Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€29,00
Toevoegen aan winkelwagen

Cortisol (Stress hormoon) bijnieren

Cortisol (Stress hormoon) bijnieren
€29,00 Incl. btw

Cortisol is een hormoon uit de bijnieren. Het is nodig om stressvolle situaties het hoofd te bieden. Maar giert het stress-hormoon te lang door onze aderen, dan heeft dit vergeetachtigheid en depressiviteit tot gevolg.

Meer over Cortisol

Cortisol is betrokken bij het regelen van talloze processen die te maken met de alertheid van het lichaam. Te veel cortisol leidt onder andere tot hoge bloeddruk en een verhoogd bloedsuikerniveau. Een laag cortisol kan leiden tot een te lage bloeddruk en ernstige zwakheid.

De concentratie cortisol varieert normaal gesproken gedurende de dag van hoog in de ochtend tot laag in de late middag. Noteer voor jezelf het tijdstip waarop je het bloed laat afnemen, de uitslag geeft een referentiewaarden voor de ochtend en een waarde voor de middag.

Cortisol is een veelomvattend hormoon dat een dag- en nachtritme kent. In de ochtend is de concentratie hoger dan in de middag. In de volksmond wordt gesproken over nuchter zijn voor een cortisolbepaling. Dit is niet zo, voeding beïnvloed de cortisolconcentratie niet, echter het tijdstip is van groot belang in deze. Als het onderzoek vaker herhaald wordt, wordt de curve goed zichtbaar.

In de zwangerschap, bij orale conceptiva en bij oestrogeentherapie is de Cortisolconcentratie in serum verhoogd.

Omdat de waarde gedurende de dag varieert, gelieve het afnametijdstip op het labformulier te vermelden. Stress voor en tijdens bloedafname vermijden.

Voor de duidelijkheid van de referentiewaarden kun je het beste voor 10 uur 's morgens je bloed laten afnemen. Het lab hanteert deze uitslag, als je tussen 6 en 10 uur 's morgens je bloed hebt laten afnemen, deze tussen de 171 en 497 nmol/l moet liggen.

Ariane Geplaatst op 10 April 2021 at 10:56

nuttige informatie

Geplaatst op 10 April 2021 at 10:56

nuttige informatie

4 sterren op basis van 1 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

Gerelateerde producten

Sale

Haaruitval

€149,00 €129,00
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment