Terug

  lactaat melkzuur

   Lactaatacidose is een aandoening waarbij zich lactaat (melkzuur) in het lichaam opbouwt en het niet snel genoeg kan verbranden. Medicijnen, een (genetische) ziekte en overmatig sporten veroorzaken meestal deze aandoening.

   € 29,-

   Aan verlanglijst toevoegen

   • Geen verwijzing nodig van je huisarts
   • Stel zelf je onderzoek samen
   • Prikpunten in heel Nederland

   1265 beoordelingen

   Placeholder8,9/10
   10/10

   James

   Goede klantenservice!

   10/10

   Dex Hermans

   Ik ben erg tevreden over het bedrijf en laad regelmatig mijn bloed onderzoeken. Het enige jammer vind ik dat je geen bevestiging krijgt wanneer het bloed is aangekomen. Dat zou wel een meerwaarde…

   Productomschrijving

   lactaat melkzuur

   Lactaat in plasma (NaF code LAK)

   Ookwel melkzuur genoemd.

   Om bij iemand een (lokaal) tekort aan zuurstof op te sporen.

   Hoge lactaatwaarden worden vaak veroorzaakt door grote inspanning, shock, of gebruik van geneesmiddelen (metformin bij diabetici, of isoniazid bij tuberculose). Intensieve sportbeoefening kan tot een tijdelijke verhoging van lactaat leiden. Bij gezonde sporters daalt het lactaat echter weer snel.

   Koolhydraatmetabolisme Mitochondriopathieën Zeldzame aangeboren stofwisselingsziekten Stofwisselingsziekten op volwassen leeftijd

   referentiewaarden
   0,50 - 2,20 mmol / l
   methode
   Fotometrie (PHOT)

   De test bepaalt de hoeveelheid lactaat (melkzuur) in bloed. Lactaat wordt aangemaakt in spieren en hersenen en ander weefsel wanneer er te weinig zuurstof aanwezig is. Voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam en in deze organen verbrand voor de levering van energie. Zuurstof is nodig voor een goede verbranding. Als er genoeg zuurstof aanwezig is, zal er geen of nauwelijks lactaat gevormd worden. Als er echter te weinig zuurstof aanwezig is, wordt bij de verbranding lactaat gevormd in plaats van koolzuur (CO2) en water. Het lactaat wordt weer omgezet in koolzuur en water wanneer er weer voldoende zuurstof is. Als dat echter te lang duurt, hoopt lactaat zich op in het bloed waardoor het zuur-base evenwicht verstoord raakt: de zuurgraad (pH) daalt; er treedt verzuring op. Dat kan gepaard gaan met spierzwakte, snelle ademhaling, misselijkheid en braken, zweten en het kan zelfs tot een coma leiden.
   Deze test wordt door de arts aangevraagd bij het vermoeden van lactaatacidose, prestatiediagnose in de sport
   lactaatverhoging bij: lichamelijke inspanning (wedstrijdsport), grand mal-aanvallen, hyperventilatie, postoperatief, shock, sepsis, SIRS, lactaatacidose, CO-vergiftiging, acute alcoholintoxicatie, vitamine B2-tekort, medicatie, tumorziekten, infecties (bijv. HIV), congenitale lactaatacidose (mitochondriale myopathie, glycogeenstapelingsziekte, enzymdefecten).

   Sporters kunnen beter LDH aanvragen om hun hun melkzuur te meten.

   Reviews

   Gerelateerde producten

   Recent bekeken

    • Lactaat

    Lactaat

    € 29,-

    Lactaatacidose is een aandoening waarbij zich lactaat (melkzuur) in het lichaam opbouwt en...

   Vergelijk producten Verwijder alle producten

   You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box

    lactaat melkzuur

    € 29,-

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »