Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€56,40
Toevoegen aan winkelwagen

cholinesterase en dibucaine-fluoride getal

cholinesterase en dibucaine-fluoride getal
€56,40 Incl. btw

Cholinesterase en Dibucaine-Fluoride onderzoek

Bij dit onderzoek worden 3 testen uitgevoerd:

  • Cholinesterase
  • Butyryl-Cholinesterase
  • Dibucaïne getal

Butyrylcholinesterase is ook bekend onder de naam pseudocholinesterase, of plasma cholinesterase.

De test bepaalt de activiteit van het enzym pseudocholinesterase. Dit enzym is nauw verwant met cholinesterase of acetylcholinesterase. Acetylcholinesterase wordt aangemaakt in de zenuwcellen en is belangrijk voor de afbraak van de zenuwprikkelende stof (neurotransmitter) acetylcholine in de zenuwuiteinden. Door afbraak van acetylcholine stopt de zenuwprikkeling totdat er via nieuw vrijgekomen acetylcholine een nieuwe prikkel wordt veroorzaakt.


Het verwante enzym pseudocholinesterase (ook wel acylcholinesterase of cholinesterase IIgenoemd) wordt niet in de zenuwen, maar in de lever aangemaakt. Het is minder specifiek dan het cholinesterase zelf. De rol van pseudocholinesterase in het lichaam is niet duidelijk er zijn geen ziekten bekend die verband houden met de werking van het enzym.
Wel is gebleken dat een verlaagde activiteit van pseudocholinesterase een aanwijzing kan zijn om bepaalde verschijnselen te kunnen verklaren. Zo zorgt een lagere enzymactiviteit er bijvoorbeeld voor dat bepaalde spierverslappende medicijnen veel langer werken dan verwacht. Dit komt omdat door de verlaagde enzymactiviteit de werkzame stof (succinylcholine) in het medicijn vertraagd wordt afgebroken.


Ook kan een verlaagde enzymactiviteit een aanwijzing zijn voor een vergiftiging met organofosfor insecticiden. De werking van deze insecticiden berust op het remmen van cholinesterase met als gevolg overprikkeling van de zenuwen en vernietiging van het insect. Bij vergiftiging van mensen met dit type insecticide wordt niet alleen de cholinesterase activiteit geremd, maar ook de pseudocholinesterase activiteit verlaagd. De bepaling van pseudocholinesterase activiteit kan ook gebruikt worden voor het inschatten van de werking (eiwitaanmaak) van de lever.


Op speciaal verzoek in assortiment opgenomen

''De reden dat ik deze test(en) wil aanvragen is omdat ik last heb van cholinerge symptomen (speekselvloed, snel tranende ogen, zweten, troebel zien). Zelf ben ik een dyautonomie patiënt met CVS achtige symptomen en hoop met deze testen te bepalen of ik de oorzaak moet zoeken in de cholinesterase. In het verleden is aangetoond dat de vaten van patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) extra gevoelig zijn voor acetylcholine wat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een tekort aan cholinesterase [1]. Naast de bestrijdingsmiddelen, waar ik overigens niet direct mee werk, veroorzaken nitraten, oxidatieve stress, virussen en zware metalen ook een daling van de cholinesterase activiteit. Al deze factoren worden in verband gebracht met CVS en ben daarom erg benieuwd of dit zich uit in een laag cholinesterase activiteit.''

cholinesterase en dibucaine-fluoride getal

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment