Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • Kinkhoest IgG ben ik er immuun voor?
 • Kinkhoest IgG ben ik er immuun voor?

Kinkhoest IgG ben ik er immuun voor?

  Ben ik immuum voor kinkhoest? Heeft mijn vaccinate gewerkt?

  35,-

  + 21,90 eenmalig prikkosten per bestelling
  Bekijk de video voor meer informatie

  Toelichting

  Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt. Bij iedere bestelling hoeft maar 1 keer een bloedafname besteld te worden, zelfs als je meerdere tests bestelt.

  De kosten voor de bloedafname bij de prikpost inclusief testkit en verzendkosten bedragen € 21,90.

  Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onzeklantenservice.

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1853 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  Monique

  Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

  10/10

  Denise

  Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

  Productomschrijving

  Kinkhoest IgG ben ik er immuun voor?

  Bloedonderzoek antistoffen tegen Kinkhoest

  Bordetella pertussis (PT)  (code BOPTG, serum) IgG Antistoffen tegen Kinkhoest.

  https://lci.rivm.nl/richtlijnen/kinkhoest#:~:text=Als%20in%20een%20enkelvoudig%20(eerste,met%20grote%20waarschijnlijkheid%20gesteld%20worden.

  Na infectie met B. pertussis komt de antistofrespons tegen antigenen van de bacterie meestal pas tussen de 2-4 weken ziekte op gang en bereikt haar piek na 3-8 weken; piekwaarden blijven dan enkele maanden aanwezig waarna een gestage daling inzet tot weer zeer lage waarden na enkele jaren.
  Na vaccinatie is er een gelijksoortig patroon van respons tegen de antigenen in het vaccin, zij het met een sneller begin en gemiddeld wat lagere piekwaarden. De snelheid van opkomst van de respons na infectie hangt af van de leeftijd en de immuunstatus. 

  Er is internationaal consensus dat voor serologie van kinkhoest alleen ELISA’s geschikt zijn die IgG-antistoffen aantonen tegen pertussistoxine (PT), een eiwit dat alleen door B. pertussis wordt geproduceerd) én gekalibreerd zijn aan het internationale WHO IgG anti-PT referentieserum (verkrijgbaar bij NIBSC, London, UK). Resultaten kunnen dan uitgedrukt worden in Elisa units per ml (EU/ml) die equivalent zijn aan internationale WHO anti-PT IgG units per ml (IU/ml) zodat directe vergelijking met internationaal aanbevolen diagnostische afkapwaarden mogelijk is.

  Als in een enkelvoudig (eerste) serum een waarde voor IgG anti-PT wordt gevonden die kenmerkend is voor de piekrespons na infectie (i.e. >100 IU/ml of >125 IU/ml) kan bij een symptomatische patiënt de diagnose recente/actuele infectie met B. pertussis met grote waarschijnlijkheid gesteld worden. De specificiteit van die afkapwaarden is respectievelijk 98% en 98.8%. Als de patiënt minder dan een jaar tevoren een 3e, 4e of 5e vaccinatie met PT-bevattend acellulair kinkhoestvaccin heeft ontvangen is een diagnose op basis van hoge IgG anti-PT waarde in een enkelvoudig serum niet goed mogelijk omdat hoge waarden dan door vaccinatie geïnduceerd kunnen zijn. Als in een enkelvoudige (eerste) serum een IgG anti-PT waarden lager dan de diagnostische afkapwaarde wordt gevonden is recente/actuele infectie met B. pertussis niet uitgesloten (tenzij zeer lage waarde bij een reeds zeer lange ziekteduur) en is onderzoek van een twee serum afgenomen minstens 14 dagen na het eerste noodzakelijk. In gepaarde sera is een > 3-voudige stijging van anti-PT IgG tot een waarde >20 IU/ml in het tweede serum diagnostisch voor actuele infectie met B. pertussis en geassocieerd met een specificiteit van vrijwel 100%. Meting van anti-PT IgA draagt niet bij aan de diagnostische gevoeligheid van anti-PT IgG en compliceert serologische diagnostiek onnodig omdat goed gevalideerde afkapwaarden ontbreken. Omdat IgA niet of nauwelijks door vaccinatie geïnduceerd wordt is er wellicht wél een plaats voor IgA-meting als getwijfeld wordt of een hoge IgG anti-PT-waarde geïnduceerd is door recente infectie of door recente vaccinatie.

  Men zou in een dergelijk geval dan gebruik kunnen maken van de voor dat doel wél goed gevalideerde kinkhoest-serologie van RIVM-IDS: meting van zowel IgG anti-PT als IgA tegen gesonificeerde whole cell B. pertussis met genuanceerde interpretatie van combinaties van IgG- en IgA-waarden.    https://lci.rivm.nl/richtlijnen/kinkhoestvaccinatie-volwassenen

  Bron: De Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) van het RIVM T. Oomen, Centrum Infectieziektebestrijding, RIVM, Bilthoven

   

  Onder de 40 IU/ML is de uitslag negatief.

  Methode CLIA

  Lees meerLees minder

  Reviews

  Recent bekeken

   • Kinkhoest immuniteit

   Kinkhoest immuniteit

   € 35,-

   Ben ik immuum voor kinkhoest? Heeft mijn vaccinate gewerkt?

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Kinkhoest IgG ben ik er immuun voor?

   Kinkhoest IgG ben ik er immuun voor?

   € 35,-