Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€15,90
Toevoegen aan winkelwagen

HbA1c en glucose Diabetes suikerziekte

HbA1c en glucose Diabetes suikerziekte
€15,90 Incl. btw

Suikerziekte? deze test bestaat uit Glucose Nuchter en HbA1c

Deze test ziet wat er de afgelopen maanden met jouw suikergehalte aan de hand is geweest.

Glucose dat in het bloed circuleert heeft de neiging zich spontaan te hechten aan hemoglobine, het zuurstoftransporteiwit in de rode bloedcellen. Is glucose eenmaal gebonden dan laat het niet meer los. Deze verbinding wordt hemoglobine A1c (HbA1c) genoemd. De mate van glucosebinding hangt af van de hoeveelheid glucose in het bloed. HbA1c biedt een betrouwbaarder bloedglucosebeeld dan een glucosemeting, omdat het gehalte HbA1c niet wordt beïnvloed door actuele veranderingen in dieet of medicatie. De levensduur van rode bloedcellen (en dus ook van hemoglobine) is 2 tot 3 maanden waardoor de HbA1c-waarde een indruk geeft van de gemiddelde glucosewaarde over de laatste paar maanden.

Voor de glucosemeting dien je bij dit onderzoek nuchter te zijn, zodat je de waarden van eerdere glucose onderzoeken beter met elkaar kunt vergelijken. Geef op je labkaart aan of je nuchter was tijdens de bloedafname. Voor niet nuchter glucose gelden namelijk andere referentiewaarden.

Als je bloedwaarden goed zijn, zijn ze ook goed als je niet nuchter bent. Wil je echter het zekere voor het onzekere nemen voor een optimaal resultaat m.b.t. glucose, dan hebben wij voor jou het volgende dieetadvies:

Neem vanaf de avond voor de afspraak na 23:00 uur geen koffie en geen zuivelproducten (zoals melk, en karnemelk of yoghurt). Geen gefrituurde waren en geen alcoholhoudende drank. Neem als ontbijt en/of lunch maximaal 2 sneetjes volkorenbrood belegd met bijvoorbeeld magere vleesproducten, zonder boter. Neem als drinken water of thee zonder melk en suiker. Neem geen zoetbeleg, geen fruit en geen zuivelproducten.

Bij afwijkende uitslagen kan het onderzoek nuchter herhaald worden, om te zien of het dan wel goed is.
Bij vermoeden van diabetes kun je beter direct deze richtlijn in acht nemen:
Nuchter zijn betekent dat je na 20:00 uur niet meer mag eten, drinken en of roken. Een klein beetje water is wel toegestaan.

Hofland Geplaatst op 4 Juli 2021 at 14:30

46

Geplaatst op 4 Juli 2021 at 14:30

46

5 sterren op basis van 1 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment