Terug

 • Geen verwijzing nodig van je huisarts
 • Stel zelf je onderzoek samen
 • Prikpunten in heel Nederland

CRP waarde bloedonderzoek

 • 19 / 10 / 2023 0
CRP waarde bloedonderzoek

CRP (C-reactief proteïne) meet ontstekingen in het lichaam. Er zijn twee typen tests: gewoon CRP voor acute ontstekingen en HS-CRP voor chronische ontstekingen, met name in relatie tot hartaandoeningen. De resultaten kunnen helpen bij de inschatting van gezondheidsrisico's. Laaggradige ontsteking met licht verhoogde CRP-waarden kan het risico op chronische aandoeningen vergroten, en deze ontstekingen worden vaak beïnvloed door levensstijlfactoren zoals voeding en stress. Een gezonde levensstijl kan helpen om deze ontstekingen te verminderen en het risico op gerelateerde gezondheidsproblemen te verlagen.

CRP, of C-reactief proteïne, is een eiwit dat je lichaam maakt wanneer er ergens ontsteking is. Artsen meten CRP in je bloed om te zien of je ontstekingen hebt en hoe ernstig die zijn.

Er zijn twee soorten CRP-tests:

 1. Gewone CRP: Deze test kijkt naar de algemene hoeveelheid CRP in je bloed. Het helpt bij het vinden van ontstekingen in je lichaam, zoals bij infecties, verwondingen of ziektes.
 2. HS-CRP: Dit is een gevoeligere versie van de CRP-test en kan lagere niveaus van CRP in je bloed detecteren. Het wordt vooral gebruikt om milde ontstekingen te meten die te maken hebben met chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen.

Wanneer worden deze tests uitgevoerd en wat kun je eruit leren?

Gewone CRP wordt vaak gebruikt bij het vermoeden van een acute ontsteking, bijvoorbeeld door een infectie. De test  kan helpen om te bepalen of er een infectie is en hoe ernstig die is. De test kan ook worden gebruikt om de reactie op behandelingen, zoals bij ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis, te volgen.

HS-CRP (High Sensitive) wordt vaak gebruikt om het risico op hartaandoeningen te beoordelen. Mensen met hogere HS-CRP-waarden hebben mogelijk een groter risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen. Het kan helpen bij het in kaart brengen van het risico voor je hart, samen met andere factoren zoals je cholesterolgehalte, bloeddruk en of je rookt. Lage niveaus van HS-CRP zijn goed voor je hart, terwijl hoge niveaus kunnen wijzen op een verhoogd risico.

De uitslag kan er bijvoorbeeld als volgt uit zien:

PROTEINE-DIAGNOSTIEK

                                    Methode     Resultaat         Referentie waarde

 • CRP (ultrasensitiv) NEPH         ↑↑ 7.06              mg/l < 3
  Risico-inschatting bij cardiovasculaire en perifeer-vasculaire
  aandoeningen
  -------------------------------------------------------------
 • laag risico : < 1 mg/l
 • middelmatig risico: 1.5 - 3 mg/l
 • hoog risico : > 3 mg/l (indien een acute ontsteking)

Deze meneer heeft een verhoogd HS-CRP gehalte (HS staat voor High Sensitieve en is hetzelfde als Ultrasensitiv)

De waarde is goed als deze onder de 1,5  ligt. Tussen de 1.5 en 3 heb je al een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. 

Als de waarde boven de 3 is heb je een hoge kans op hart en vaatziekten, mits er sprake is van een acute ontsteking. 

Bij zo'n waarde wordt je altijd vooraf door team Bloedwaardentest gebeld om af te stemmen of het kan zijn dat je ergens een wondje had, of een verkoudheid onder de leden had tijdens de bloedafname.

Als je geen andere ontsteking had en de HS-CRP blijft zo hoog, ook na enkele herhaalde metingen, dan is er werk aan de winkel! Je hebt dan te maken met laaggradige ontstekingen die een verhoogd gezondheidsrisico opleveren.

Laaggradige ontstekingen worden vaak beïnvloed door levensstijlfactoren, zoals voeding, lichaamsbeweging, roken en stress. Het verbeteren van je lifestyle kan helpen bij het verminderen van laaggradige ontstekingen en het verminderen van het risico op de daarbij behorende  gezondheidsproblemen. Het bespreken van je CRP-waarden en laaggradige ontsteking met onze lifestyle arts kan helpen bij het plannen van de juiste aanpak voor gezondheidsverbetering.

De CRP maakt deel uit van vele onderzoeken, en kan ook los toegevoegd worden aan je test.

de HS-CRP vind je hier

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »