Immunglobulin G 4
De IgG4 Bepaling is een bloedtest waarmee de hoeveelheid Immunoglobuline G4 (IgG4) in het bloed wordt gemeten. IgG4 is een subtype van IgG, een belangrijk antilichaam in het immuunsysteem. Deze test is vooral bedoeld wanneer er een vermoeden is van een immuunstoornis of van een aandoening die samenhangt met verhoogde of verlaagde IgG4-waarden.
Wanneer is deze test relevant?
- Bij verdenking van IgG4-gerelateerde ziekte (ook wel Hyper-IgG4-syndroom genoemd). Dit is een zeldzame aandoening waarbij er ontstekingen ontstaan in verschillende organen en het IgG4 in bloed of weefsel verhoogd is.
- Als controle bij immunotherapie voor inhalatieallergieën.
- Bij verdenking van chronische alvleesklierontsteking (scleroserende pancreatitis), ook bekend als auto-immuun pancreatitis (AIP).
- Bij beoordeling van een mogelijke IgG4-deficiëntie of andere immunodeficiëntie.
Wat is IgG4-gerelateerde ziekte?
IgG4-gerelateerde ziekte is een chronische ontstekingsziekte van het immuunsysteem die verschillende organen kan aantasten, zoals de alvleesklier, galwegen, galblaas, nieren en longen. De ziekte komt vooral voor bij ouderen en kan zich uiten als geelzucht, buikpijn, gewichtsverlies, ondervoeding of ontstekingsmassa’s in de longen.
Veelvoorkomende symptomen van auto-immuun pancreatitis (AIP):
- Buikpijn, vooral in de bovenbuik
- Vettige diarree en vitaminegebrek
- Gewichtsverlies en ondervoeding
- Geelzucht
- Psychische en sociale problemen
- Meer kans op hart- en vaatziekten en botontkalking
Let op: Ongeveer 6% van de gezonde mensen heeft ook een verhoogde IgG4-waarde zonder klachten. Het is daarom belangrijk om de uitslag in de juiste context te beoordelen.
Referentiewaarden: 0,052 – 1,250 g/l (vanaf 18 jaar)
Meetmethode: Nefelometrie (NEPH)
Voor een volledig beeld van uw afweer wordt naast deze IgG4-bepaling ook de bepaling van IgG, IgA en IgM aanbevolen.
Meer informatie over IgG4-gerelateerde ziekte vindt u op de website van het Erasmus MC: Klik hier voor meer informatie.
Deze test is een complementaire gezondheidscheck en wordt niet altijd erkend door huisartsen of reguliere zorgverleners. Voor hulp bij interpretatie van de uitslag kunt u terecht bij de gespecialiseerde therapeuten van Bloedwaardentest.
