Terug

 • anti-TPO schildklier

anti-TPO schildklier

  Deze test wordt uitgevoerd om een auto-immuunschildklierziekte op te sporen; ANTI-TPO antistorffen komen in 45-80% voor bij een snelle en 95% voor bij een langzaamwerkende schildklier. De waarde kan dalen door een verbeterde leefstijl.

  39,-

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1265 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  James

  Goede klantenservice!

  10/10

  Dex Hermans

  Ik ben erg tevreden over het bedrijf en laad regelmatig mijn bloed onderzoeken. Het enige jammer vind ik dat je geen bevestiging krijgt wanneer het bloed is aangekomen. Dat zou wel een meerwaarde…

  Productomschrijving

  anti-TPO schildklier

  Thyroid microsomale antistoffen (anti-TPO) Thyreoid. microsomale al. (TPO) in het engels: Thyroid peroxidase antibody. MAK

  Deze test wordt uitgevoerd om een auto-immuunschildklierziekte op te sporen; een afwijking van de schildklier die wordt veroorzaakt door een foute werking van het afweersysteem.

  De test meet de hoeveelheid antistoffen tegen thyroperoxidase (TPO), een eiwit dat alleen in de schildklier voorkomt. Antistoffen tegen TPO zijn zogeheten autoantistoffen die zich richten op de schildklier.

  Gewoonlijk maakt het afweersysteem antistoffen aan om ongewenste indringers of ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Soms gaat er iets mis waardoor antistoffen worden gemaakt tegen gezonde cellen, weefsel of organen in het lichaam. Het leidt tot zogeheten auto-immuunziekte waarbij onbedoeld beschadigingen en ontstekingen ontstaan van lichaamsweefsel en organen, zoals in dit geval de schildklier.

  Antistoffen tegen TPO komen vaak voor bij mensen bij wie de schildklier te weinig schildklierhormoon (T4) produceert. De antistoffen kunnen echter ook voorkomen bij mensen bij wie de schildklier juist te veel schildklierhormoon produceert. Zelfs bij gezonde personen kunnen kleine hoeveelheden antistoffen tegen TPO voorkomen.

  Normaal

  De meeste gezonde mensen hebben geen schildklierantistoffen in het bloed. Wel hebben (oudere) vrouwen een grotere kans (zeker naarmate de leeftijd vordert) op de aanmaak van schildklier auto-antistoffen. Een deel van deze groep zal later schildklieraandoeningen ontwikkelen.

  Licht verhoogd

  Mild tot matig verhoogde hoeveelheden schildklier antistoffen worden aangetroffen bij diverse schildklier- en auto-immuunaandoeningen zoals suikerziekte en reuma.
  Het aantonen van antilichamen tegen thyreoidale peroxidase is niet perse een bewijs voor een auto-immuunschildklieraandoening. Bij 5 % van alle gezonde mensen komen licht verhoogde waarden voor.

  Sterk verhoogd 

  Sterk verhoogde waarden wijzen op een schildklierziekte als gevolg van auto-antistoffen, zoals de ziekte van Hashimoto (slecht werkende schildklier) of de ziekte van Graves (overactiviteit van de schildklier).
  Microsomale antilichamen komen voor bij M.Basedow, (ziekte van Graves)
  begeleidende thyreoiditis, na een operatie of radio-jood-therapie. Hoge concentraties zijn een aanwijzing voor immuunthyreoiditis en een goede parameter ter therapiecontrole.

  Stijgend

  Om een beeld te krijgen van het beloop van de aandoening, wordt de test met enige regelmaat herhaald. Een toenemende hoeveelheid schildklier autoantistoffen wijst op een toename van de auto-immuunactiviteit. Tijdens de zwangerschap kunnen deze antistoffen ook leiden tot schildklierproblemen bij het ongeboren kind.

  Eenheid van rapportage 1 kU/L = 1 IU/ml
  neuronencel-antigenen/neurale antigenen  schildklier (-microsomen)  (TPO), thyreoid. microsm. al.
   

  Reviews

  Recent bekeken

   • anti-TPO

   anti-TPO

   € 39,-

   Deze test wordt uitgevoerd om een auto-immuunschildklierziekte op te sporen; ANTI-TPO ant...

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   anti-TPO schildklier

   anti-TPO schildklier

   € 39,-

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »