Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • ENA Blottest
 • ENA Blottest

ENA Blottest

  Met behulp van de en ENA-blottest kan worden onderzocht of het lichaam antistoffen aanmaakt tegen zich zichzelf zoals bij het Sj en oumlgrensyndroom of SLE

  79,-

  + 21,90 eenmalig prikkosten per bestelling
  Bekijk de video voor meer informatie

  Toelichting

  Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt. Bij iedere bestelling hoeft maar 1 keer een bloedafname besteld te worden, zelfs als je meerdere tests bestelt.

  De kosten voor de bloedafname bij de prikpost inclusief testkit en verzendkosten bedragen € 21,90.

  Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onzeklantenservice.

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1853 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  Monique

  Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

  10/10

  Denise

  Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

  Productomschrijving

  ENA Blottest

  ENA Blottest : (ENAB) serum   Extraheerbaar Nucleair Antigeen antibodies, fluorescerende antinucleaire antibody test, FAN, antilichamen tegen extraheerbaar nucleair antigeen,   
  betaande uit:
                    
           - CENP-B (centromeren)  
           - ds-DNA  
           - histonen  
           - Jo-1  
           - nucleosomen  
           - PCNA  
           - PM Scl  
           - ribosomaal P-proteine  
           - nRNP/Sm  €                    
           - Scl-70  
           - Sm  
           - SS-A (Ro)  
           - SS-A (Ro-52)  
           - SS-B (La) 


  De test meet antistoffen tegen nucleaire antigenen. Dat zijn antistoffen die gericht zijn tegen kernen (nucleus) van de eigen lichaamscellen. Met behulp van de ENA-test kan worden onderzocht of het lichaam antistoffen aanmaakt tegen zich zichzelf.

  Het afweersysteem produceert deze zogenaamde autoantistoffen (auto betekent zelf) als het geen onderscheid maakt tussen eigen cellen en lichaamsvreemde cellen. Aanmaak van autoantilichamen kan leiden tot auto-immuunziekten. Deze ziekten gaan meestal gepaard met ontstekingen en alles wat daarbij hoort, koorts, pijn en vermoeidheid.

  Voorbeelden van deze nucleaire antistoffen zijn anti-nRNP, anti-Sm, anti-SSA/Ro, anti SSB/La, Scl-70 Jo-1 en anti-CEN-P.

  De verschillende antistoffen kunnen worden aangetroffen bij auto-immuunziekten als SLE (systemische lupus erythematosus), Sjögrensyndroom, MCTD (mixed connective-tissue disease), CREST-syndroom, polymyositis of dermatomyositis. Het voorkomen van de verschillende typen antistoffen verschilt per aandoening.

  Een positieve uitslag betekent dat er autoantistoffen zijn aangetoond. Dat kan wijzen op een auto-immuunziekte, maar niet noodzakelijk. Vooral bij oudere mensen kan het voorkomen dat er autoantistoffen worden aangetoond, zonder dat er sprake is van een auto-immuunziekte. Bij gezonde ouderen (>65 jaar) kan het percentage fout-positieven wel oplopen tot bijna 40%.
  Ook het gebruik van sommige medicijnen kan leiden tot de aanmaak van autoantilichamen terwijl er geen sprake is van een auto-immuunziekte.

  Een negatieve uitslag (geen antistoffen aangetoond) maakt een aantal auto-immuunziekten onwaarschijnlijk. Maar het komt voor (ongeveer in 5 % van de gevallen) dat iemand wel een auto-immuunziekte heeft, maar geen autoantistoffen aanmaakt. Gezien het wisselende karakter van bijvoorbeeld SLE kan het geen kwaad om bij verdenking de test later te herhalen.

  Lees meerLees minder

  Reviews

  Recent bekeken

   • ENA Blottest

   ENA Blottest

   € 79,-

   Met behulp van de en ENA-blottest kan worden onderzocht of het lichaam antistoffen aanmaa...

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   ENA Blottest

   ENA Blottest

   € 79,-