Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • Hepatitis E besmetting door varkensvlees?
 • Hepatitis E besmetting door varkensvlees?

Hepatitis E besmetting door varkensvlees?

  Hepatitis E komt wereldwijd voor ook in Nederland komt de ziekte voor. De ziekteverschijnselen bij hepatitis E lijken op die van hepatitis A.

  119,-

  + 21,90 eenmalig prikkosten per bestelling
  Bekijk de video voor meer informatie

  Toelichting

  Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt. Bij iedere bestelling hoeft maar 1 keer een bloedafname besteld te worden, zelfs als je meerdere tests bestelt.

  De kosten voor de bloedafname bij de prikpost inclusief testkit en verzendkosten bedragen € 21,90.

  Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onzeklantenservice.

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1853 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  Monique

  Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

  10/10

  Denise

  Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

  Productomschrijving

  Hepatitis E besmetting door varkensvlees?

  Bij deze test worden de Hepatitis E antistoffen gemeten.
  Hepatitis E-Virus-Ak (IgG) Hepatitis E-Virus-IgG antistoffen. HEV-Ak uit serum.


  Hepatitis betekent ontsteking van de lever. Het woord hepatitis is afgeleid uit het Grieks. Hepar betekent lever en itis betekent ontsteking. Hepatitis E wordt veroorzaakt door het hepatitis E-virus. Het gaat hierbij om een ander virus dan bij hepatitis A, B, C en D. Al deze vormen worden veroorzaakt door een virus. Daarom spreken we over virale hepatitis.

  Hepatitis E komt wereldwijd voor, ook in Nederland komt de ziekte voor. De ziekteverschijnselen bij hepatitis E lijken op die van hepatitis A.

  Hepatitis E geneest meestal binnen één tot vier weken en verloopt bijna nooit ernstig. Het lichaam ruimt het virus zelf op.

  Naar schatting is de tijd tussen besmetting met het virus en het optreden van klachten twee tot acht weken. Dit noemen we incubatietijd. De meeste mensen krijgen geen klachten. Mensen met een verminderde weerstand kunnen wel klachten krijgen.

  Hepatitis E kan chronisch worden bij mensen met een sterk verminderde weerstand. Transplantatiepatiënten hebben een verminderde weerstand doordat zij medicijnen krijgen die de afweer onderdrukken. Ook bij chemotherapie of een ernstige ziekte kan de weerstand verminderd zijn, waardoor het lichaam het virus niet kan opruimen.

  Er zijn 4 typen:

  • Type 1 komt voor in Azië en Latijns-Amerika
  • Type 2 komt voor in Afrika en Mexico
  • Type 3 komt wereldwijd voor, ook in Nederland
  • Type 4 komt voor in Oost-Azië en Centraal-Europa


  De klachten en het ziekteverloop van hepatitis E komen overeen met die van hepatitis A. Hepatitis E geneest meestal binnen één tot vier weken en verloopt bijna nooit ernstig. De meeste mensen krijgen geen klachten.

  Klachten die kunnen optreden bij hepatitis E zijn:

  • misselijkheid
  • moeheid
  • weinig zin in eten
  • koorts
  • spier- en gewrichtspijnen
  • een gevoel van griep
  • pijn boven in de buik aan de rechterkant
  • geel worden van het oogwit en de huid
  • donkere urine
  • lichtgekleurde ontlasting (grijs-wit)


  Hepatitis E kan ernstig verlopen bij mensen met een verminderde weerstand. De weerstand kan verminderd zijn door het gebruik van medicijnen die de afweer onderdrukken, bijvoorbeeld:

  • na een transplantatie
  • tijdens chemotherapie
  • bij een ernstige ziekte


  Via bloedonderzoek kan de diagnose van hepatitis E gesteld worden. Het bloed wordt onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen het hepatitis E-virus. Antistoffen zijn vanaf ongeveer twee tot zes weken na besmetting in het bloed aantoonbaar.

  De oorzaak van hepatitis E is besmetting met het hepatitis E-virus. Het virus veroorzaakt een ontsteking aan de lever. Het virus komt wereldwijd voor. Er zijn verschillende typen van het virus. In Nederland komt alleen type 3 voor. Dit is een ander type dan in ontwikkelingslanden voorkomt. In ontwikkelingslanden komt besmetting via verontreinigd drinkwater en voedsel het meeste voor.
  Het is niet precies bekend hoe mensen in Nederland besmet raken met het hepatitis E-virus. Besmetting van mens op mens is zeer klein. Het virus kan voorkomen in vlees en ontlasting van onder andere varkens, herten en wilde zwijnen. Besmetting met hepatitis E kan plaatsvinden door het eten van besmet voedsel, zoals varkensvlees dat onvoldoende verhit is, en via besmet bloed.

  Sinds 2014 is in Nederland het aantal mensen dat besmet is met hepatitis E sterk gestegen. De oorzaak hiervan is nog niet duidelijk.
  Het Centraal Veterinair Instituut (CVI), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoeken of varkens hierin een rol spelen. Onderzocht wordt of er ook andere besmettingsbronnen zijn.

  Bloedbank Sanquin heeft enige tijd geleden een aantal varkensvleesproducten onderzocht. In 78% van de onderzochte leverworsten en in 80% van de leverpaté is het hepatitis E-virus aangetroffen. De NVWA heeft dit met eigen onderzoek bevestigd. Leverworst en leverpaté zijn producten die niet goed zijn verhit.

  Het RIVM heeft naar aanleiding van dit onderzoek in juni 2016 een voedingsadvies opgesteld. Dit advies is voor mensen die een transplantatie hebben gehad en medicijnen gebruiken die de afweer onderdrukken. Bij hen kan hepatitis E ernstig verlopen en is er een grotere kans op chronische hepatitis E.

  Voor transplantatiepatiënten kan hepatitis E wel schadelijk zijn. Daarom adviseert het RIVM mensen die een transplantatie hebben ondergaan geen producten te eten waar varkenslever in zit die niet goed is doorgegaard. Het gaat om leverworst en paté. De reden is dat hierdoor mogelijk een besmetting met het hepatitis E-virus kan worden overgedragen. Bij mensen die afweeronderdrukkende medicijnen slikken is er een grote kans dat een besmetting chronisch wordt en leidt tot leverproblemen.

  Voor het meten van een acute infectie kun je het beste de IgM antistoffen erbij bestellen. Deze test is voor het meten van een oude infectie/ chronische infectie.  Voor  patiënten met een niet goed functionerend immuunsysteem (afweersysteem) kan de serologische response (antistoffen in het bloed) uitblijven of vertraagd optreden. Bij deze patiëntengroep is daarom hepatitis E virus door  PCR de diagnostiek (het virus zelf meten middels DNA)  de eerste keuze. Vraag onze klantenservice voor meer informatie over deze test.

   

  Lees meerLees minder

  Reviews

  Recent bekeken

   • Hepatitis E

   Hepatitis E

   € 119,-

   Hepatitis E komt wereldwijd voor ook in Nederland komt de ziekte voor. De ziekteverschijns...

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Hepatitis E besmetting door varkensvlees?

   Hepatitis E besmetting door varkensvlees?

   € 119,-