Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€46,00
Toevoegen aan winkelwagen

Intrinsic factor antistoffen Anti-IF B12 bloedarmoede

Intrinsic factor antistoffen Anti-IF B12 bloedarmoede
€46,00 Incl. btw

 Intrinsic Factor (code INTRIG)

Deze test is ook bekend onder de namen: Anti-IF, anti intrinsic factor, Antistoffen tegen intrinsieke factor.

Deze test is geschikt om de oorzaak van een ontstoken maagslijmvlies te achterhalen of om te onderzoeken of bloedarmoede het gevolg is van gebrek aan vitamine B12.

Intrinsieke factor (intrinsic factor) is nodig voor de opname van vitamine B12 uit het voedsel. Als dit niet goed werkt kan schadelijke bloedarmoede ontstaan. Deze bloedarmoede Pernicieuze Anemie genaamd, is één van de meest voorkomende oorzaken van een vitamine B12-tekort en is vaak een auto-immuunziekte. De ziekte karakteriseert zich door chronische ontsteking en verdunning,verschrompeling van het maagslijmvlies en vermindering van en/of gebrek aan de pariëtale cellen en de intrinsieke factor.

Antistoffen tegen intrinsieke factor leiden tot ontstekingen van de maagwand waardoor de productie van intrinsieke factor wordt verstoord en dus ook de opname van vitamine B12. Omdat vitamine B12 een belangrijke bouwstof is voor de aanmaak van rode bloedcellen, kan gebrek aan vitamine B12 leiden tot bloedarmoede. Deze specifieke vorm van bloedarmoede heet 'penicieuze anemie'.

Normaal gesproken maakt het afweersysteem (immuunsysteem) antistoffen aan om lichaamsvreemde indringers, zoals bacteriën of virussen, te verdrijven. Maar soms gaat er wat mis en worden er antistoffen geproduceerd tegen een lichaamseigen verbinding, in dit geval intrinsic factor, waardoor een lichaamsfunctie wordt verstoord en een ziekte kan ontstaan. We spreken van een auto-immuunziekte. De vorming van autoantistoffen kan dus gezien worden als een vergissing van het afweersysteem.

Een grote groep van de patiënten heeft geen bloedarmoede of te grote rode bloedcellen dus de diagnose zou daar niet van af mogen hangen. Pernicieuze Anemie komt vaker voor in combinatie met andere auto-immuunziekten, zoals Hashimoto, Graves, Diabetes I, hypoparathyreoidie, vitiligo, Myasthenis Gravis en Lambert Eaton syndroom.

Bij gezonde mensen zijn geen antistoffen tegen intrinsieke factor aanwezig en is de test negatief.
Afwezigheid van antistoffen tegen intrinsieke factor sluit pernicieuze anemie niet uit.
Bij 80% van de patiënten met pernicieuze anemie komen antistoffen tegen intrinsieke factor voor. De antistoffen zijn zeer specifiek voor de ziekte.

Een bepaling uitgevoerd binnen de week na  een vitamine B12 injectie kan fout positief uitvallen. 
De aanwezigheid van hoge concentraties vrij vitamine B12 kan vals hoge resultaten geven.
Bij het vinden van een hoge vitamine B12 en een hoge IF waarde, kunnen beide resultaten onbetrouwbaar zijn. Bij gezonde mensen zijn geen antistoffen tegen intrinsieke factor aanwezig.

De afwezigheid van antistoffen tegen intrinsieke factor sluit pernicieuze anemie niet uit.
Bij 80% van de patiënten met pernicieuze anemie komen antistoffen tegen intrinsieke factor voor en is de uitslag positief. De antistoffen zijn zeer specifiek voor de ziekte.

Intrinsic factor antistoffen Anti-IF B12 bloedarmoede

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment