Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€39,00
Toevoegen aan winkelwagen

anti-TPO schildklier

anti-TPO schildklier
€39,00 Incl. btw

Deze test wordt uitgevoerd om een auto-immuunschildklierziekte op te sporen; ANTI-TPO antistorffen komen in 45-80% voor bij een snelle en 95% voor bij een langzaamwerkende schildklier. De waarde kan dalen door een verbeterde leefstijl. Lees meer..

Thyroid microsomale antistoffen (anti-TPO) Thyreoid. microsomale al. (TPO) in het engels: Thyroid peroxidase antibody. MAK

Deze test wordt uitgevoerd om een auto-immuunschildklierziekte op te sporen; een afwijking van de schildklier die wordt veroorzaakt door een foute werking van het afweersysteem.

De test meet de hoeveelheid antistoffen tegen thyroperoxidase (TPO), een eiwit dat alleen in de schildklier voorkomt. Antistoffen tegen TPO zijn zogeheten autoantistoffen die zich richten op de schildklier.

Gewoonlijk maakt het afweersysteem antistoffen aan om ongewenste indringers of ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Soms gaat er iets mis waardoor antistoffen worden gemaakt tegen gezonde cellen, weefsel of organen in het lichaam. Het leidt tot zogeheten auto-immuunziekte waarbij onbedoeld beschadigingen en ontstekingen ontstaan van lichaamsweefsel en organen, zoals in dit geval de schildklier.

Antistoffen tegen TPO komen vaak voor bij mensen bij wie de schildklier te weinig schildklierhormoon (T4) produceert. De antistoffen kunnen echter ook voorkomen bij mensen bij wie de schildklier juist te veel schildklierhormoon produceert. Zelfs bij gezonde personen kunnen kleine hoeveelheden antistoffen tegen TPO voorkomen.

Normaal

De meeste gezonde mensen hebben geen schildklierantistoffen in het bloed. Wel hebben (oudere) vrouwen een grotere kans (zeker naarmate de leeftijd vordert) op de aanmaak van schildklier auto-antistoffen. Een deel van deze groep zal later schildklieraandoeningen ontwikkelen.

Licht verhoogd

Mild tot matig verhoogde hoeveelheden schildklier antistoffen worden aangetroffen bij diverse schildklier- en auto-immuunaandoeningen zoals suikerziekte en reuma.
Het aantonen van antilichamen tegen thyreoidale peroxidase is niet perse een bewijs voor een auto-immuunschildklieraandoening. Bij 5 % van alle gezonde mensen komen licht verhoogde waarden voor.

Sterk verhoogd 

Sterk verhoogde waarden wijzen op een schildklierziekte als gevolg van auto-antistoffen, zoals de ziekte van Hashimoto (slecht werkende schildklier) of de ziekte van Graves (overactiviteit van de schildklier).
Microsomale antilichamen komen voor bij M.Basedow, (ziekte van Graves)
begeleidende thyreoiditis, na een operatie of radio-jood-therapie. Hoge concentraties zijn een aanwijzing voor immuunthyreoiditis en een goede parameter ter therapiecontrole.

Stijgend

Om een beeld te krijgen van het beloop van de aandoening, wordt de test met enige regelmaat herhaald. Een toenemende hoeveelheid schildklier autoantistoffen wijst op een toename van de auto-immuunactiviteit. Tijdens de zwangerschap kunnen deze antistoffen ook leiden tot schildklierproblemen bij het ongeboren kind.

Eenheid van rapportage 1 kU/L = 1 IU/ml
neuronencel-antigenen/neurale antigenen  schildklier (-microsomen)  (TPO), thyreoid. microsm. al.
 

anti-TPO schildklier

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment