Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • LDH isoenzymen (LDH 1 - 5)
 • LDH isoenzymen (LDH 1 - 5)

LDH isoenzymen (LDH 1 - 5)

  De vijf LDH iso-enzymen worden in verschillende hoeveelheden in weefsels door het hele lichaam aangetroffen. Een LDH-iso-enzymtest wordt gebruikt om de locatie, het type en de ernst van weefselbeschadiging te achterhalen

  49,-

  + 21,90 eenmalig prikkosten per bestelling
  Bekijk de video voor meer informatie

  Toelichting

  Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt. Bij iedere bestelling hoeft maar 1 keer een bloedafname besteld te worden, zelfs als je meerdere tests bestelt.

  De kosten voor de bloedafname bij de prikpost inclusief testkit en verzendkosten bedragen € 21,90.

  Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onzeklantenservice.

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1853 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  Monique

  Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

  10/10

  Denise

  Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

  Productomschrijving

  LDH isoenzymen (LDH 1 - 5)

  LDH-Isoenzymen (ook wel bekend als LD-iso-enzym, melkzuurdehydrogenase-iso-enzym) 
  Deze test is niet al nabepaling aan te vragen

  Wat is de lactaatdehydrogenase (LDH) iso-enzymtest uit serum (LDHISO)
  Deze test meet het niveau van de verschillende lactaatdehydrogenase (LDH) iso-enzymen in het bloed. LDH, ook bekend als melkzuurdehydrogenase, is een type eiwit dat bekend staat als een enzym. LDH speelt een belangrijke rol bij het maken van de energie van uw lichaam. Het wordt gevonden in bijna alle weefsels van het lichaam.

  Er zijn vijf soorten LDH. Ze staan ​​bekend als iso-enzymen. De vijf iso-enzymen worden in verschillende hoeveelheden in weefsels door het hele lichaam aangetroffen.

  LDH-1: gevonden in hart en rode bloedcellen
  LDH-2: gevonden in witte bloedcellen. Het wordt ook gevonden in hart en rode bloedcellen, maar in kleinere hoeveelheden dan LDH-1.
  LDH-3: gevonden in longweefsel
  LDH-4: gevonden in witte bloedcellen, nier- en pancreascellen en lymfeklieren
  LDH-5: gevonden in de lever en spieren van het skelet.

  De test bepaalt de activiteit van het enzym lactaat dehydrogenase in bloed. Lactaat dehydrogenase (LD) of melkzuurdehydrogenase is in alle weefselcellen aanwezig. Het enzym zorgt voor de omzetting van pyruvaat naar lactaat onder zuurstofarme omstandigheden en is betrokken bij energieproductie. LD is een zogeheten tetrameer, waarin de vier eiwitketens bestaan uit twee verschillende subeenheden: H (heart) en M (muscle). Op deze manier kunnen vijf combinaties ontstaan en dus vijf verschillende LD's: LD1 (H4), LD2 (H3M1), LD3 (H2M2), LD4 (H1M3) en LD5 (M4). De verschillende LD's zijn iso-enzymen. Bij de test wordt de activiteit van elk iso-enzym gemeten. LD1 en LD2 komen vooral voor in hartspierweefsel en rode bloedcellen; LD3 komt wat meer voor in longweefsel, de iso-enzymen LD4 en LD5 komen vooral voor in levercellen en dwarsgestreept spierweefsel. Het enzym blijft in de regel binnen de weefselcellen, maar kan door een aandoening of beschadiging in de bloedbaan komen, zodat het gehalte aan LD in het bloed stijgt. LD iso-enzymen kunnen in bloed overgaan in macro-LD door zelfpoymerisatie of doordat antilichamen binden aan een of meer LD iso-enzymen. Macro-LD's worden minder snel uit het bloed verwijderd en leiden tot een verhoogde enzymactiviteit in plasma.
  Wanneer weefsels beschadigd of ziek zijn, geven ze LDH-iso-enzymen af ​​in de bloedbaan. Het type LDH-iso-enzym dat vrijkomt, hangt af van welke weefsels beschadigd zijn. 

  Een LDH-iso-enzymtest wordt gebruikt om de locatie, het type en de ernst van weefselbeschadiging te achterhalen. Het kan helpen bij het diagnosticeren van een aantal verschillende aandoeningen, waaronder:

  • Recente hartaanval
  • Bloedarmoede
  • Nierziekte
  • Leverziekte, waaronder hepatitis en cirrose
  • Longembolie, een levensbedreigende bloedstolsel in de longen

   Een LDH-iso-enzymtest wordt vaak gedaan als vervolg op een lactaatdehydrogenase (LDH)-test. Een LDH-test meet ook LDH-niveaus, maar geeft geen informatie over de locatie of het type weefselbeschadiging.

  Als uit je  resultaten blijkt dat de waarde van een of meer LDH-iso-enzymen niet normaal zijnt, betekent dit waarschijnlijk dat u een soort weefselziekte of -beschadiging heeft. Het type ziekte of schade hangt af van welke LDH-iso-enzymen abnormale niveaus hadden. Aandoeningen die abnormale LDH-waarden veroorzaken, zijn onder meer:

  • Bloedarmoede
  • Nierziekte
  • Leverziekte
  • Spierblessure
  • Hartaanval
  • Pancreatitis
  • Ziekte van Pfeiffer (Klierkoorts ofwel mononucleosis infectiosa, in Nederland bekender onder de naam ziekte van Pfeiffer,  een virale infectie veroorzaakt door het epstein-barrvirus (EBV), een herpesvirus (Humaan Herpesvirus 4, HHV-4).

  Lees meerLees minder

  Reviews

  Recent bekeken

   • LDH - Iso-enzymen

   LDH - Iso-enzymen

   € 49,-

   De vijf LDH iso-enzymen worden in verschillende hoeveelheden in weefsels door het hele lic...

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   LDH isoenzymen (LDH 1 - 5)

   LDH isoenzymen (LDH 1 - 5)

   € 49,-