Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • Hb Electroferese Sikkelcelziekte
 • Hb Electroferese Sikkelcelziekte

Hb Electroferese Sikkelcelziekte

  Een hb-electroferese is een bloedtest die wordt gebruikt om verschillende soorten hemoglobine in het bloed te identificeren en te kwantificeren waaronder erfelijke hemoglobinestoornissen zoals sikkelcelanemie, thallassemie en andere hemoglobinopathieën.

  49,-

  + 21,90 eenmalig prikkosten per bestelling
  Bekijk de video voor meer informatie

  Toelichting

  Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt. Bij iedere bestelling hoeft maar 1 keer een bloedafname besteld te worden, zelfs als je meerdere tests bestelt.

  De kosten voor de bloedafname bij de prikpost inclusief testkit en verzendkosten bedragen € 21,90.

  Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onzeklantenservice.

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1853 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  Monique

  Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

  10/10

  Denise

  Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

  Productomschrijving

  Hb Electroferese Sikkelcelziekte

  Biochemische dragerschapstest voor sikkelcelziekte en beta-thalassemie. Bij deze test worden naar de biochemische aanwijzingen gekeken voor dragerschap. Dit betreft geen DNA diagnostiek.
  Hb-electroforese uit EDTA-bloed bestaat uit:

  • HbA1
  • HbA2
  • HbF
  • (HbS)

  Dragers van HbP (heterozygoten) hebben een grotere kans om een malaria-infectie te overleven. 
  Pasgeborenen worden in Nederland via de hielprik getest op hemoglobinopathie. Maar ook vóór en tijdens de zwangerschap is HbP met eenvoudig bloedonderzoek op te sporen. Wereldwijd wordt dragerschapsscreening op hemoglobinopathie (HbP) aanbevolen als laagdrempelige voorziening in de gezondheidszorg.

  Sikkelcelziekte en alfa- en bèta- thalassemie zijn de belangrijkste vormen van ernstige erfelijke bloedarmoede. Hiervoor geldt dat als beide ouders drager zijn, er in elke zwangerschap een verhoogde kans van 25% bestaat op het krijgen van een kind met sikkelcelziekte of thalassemie.
  De kans op dragerschap is sterk verhoogd als (dragerschap) van sikkelcelziekte of thalassemie in de familie voorkomt, maar ook als (voorouders van) de patiënt(en) oorspronkelijk afkomstig zijn uit Afrika, de Antillen, het Middellandse Zeegebied, Zuidoost-Azië of het Midden-Oosten (zie kaart in rood aangegeven). In sommige Afrikaanse landen is zelfs 30-40% van de bevolking drager.

  Zowel sikkelcelziekte als thalassemie kunnen ernstige bloedarmoede veroorzaken vanaf de zuigelingenleeftijd. Bij beide aandoeningen is behandeling in een zo vroeg mogelijk stadium van groot belang om vroege sterfte en te vermijden.

  Dragers van een sikkelcelziekte en thalassemie hebben geen ernstige bloedarmoede en weten meestal niet dat zij drager zijn. Dragers van alfa- of bèta-thalassemie kunnen een lichte vorm van bloedarmoede hebben. Dragers van sikkelcelziekte hebben meestal geen bloedarmoede. Twee 'gezonde' dragers vormen samen een dragerpaar. Voor een dragerpaar bestaat er bij iedere zwangerschap een kans van 25% om een kind met een ernstige vorm van bloedarmoede te krijgen. Op dit moment is ten minste 5% van de wereldbevolking een 'gezonde' drager van een HbP.

  Wanneer kun je deze test doen?

  • Zwangere of partner afkomstig uit een gebied met verhoogd risico op dragerschap
  • Mensen met bloedarmoede zonder ijzergebrek, of blijvende bloedarmoede ook na ijzer suppletie.
  • Personen met een familiegeschiedenis van een HbP
  • Beide ouders en familie van een kind dat met de hielprik is gediagnosticeerd als ziek of drager van een HbP.


  De klachten en symptomen van sikkelcelziekte variëren. Sommige mensen hebben slechts milde klachten, anderen vertonen zeer ernstige symptomen en moeten vaak in het ziekenhuis worden behandeld. Sikkelcelziekte is aanwezig bij de geboorte, toch vertonen kinderen pas symptomen als ze de leeftijd van 4 maanden bereiken. De meest voorkomende symptomen zijn gekoppeld aan de bloedarmoede en zijn over het algemeen niet ernstig:

  • Vermoeidheid, zwakte en bleekheid door een tekort aan rode bloedcellen
  • Aangezien het hart harder moet werken om de verminderde hoeveelheid zuurstof in het bloed rond te pompen, kan een snelle hartslag optreden
  • Geelzucht. Wanneer de rode bloedcellen sterven, geven zij hun hemoglobine af aan de bloedbaan. Het hemoglobine wordt door het lichaam afgebroken tot een geel afvalproduct genaamd bilirubine. Hierdoor kunnen huid en ogen een gelige kleur krijgen en de urine donker kleuren. Bij sommige patiënten is dit vrijwel altijd zichtbaar, maar andere hebben dit alleen in perioden van toegenomen afbraak van de rode bloedcellen
  • Pijn in de bovenbuik. Door het verhoogd gehalte aan bilirubine in het bloed dat via de galwegen wordt afgevoerd, kunnen zich pijnlijke galstenen ontwikkelen.
  • Pijnaanvallen. Door de afwijkende vorm van de sikkelcellen, hebben de rode bloedcellen de neiging samen te klonteren. Deze klontjes blokkeren de bloedstroom en kunnen door het zuurstof gebrek dat optreedt in de achterliggende weefsels, pijnaanvallen veroorzaken. Deze pijn wordt een 'sikkelcel-crise' genoemd en treedt vooral op in de botten, maar ook in de longen en buik.

  Er kunnen ook vele andere complicaties optreden.

  Lees meerLees minder

  Reviews

  Recent bekeken

   • Hb Electroferese Sikkelcelziekte

   Hb Electroferese Sikkelcelziekte

   € 49,-

   Een hb-electroferese is een bloedtest die wordt gebruikt om verschillende soorten hemoglob...

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Hb Electroferese Sikkelcelziekte

   Hb Electroferese Sikkelcelziekte

   € 49,-