Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • Cholinesterase kan ik tegen verdoving met Articaïne?
 • Cholinesterase kan ik tegen verdoving met Articaïne?

Cholinesterase kan ik tegen verdoving met Articaïne?

  Mensen met Cholinesterase-deficiëntie mogen geen Articaïne toegediend krijgen volgens de Bosscher Stichting. De test bepaalt de activiteit van het enzym.

  19,-

  + 21,90 eenmalig prikkosten per bestelling
  Bekijk de video voor meer informatie

  Toelichting

  Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt. Bij iedere bestelling hoeft maar 1 keer een bloedafname besteld te worden, zelfs als je meerdere tests bestelt.

  De kosten voor de bloedafname bij de prikpost inclusief testkit en verzendkosten bedragen € 21,90.

  Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onzeklantenservice.

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1853 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  Monique

  Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

  10/10

  Denise

  Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

  Productomschrijving

  Cholinesterase kan ik tegen verdoving met Articaïne?

  Cholinesterase uit serum. Deze test wordt gedaan om:

  • een verlengde werking van spierverslappende medicijnen tijdens en na een operatie of verdoving te onderzoeken.
  • de eiwitaanmaak in de lever te onderzoeken. Onderzoek naar leverfunctie is een reden om de test uit te voeren. De enzymactiviteit van pseudocholesterase biedt inzicht in de capaciteit van de eiwitsynthese in de lever.
  • vast te stellen of er sprake is van een vergiftiging met insecticide. zie hiervoor de test: cholineserase en dibucaine getal 

  De test bepaalt de activiteit van het enzym pseudocholinesterase. Dit enzym is nauw verwant met cholinesterase of acetylcholinesterase. Acetylcholinesterase wordt aangemaakt in de zenuwcellen en is belangrijk voor de afbraak van de zenuwprikkelende stof (neurotransmitter) acetylcholine in de zenuwuiteinden. Door afbraak van acetylcholine stopt de zenuwprikkeling totdat er via nieuw vrijgekomen acetylcholine een nieuwe prikkel wordt veroorzaakt.

  Het verwante enzym pseudocholinesterase (ook wel acylcholinesterase of cholinesterase II genoemd) wordt niet in de zenuwen, maar in de lever aangemaakt. Het is minder specifiek dan het cholinesterase zelf. De rol van pseudocholinesterase in het lichaam is niet duidelijk er zijn geen ziekten bekend die verband houden met de werking van het enzym. Wel is gebleken dat een verlaagde activiteit van pseudocholinesterase een aanwijzing kan zijn om bepaalde verschijnselen te kunnen verklaren. Zo zorgt een lagere enzymactiviteit er bijvoorbeeld voor dat bepaalde spierverslappende medicijnen veel langer werken dan verwacht. Dit komt omdat door de verlaagde enzymactiviteit de werkzame stof (succinylcholine) in het medicijn vertraagd wordt afgebroken.

  Ook kan een verlaagde enzymactiviteit een aanwijzing zijn voor een vergiftiging met organofosfor insecticiden. De werking van deze insecticiden berust op het remmen van cholinesterase met als gevolg overprikkeling van de zenuwen en vernietiging van het insect. Bij vergiftiging van mensen met dit type insecticide wordt niet alleen de cholinesterase activiteit geremd, maar ook de pseudocholinesterase activiteit verlaagd. De bepaling van pseudocholinesterase activiteit kan ook gebruikt worden voor het inschatten van de werking (eiwitaanmaak) van de lever.

  Verlaagd

  Een verlaagde activiteit van pseudocholinesterase betekent een verlenging van de werking van spierverslappende medicijnen (succinylcholine). De verlaagde activiteit is meestal het gevolg van een (erfelijke) afwijking in de enzymstructuur. Verder kan een verlaagde activiteit duiden op een vergiftiging met organofosfor insecticide of op een ernstig verminderde leverfunctie.

  Mensen met Cholinesterase-deficiëntie mogen geen Articaïne toegediend krijgen volgens de Bosscher Stichting.

  Tandartsen (maar ook o.a. huisartsen en dermatologen) werken graag met Articaïne, omdat het veruit de snelst werkende lokale verdoving is en diep in botweefsel doordringt. Ook in de zogenaamde ruggenprik zit vaak Articaïne. Er zijn prima alternatieven, die echter wel aanzienlijk langzamer werken.

  Het menselijk lichaam kan Articaïne en Thiofeen niet zelfstandig afbreken. Teveel toediening van Articaïne kan schade veroorzaken zoals, leverfunctieschade, zenuwstelselschade, extra gevoeligheid voor straling, zuivelproducten, tarwe et cetera. De relatief snel merkbare gevolgen zijn vaak algehele malaise, extreme vermoeidheid, doofgevoel in gehemelte, binnenkant wangen, verlies van smaakzin, tintelingen in benen en armen, spieruitval, spasmen et cetera. Klachten die ook aan een ernstig B12 tekort ten grondslag kunnen liggen, hetgeen diagnose gecompliceerder maakt.

  Ongeveer 4,5 % van de bevolking heeft door erfelijke afwijkingen een verminderde werking van het enzym Cholinesterase (PChE), of te wel een Cholinesterase-deficiëntie. Articaïne wijkt af, voor wat betreft zijn metabolisme, van andere lokaal anesthetica, doordat het als enig anestheticum door PChE wordt afgebroken. Mensen met een tekort aan dit enzym kunnen stapeling in de lever krijgen van Articaïne en uiteindelijk DNA-beschadiging. Ook in dit geval kan Articaïne een probleem geven met de opname van vitamine B12. In de bijsluiter van Articaïne staat expliciet vermeld dat mensen met een Cholinesterase-deficiëntie deze stof NIET toegediend mogen krijgen.

  Marthe Bosscher is de ontdekker van de relatie tussen genoemde klachten en Articaïne. Er is een stichting opgericht om mensen en tandartsen te informeren en nader onderzoek te doen, de Bosscher Stichting. 

  Lees meerLees minder

  Reviews

  Recent bekeken

   • Cholinesterase

   Cholinesterase

   € 19,-

   Mensen met Cholinesterase-deficiëntie mogen geen Articaïne toegediend krijgen volgens de...

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Cholinesterase kan ik tegen verdoving met Articaïne?

   Cholinesterase kan ik tegen verdoving met Articaïne?

   € 19,-