
Inçi haar testervaring met Helicobactor pylori
Ervaar je maagklachten na een reis of familiegeschiedenis van maagproblemen? Lees mijn ervaring met de Helicobacter pylori-test via Bloedwaardentest.nl – snel, simpel en betrouwbaar.
Een tijdje geleden hebben mijn beste vriendin en ik een prachtige reis gemaakt door Zuid-Amerika. Tijdens zo’n lange reis buiten Europa wordt iedereen weleens een keertje ziek vanwege gebrek aan hygiëne. We hebben van alles gezien en meegemaakt en qua gezondheid hebben we allebei een keer last gehad van onze darmen, maar dat mag bijna geen naam hebben. Nu zijn we inmiddels een jaar verder en mijn vriendin wordt ineens doodziek. Ze blijft maar overgeven, zelfs terwijl ze al geen maaginhoud meer heeft. Daarbij ervaarde ze vage klachten als maagpijn, brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel. Nou blijkt dat ze tijdens onze reis Helicobator pylori opgelopen heeft. Helicobator pylori is een bacterie die in het zure deel van je maag kan leven, iets wat veel andere bacteriën niet kunnen, en de cellen in de maag kapot maakt. Hierdoor kunnen er maagzweren ontstaan, complicaties met het maagslijmvlies en kan het zelfs leiden tot maagkanker. Daarom is het altijd goed om te testen als maagkanker in je familie voorkomt, als je landen bezoekt waar het minder hygiënisch is, als je in aanraking komt met iemand die besmet is middels uitwisseling van speeksel en als je langdurig gebruikmaakt van maagzuurremmers.
Nu vink ikzelf bijna alle boxen af. Zo ervaar ik een aantal vage klachten als brandend maagzuur, pijn na het eten en een opgeblazen buik. Ook heb ik uit dezelfde glazen als mijn vriendin gedronken en ben ik in landen geweest waar het minder hygiënisch is dan in Nederland. Daarbij blijkt dat ongeveer 10 tot 30% van de Nederlanders positief test op Helicobacter pylori, waardoor de bacterie zeker serieus genomen moet worden. Dit alles maakt het verstandig om toch ook maar even een test te doen. In deze blog neem ik je mee in mijn testervaring met Helicobactor pylori.
Hoe werkt het?
Stap 1: via Bloedwaardenstest heb ik een test besteld. De test bestaat uit een medische envelop, een instructieboekje, een afnameformulier, een papiertje waarmee je je ontlasting kan opvangen, een sealbag, een lekpapiertje en een buisje met een bijbehorend schepje.
Stap 2: na het goed lezen van het instructieboekje, leg je het papiertje waarmee je je ontlasting moet opvangen op de wc. Het fijne daaraan is dat het papiertje twee plakrandjes heeft, waardoor het niet verschuift tijdens het poepen. Let er wel op dat je niet op het papier plast tijdens het poepen, want dan kan de test ongeldig raken. Dat was nog wel even een uitdaging, maar het is uiteindelijk wel gelukt.
Stap 3: je schept de ontlasting in het buisje. Dat was nog best een uitdaging gezien het buisje driekwart vol moest en ik het er niet soepel in kreeg, omdat mijn ontlasting uit een vaste substantie bestond. Je kon het vergelijken met een soort kleverige natte brownie. Na een paar keer proppen en duwen was het eindelijk gelukt.
Stap 4: je vult de afnametijd + dag in op het afnameformulier en stopt het samen met het buisje (het lekpapiertje eromheen gewikkeld in de sealbag) in de medische envelop en stopt het in de dichtstbijzijnde postbus. Fijn is dat je online kan kijken waar de dichtsbijzijnde postbus is en hoe laat de post wordt opgehaald. Bij mij kwamen ze de post om 09:00 uur legen, waardoor ik de test vlak voor mijn werk kon inleveren en de test meteen meegenomen werd met de post. Zo leverde ik mijn test maandag in en kreeg ik op woensdag in diezelfde week per mail de uitslag al!
Stap 5: ik heb de uitslag bekeken en ik blijk negatief getest te zijn (zie de afbeelding hieronder). Dat is natuurlijk heel fijn nieuws! Indien je positief getest wordt, neemt Bloedwaardentest ook nog even telefonisch contact met je op om de uitslag met je door te spreken en hebben zij verschillende therapeuten in dienst die je advies en tips kunnen geven over de behandeling. Zo kun je bijvoorbeeld een extra consult aanvragen bij hun darmtherapeut als je last hebt van prikkelbare darmen (PDS). Ook is het mogelijk dat Bloedwaardentest je doorverwijst naar de huisarts.
Do it yourself!
Wist je dat je helicobacter pylori ook zelf kan remmen door voeding? Zo
Zorgen de stofjes fucose, monolaurine, quercetine en resveratrol voor een remming van de bacterie. Deze stofjes tref je onder andere aan in zeewier, champignons, zaden, kokosolie, kappertjes, rode druiven, appels, bessen en pruimen.
Snel, simpel en betrouwbaar
Het uitvoeren van de ontlastingtest is dus vrij simpel! Je bestelt de test via Bloedwaardentest.nl, je voert de test uit volgens het duidelijk instructieboekje, je stopt de test in de postbus en in diezelfde week krijg je de uitslag nog. Vervolgens, mits je positief getest wordt, nemen ze de uitslag met je door en kun je kiezen voor een bijbehorend consult, gegeven door hun eigen therapeuten. Ik ben dus erg tevreden, maar hopelijk hoef ik deze test niet nog een keer te doen als ik terugkom van mijn reis naar Indonesië die ik in het vooruitzicht heb.