Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • Glucose-6-fosfaat-dehydrogenase
 • Glucose-6-fosfaat-dehydrogenase

Glucose-6-fosfaat-dehydrogenase

  Glucose-6-fosfaat-dehydrogenase (erythrocytair) EDTA-bloed

  29,-

  + 21,90 eenmalig prikkosten per bestelling
  Bekijk de video voor meer informatie

  Toelichting

  Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt. Bij iedere bestelling hoeft maar 1 keer een bloedafname besteld te worden, zelfs als je meerdere tests bestelt.

  De kosten voor de bloedafname bij de prikpost inclusief testkit en verzendkosten bedragen € 21,90.

  Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onzeklantenservice.

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1853 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  Monique

  Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

  10/10

  Denise

  Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

  Productomschrijving

  Glucose-6-fosfaat-dehydrogenase

  Bloedonderzoek Favism diagnostiek  G-6-PDH  G6P-DH uit EDTA.

  Glucose-6-fosfaat-dehydrogenase in erytrocyten. G-6-PHD in erytrocyten. (code G6PD uit EDTA)

  Tuinbonenziekte of favisme  is een erfelijke aandoening, gelokaliseerd op het X-chromosoom.

  De bloedneuzen passen daar ook bij. Hier groei je niet overheen.

  Het is geen allergie maar een enzym defect. Dwz dat je lichaam niet genoeg van de G6PD enzymen produceert om bij blootstelling aan bepaalde stoffen de rode bloedcellen te beschermen tegen hemolyse (bloedafbraak). Wereldwijd zijn er minstens 400 miljoen mensen die dit erfelijke enzym deficit hebben. Er zijn verschillende varianten en klassen, afhankelijk van de genmutatie.

  Koolhydraatstofwisseling  Zeldzame aangeboren stofwisselingsziekten

  Wordt aangevraagd bij een Vermoeden van glucose-6-fosfaatdehydrogenasedeficiëntie bij hemolytische anemie, die vooral verergert door infecties, inname van voedsel (tuinbonen) of na toediening van medicatie (kinine, primaquine, chloroquine, sulfonamiden, ASA, enz.)

  De belangrijkste boosdoeners in voedsel zijn de stoffen vicine en convicine. Je vindt ze vooral in peulvruchten, met de hoogste concentraties in tuinbonen. De lijst van medicatie en uitgebreide informatie is te raadplegen (in het Engels en Italiaans) op de website http://www.g6pd.org.

  Het eten van tuinbonen en een hele waslijst van medicatie (o.a. aspirine) kan een hemolyse uitlokken. Er bestaat tot op heden geen medicijn hiertegen.

  glucose-6-fosfaatdehydrogenasedeficiëntie is de meest voorkomende human enzyme deficiency in de wereld; naar schatting hebben 400 miljoen mensen  hier last van. G6PD deficiency is ook wel bekend onder de naam "favism," omdat  G6PD deficient personen som  allergische zijn voor fava beans.

  G6PD deficiency is erfelijk.

  De vastgestelde activiteit geeft een indicatie van de aanwezigheid van de ziekte. Bij de beoordeling moet rekening worden gehouden met het aantal reticulocyten, aangezien een verhoogd aantal reticulocyten kan resulteren in onjuist hoge waarden.

  Richtwaarden
  6,6 - 17,2 E / g Hb
  Methode
  Fotometrie (PHOT)

  Mensen met de genetische aandoening favisme missen of hebben onvoldoende hoeveelheden van het enzym glucose-6-fosfaatdehydrogenase, dat een cruciale rol speelt in het beschermen van rode bloedcellen tegen beschadiging door bepaalde stoffen in voeding.

  De symptomen van favisme kunnen optreden na het eten van bepaalde voedingsmiddelen of het blootstellen van het lichaam aan bepaalde medicijnen of chemische stoffen die de enzymdeficiëntie activeren. De meest voorkomende symptomen zijn:

  1. Hemolytische anemie: Favisme kan leiden tot een plotselinge afbraak van rode bloedcellen, wat resulteert in bloedarmoede. Tekenen van bloedarmoede zijn onder meer vermoeidheid, zwakte, bleke huid en kortademigheid.
  2. Geelzucht: Een overmatige afbraak van rode bloedcellen kan leiden tot een ophoping van bilirubine, wat de huid en het oogwit een gelige kleur kan geven.
  3. Donkere urine: Het afbraakproduct van hemoglobine, dat vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen, kan urine een donkere kleur geven.
  4. Buikpijn: Sommige mensen met favisme kunnen buikpijn ervaren als gevolg van de verhoogde afbraak van rode bloedcellen en het vrijkomen van afvalstoffen in de bloedbaan.
  5. Koorts: In ernstige gevallen van favisme kunnen mensen koorts ontwikkelen als reactie op de afbraak van rode bloedcellen en de vrijgekomen afvalstoffen.

  Niet alle mensen met een G6PD-deficiëntie  zullen deze symptomen ervaren en de ernst van de symptomen kan variëren afhankelijk van de mate van enzymdeficiëntie. Als iemand vermoedt dat hij of zij aan favisme lijdt, is het raadzaam om onmiddellijk medische hulp in te roepen voor een juiste diagnose en begeleiding. Mensen met een bekende G6PD-deficiëntie moeten ook voorzichtig zijn met voeding en medicijnen die favisme-symptomen kunnen veroorzaken.

  Lees meerLees minder

  Reviews

  Recent bekeken

   • G6PD Tuinbonenziekte

   G6PD Tuinbonenziekte

   € 29,-

   Glucose-6-fosfaat-dehydrogenase (erythrocytair) EDTA-bloed

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Glucose-6-fosfaat-dehydrogenase

   Glucose-6-fosfaat-dehydrogenase

   € 29,-