Terug

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

Je bloedwaarden testen: vingerprik of naar een prikpost?

  • 09 / 01 / 2024 4
Je bloedwaarden testen: vingerprik of naar een prikpost?

Wanneer het aankomt op het controleren van je gezondheid, zijn bloedwaardentesten een essentieel instrument. Want, dankzij het testen van je bloedwaarden krijg je meer inzicht in de huidige status van je gezondheid.

Er zijn verschillende manieren om deze tests uit te voeren. Je kent ze vast wel maar het is belangrijk dat je begrijpt wat de voor- en nadelen van de verschillende bloedafnamen zijn maar ook wat veel voorkomende misverstanden zijn.

Je bloedwaarden testen: vingerprik of naar een prikpost?

Wanneer het aankomt op het controleren van je gezondheid, zijn bloedwaardentesten een essentieel instrument. Want, dankzij het testen van je bloedwaarden krijg je meer inzicht in de huidige status van je gezondheid.

 Er zijn verschillende manieren om deze tests uit te voeren. Je kent ze vast wel maar het is belangrijk dat je begrijpt wat de voor- en nadelen van de verschillende bloedafnamen zijn maar ook wat veel voorkomende misverstanden zijn.

 

Het belangrijkste verschil: afname via ader bij prikpost of vingerprik thuis

Laten we beginnen bij de basis door je te vertellen welke soorten tests er zijn en wat de voor- en nadelen van deze tests.

Bloedafname via een ader: de venapunctie

Dit is voor de meeste mensen toch wel de meest bekende vorm van bloedafname. Bij deze methode wordt bloed via een naaldje afgenomen, waarna één of meerdere buisjes worden gevuld. Deze methode wordt ook wel de venapunctie genoemd en wordt in ziekenhuis of bij een prikpost uitgevoerd.

 

Of een prikje in de arm als eng of pijnlijk ervaren wordt is heel persoonlijk. Veel mensen die bang voor naalden zijn kijken gewoon even weg tijdens het prikken. Bij Bloedwaardentest werken we uitsluitend met zeer ervaren professionals waardoor het prikken voor de meeste mensen niet of nauwelijks pijnlijk.

 

Heb je prikangst? Dan raden we je aan dat bij binnenkomst in de behandelkamer gewoon even te zeggen. Dan krijg je wat tips en valt het achteraf allemaal vaak enorm mee!

 

Het grote voordeel van afname via de ader is dat men heel gemakkelijk wat meer bloed kan afnemen. Hierdoor kunnen er vaak meerdere tests afgenomen worden. Bij Bloedwaardentest is het zelfs mogelijk om een paar dagen* na test aanvullende tests te kopen waarbij al afgenomen buisje bloed kunnen gebruiken (je hoeft dan niet opnieuw naar de prikpost). Een ander voordeel is dat omdat er meer bloed afgenomen wordt en vanuit ader in plaats van uit vinger, de resultaten doorgaans betrouwbaarder zijn.

 

            * afhankelijk van meerdere factoren, vraag ons om advies

De vingerprik thuis test: 2 methoden

Vingerpriktesten kunnen op twee manieren worden uitgevoerd: Dried Blood Spot (DBS) en capillair bloedprikken. Beide manieren van vingerprik kun je zelf thuis uitvoeren.

Dried Blood Spot (DBS)

De Dried Blood Spot (DBS)-methode voor vingerprikken omvat het thuis afnemen van bloed, waarbij je het op filtreerpapier laat drogen en vervolgens opstuurt voor analyse.

Je ontvangt dan een prik set met instructies en filtreerpapier. Het proces is eenvoudig: prik je vinger, laat ten minste twee druppels bloed vallen op de aangegeven cirkels van het filtreerpapier, en zorg dat de druppels niet mengen. Na het drogen stuur je het bloed op voor onderzoek. Het grote voordeel van deze manier van bloedafname is je het lekker vanuit thuis kunt doen en het voor veel mensen als minder ‘eng’ wordt gezien ten opzichte van een aderprik op de prikpost.

Capillair Bloedprikken in buisje

Deze vingerprik test kom je het meeste tegen. Het grote verschil met de DBS vingerprik is dat bij deze afname er meer bloed opgevangen moet worden. Dat opvangen doe je niet op een filtreerpapier maar in een klein buisje. Deze methode wordt vaak in het ziekenhuis of bij huisarts aangeboden, maar je ziet ze ook steeds vaker als zelftest die je thuis kunt doen.

Omdat er meer bloed wordt opgevangen dan bij de DBS-methode kan het laboratorium doorgaans het bloed beter en betrouwbaarder analyseren.

Voor beide manieren van bloedafname geldt dat het fijn is dat je het thuis kunt uitvoeren maar omdat je het bloed uit je vinger moet knijpen kunnen de bloedcellen beschadigen waardoor de uitslag minder betrouwbaar kan zijn. Daarnaast vinden sommige mensen het best lastig om genoeg bloed uit hun vinger te kunnen knijpen en soms mislukt de afname hierdoor om ofwel een nieuwe test te bestellen of om toch maar naar een prikpost te gaan voor een afname via de ader.

Misverstanden bloedafname vingerprik en aderprik (venapunctie)

Ondanks dat bijna al onze klanten in grote lijnen het verschil weten tussen een vingerprik en afname via een ader op de prikpost, zijn er toch een paar veel voorkomende misverstanden:

Nee, afname uit ader is niet altijd pijnlijker dan vingerprik
Mensen denken vaak dat bloedafname uit de ader pijnlijker is dan een vingerprik, maar dit is niet altijd het geval. Het hangt af van individuele pijndrempels en de vaardigheid van de professional die de afname doet.

Er zit wel degelijk een verschil in betrouwbaarheid

Er is een misvatting dat bloedtests via een vingerprik even nauwkeurig zijn als die uit een ader, terwijl bepaalde tests nauwkeurigere resultaten vereisen die alleen via aderlijke bloedafname verkregen kunnen worden. Hiermee zeggen we niet dat het onverstandig is om een vingerprik thuis af te nemen maar in sommige gevallen is het beter om de hoogste betrouwbaarheid te gaan. Wij adviseren je er graag over.

Alle test kun je zowel via een vingerprik als afname via ader laten doen.
Mensen denken soms dat alle tests met een vingerprik kunnen worden gedaan, maar in werkelijkheid zijn er beperkingen aan de soorten tests die geschikt zijn voor bloed uit een vingerprik. Voor bepaalde – vaak uitgebreide – test heeft het laboratorium nu eenmaal het bloed nodig dat niet uit een vinger geduwd is, maar uit een ader komt.

Voor iedere test heb je een nieuwe bloedafname nodig

Ja, dat klopt in het geval van een vingerprik test die je thuis doet. Maar in veel gevallen kan het buisje bloed dat op de prikpost afgenomen is ook na een beperkt aantal dagen * nog extra tests afgenomen worden. Wel zo fijn want dan hoef je niet nog eens je bloed te laten prikken. Daar is Bloedwaardentest uniek in.

* afhankelijk van meerdere factoren, vraag ons om advies

Wil je advies hebben? Laat het ons weten

We bieden zoveel verschillende gezondheidstests aan bij Bloedwaardentest met verschillende manieren van afname (van afname via ader, vingerprik tot ontlasting en wangslijm) dat we ons goed kunnen voorstellen dat je soms twijfelt wat het beste bij jouw situatie past. Neem daarom bij twijfel gewoon even contact met ons op!

Reacties

  • Placeholder

    Jetske josefina Ouwendijk

    19 / 01 / 2024

    Dank u wel voor de informatie

  • Placeholder

    Joelle de Man

    19 / 01 / 2024

    Onder de categorie 'vingerprik' staan de testen die uitgevoerd kunnen worden via de vinger. Wekelijks zullen hier extra testen aan toegevoegd worden

  • Placeholder

    Helene

    19 / 01 / 2024

    welke onderzoeken zijn mogelijk met. vingerprik?

  • Placeholder

    M. Verwaal

    18 / 01 / 2024

    Kan je vit K2 laten testen?

  • Placeholder

    Janine Steeneken

    18 / 01 / 2024

    Kan ApoB betrouwbaar via een vingerprik?

    Mvrgr,
    Janine Steeneken

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box