Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • Leverziekten aanvullend basisonderzoek
 • Leverziekten aanvullend basisonderzoek

Leverziekten aanvullend basisonderzoek

  aanvullend bloedonderzoek naar leverziekten

  15,-

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1853 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  Monique

  Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

  10/10

  Denise

  Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

  Productomschrijving

  Leverziekten aanvullend basisonderzoek

  Onderzoek naar leverziekten, leverproblemen, of om te veel alcoholgebruik op te sporen.
  Om te kijken of er sprake is van geelzucht, die onder andere veroorzaakt kan worden door leverziekten en galstenen.

  De volgende testen worden aanvullend aan Gamma GT, dat als het goed is al bij het door jou gekozen pakket zit, uitgevoerd:

  • bilirubine direct
  • ALAT (GPT)
  • ASAT (GOT)


  Bilirubine

  Bilirubine wordt gevormd bij de afbraak van rode bloedcellen, waarbij eerst hemoglobine vrijkomt dat vervolgens wordt afgebroken tot bilirubine. Bilirubine wordt in de lever omgezet in zogeheten geconjugeerd bilirubine, dat via de darmen en de ontlasting het lichaam verlaat. De test meet de geconjugeerd bilirubine in het bloed.

   

  ALAT

  De test bepaalt de hoeveelheid van het enzym ALAT in bloed. Een enzym is een eiwit dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof. ALAT is vooral in de lever aanwezig. Kleinere hoeveelheden komen voor in de nieren, het hart en in spieren. Normaal is de hoeveelheid ALAT in het bloed laag. Als levercellen beschadigd worden, lekt ALAT vanuit de lever in het bloed. Daardoor stijgt de hoeveelheid ALAT in het bloed. Dit kan gebeuren vóórdat er klachten of symptomen zijn (zoals geelzucht, gele ogen of gele huid) die wijzen op leverschade.


  ASAT

  De test bepaalt ook de hoeveelheid van het enzym aspartaataminotransferase (ASAT) in bloed. Een enzym is een eiwit dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof. ASAT is vooral in de lever aanwezig en in dwarsgestreept spierweefsel (hart- en skeletspieren). Normaal is de hoeveelheid ASAT in het bloed laag. Bij beschadiging van de lever- of spiercellen komt ASAT vrij in het bloed.

  Klachten die kunnen voorkomen bij leverschade zijn: donkere urine, misselijkheid, overgeven, opgezwollen buik, plotseling aankomen in gewicht en buikpijn. ALAT wordt ook aangevraagd bij:

  • mensen die misschien een besmetting met hepatitis B of C virus hebben opgelopen
  • mensen die teveel alcohol drinken
  • mensen waarbij leverziekten in de familie voorkomen
  • mensen die geneesmiddelen moeten slikken die mogelijk levercellen kunnen beschadigen

  Bij geringe klachten zoals moeheid wordt ALAT soms getest om te onderzoeken of er sprake is van een langer bestaande leverziekte. Ook wordt ALAT gemeten om te controleren of de medische behandeling om een leverziekte te bestrijden goed werkt.

  Lees meerLees minder

  Reviews

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Leverziekten aanvullend basisonderzoek

   Leverziekten aanvullend basisonderzoek

   € 15,-