Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€47,00
Toevoegen aan winkelwagen

Difterie antitoxinen

Difterie antitoxinen
€47,00 Incl. btw

Difterie antitoxinen uit serum

In Nederland is de vaccinatie tegen difterie sinds 1957 opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Voordien overleden er jaarlijks 100-10.000 mensen aan difterie.
In ons land is volgens het RIVM sinds 1994 geen sterfgeval door difterie meer gemeld.

Toch is voor opname in bepaalde buitenlandse ziekenhuizen een bewijs nodig dat men voldoende immuum is. Vandaar dat Bloedwaardentest deze test aanbiedt.

Het onderzoek is ALLEEN geschikt voor het controleren van de immuniteitsstatus

Beoordeling volgens STIKO-aanbevelingen:

  • 2,0 IE / ml: Verfrissing na 10 jaar


Difterie is een zeer besmettelijke infectie met een bacterie. De bacterie kan overgedragen worden via hoesten of door aanraken. Meestal treden de ziekteverschijnselen 2 tot 5 dagen na besmetting op. De bacterie beschadigt vaak weefsel, zoals de huid of longen. Voordat er in Nederland een vaccinatie was tegen difterie gingen er veel kinderen aan dood.

De plaats van de infectie in je lichaam bepaalt vaak hoe ziek je wordt. Als de infectie in de keel, de luchtpijp of de longen zit kan je er heel benauwd van worden en er zelfs aan dood gaan. Het gif van de bacterie kan ook het hart en het zenuwstelsel beschadigen. Als de bacterie alleen in je neus zit, word je meestal niet erg ziek en ontstaan er geen complicaties. Bij huiddifterie ontstaan er zweren in de huid. De kans op overlijden is het grootst bij jonge baby's en ouderen.

Net als veel andere infectieziekten loop je kans op besmetting via:

  • Niezen en hoesten door een besmet persoon
  • Zoenen
  • Huidcontact met een besmette wond

Ook dieren kunnen difterie hebben. Je kunt het dan ook krijgen door:

  • Contact met dieren met difterie
  • Het drinken van ongekookte of gepasteuriseerde melk van een dier met difterie


Iedereen die niet gevaccineerd is kan difterie oplopen. Vooral jonge baby's en ouderen lopen het risico zeer ernstig ziek te worden van een besmetting. De bacterie wordt soms gevonden bij runderen, paarden, geiten en schapen.

Iemand die besmet is met de difterie bacterie moet in het ziekenhuis behandeld worden. Vaak wordt antibiotica en een tegengif tegen de bacterie gegeven. Zonder tijdige behandeling loop je kans op ernstige complicaties, blijvende schade en overlijden.

Inenting tegen difterie

Het difterievaccin zit verwerkt in verschillende combinatievaccins (DTPDifterie, Tetanus en Poliomyelitis, DKTPDifterie, kinkhoest, tetanus, polio, DKTP- HepB Hepatitis B- HibHaemophilus influenzae type b). Er is geen los difterievaccin. Het vaccin is gemaakt van de giftige stof (toxine) van de difterie bacterie. De vaccinatie zorgt er voor dat je daar afweerstoffen tegen maakt. Hierdoor kun je dan geen difterie meer krijgen.

In het Rijksvaccinatieprogramma krijgen baby's 4 inentingen. Tijdens de basisschool krijgen kinderen op 4- en 9- jarige leeftijd nog een inenting. Bij elkaar bieden deze vaccinaties ten minste 10 jaar bescherming. Voor extra bescherming, bijvoorbeeld vanwege een verre reis, is het verstandig om na 10 jaar een herhalingsvaccinatie te halen.
De vaccinaties voor kinderen wordt gegeven op het consultatiebureau en bij de Jeugdgezondheidszorg of GGD op 9-jarige leeftijd.

 

Difterie antitoxinen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment