentiewaarden: < 1.0 µg/l

  Methode: Inductief gekoppelde plasma-massaspectrometrie (ICPMS)

  De uitslag: Kobalt wordt beschouwd als een kankerverwekkende stof. Het wordt gebruikt in de glas- en keramiekindustrie, evenals in de productie van cement en hardmetaal. Chronische vergiftiging: contactallergie (sieraden?), contacteczeem, anemie, polycytemie, myocardiale schade, astmatische symptomen na inhalatie.

  Bloedwaardentest kan deze onderzoeken in samenwerking met de bedrijfsarts uitvoeren.

   

  Kobalt meten uit bloed of urine?

  Het monitoren van kobalt in het bloed en in urine biedt verschillende inzichten in de blootstelling aan kobalt op de werkplek en de mogelijke arbeidsrisico's die ermee gepaard gaan. Hier is het verschil tussen het monitoren van kobalt in het bloed en in urine:

  Bloedmonitoring voor kobalt:

  Directe blootstelling: Het meten van kobalt in het bloed geeft inzicht in de directe opname van kobalt door het lichaam. Wanneer werknemers worden blootgesteld aan kobalt op de werkplek, kan een deel van dit kobalt in de bloedbaan terechtkomen.

  Korte termijn blootstelling: Bloedmonsters kunnen informatie verschaffen over recente blootstelling aan kobalt. Dit kan nuttig zijn bij het beoordelen van acute of kortdurende blootstelling aan hoge concentraties kobalt.

  Biologische beschikbaarheid: Het bloed is de belangrijkste route waardoor kobalt het lichaam binnenkomt en in de organen kan worden opgenomen. Bloedmonsters kunnen informatie geven over de hoeveelheid kobalt die beschikbaar is voor distributie naar verschillende weefsels en organen.

  Urinemonitoring voor kobalt:

  Lange termijn blootstelling: Het meten van kobalt in urine kan een indicatie geven van langdurige blootstelling aan kobalt, omdat kobalt dat in het lichaam is opgenomen, na verloop van tijd wordt uitgescheiden via de urine.

  Cumulatieve blootstelling: Urinemonsters kunnen informatie verschaffen over de cumulatieve blootstelling aan kobalt, aangezien het lichaam in de loop van de tijd kobalt blijft uitscheiden via de urine.

  Meerdere blootstellingsroutes: Urinemonitoring kan ook inzicht bieden in blootstelling via andere routes dan inhalatie, zoals via de huid of via voedsel en drinkwater, omdat kobalt dat in het lichaam is opgenomen, uiteindelijk wordt uitgescheiden in de urine.

  Over het algemeen wordt bloedmonitoring vaak gebruikt om acute of kortdurende blootstelling aan hoge concentraties kobalt te beoordelen, terwijl urinemonitoring geschikter kan zijn voor het evalueren van langdurige, chronische blootstelling. Beide benaderingen kunnen waardevolle informatie verschaffen om de arbeidsrisico's van kobaltblootstelling te beoordelen en passende beheersmaatregelen te treffen om de gezondheid van werknemers te beschermen. De keuze voor de juiste monitoringmethode hangt af van de specifieke situatie en het doel van de blootstellingsbeoordeling.

  De werknemers ontvangen materiaal om de test zelf uit te voeren en in te sturen.

  Reviews

  Gerelateerde producten

  Recent bekeken

   • Kobalt urine

   Kobalt urine

   € 79,- € 69,-

   Deze test wordt voor bedrijven gebruikt voor het monitoren van de Kobalt belasting. Kobalt...

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Kobalt urine onderzoek voor arbeidsgeneeskundige

   Kobalt urine onderzoek voor arbeidsgeneeskundige

   € 79,- € 69,-

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »