Terug

 • CDT test alcoholgebruik HPLC

CDT test alcoholgebruik HPLC

  65,-

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1265 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  James

  Goede klantenservice!

  10/10

  Dex Hermans

  Ik ben erg tevreden over het bedrijf en laad regelmatig mijn bloed onderzoeken. Het enige jammer vind ik dat je geen bevestiging krijgt wanneer het bloed is aangekomen. Dat zou wel een meerwaarde…

  Productomschrijving

  CDT test alcoholgebruik HPLC

  CD-Tect Carbohydraat Deficiënt Transferrine met HPLC methode (CDT-HPLC). 


  Dit bloedonderzoek kijkt 3 weken terug naar jouw alcoholgebruik.

  Als er sprake is van de zeldzame aangeboren transferrine-variant, is een valide CDT-bepaling met onze standaard testmethode NIET mogelijk. Een mogelijkheid is om met de HPLC methode te kijken of er wel een resultaat mogelijk is. De eerste keer zullen wij de standaard test gratis upgraden naar deze duurdere test, maar voor vervolg controles ben je met deze transferrine variant gebonden aan deze duurdere test.

  CD-Tect Carbohydraat Deficiënt Transferrine (CDT) 

  CDT is in verhoogde mate aanwezig bij chronisch overmatig alcoholgebruik, maar ook bij sommige  erfelijke aandoeningen (Congenital Disorder of Glycosylation (CDG). In deze twee gevallen blijken een of beide koolhydraatketens afwezig te zijn, waardoor er meer asialo- en disialotransferrine aanwezig is.
  Congenitale defecten van de glycosylering (CDG) is de naam voor een groep erfelijke stofwisselingsziekten. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal.

  Bij deze groep stofwisselingsziekten gaat er iets mis bij de zogeheten glycosylering. Bij glycosylering worden suikers aan eiwitten gekoppeld. De suikers zijn belangrijk voor de functie van de eiwitten.
  De kenmerken van de meeste vormen van CDG beginnen op jonge leeftijd. De kenmerken verschillen per persoon, ook bij hetzelfde type CDG.
  Mensen met CGD kunnen een ernstige achterstand in de ontwikkeling krijgen. Verder kan iemand slappe spieren, lage bloedsuikers, darmproblemen en problemen met de bloedstolling hebben.

  CDT is een soort eiwit dat ontstaat bij overmatig alcoholgebruik over een periode van minimaal een week. Het CDT percentage in bloed stijgt naarmate er meer alcohol gedronken wordt. Bij onthouding daalt het CDT meestal binnen twee tot drie weken naar een normale waarde, maar na langdurig alcoholgebruik kan deze normalisatie veel langer duren.

  Eiwitten zijn vaak voorzien van suikergroepen, die noodzakelijk zijn voor hun herkenbaarheid en functie. De kenmerken van bloedgroepen bijvoorbeeld, zijn terug te voeren op verschillende soorten suikergroepen aan het membraan van de rode bloedcellen. Ook het ijzertransporteiwit transferrine bevat twee karakteristieke koolhydraat ketens, welke samen gemiddeld vier zogenaamde siaalzuren bevatten. Onder invloed van een afbraakproduct van alcohol (acetaldehyde) ontstaat een transferrinevorm waar een of beide koolhydraat ketens afwezig zijn: we spreken dan van carbohydraat deficiënt transferrine ofwel CDT. Het CDT wordt gerapporteerd als % van het totaal transferrine om het effect van schommelingen in het transferrine gehalte, bijvoorbeeld een stijgend transferrine bij ijzergebrek, op te heffen. 

  Ook het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) vraagt in bepaalde gevallen voor personen, die met alcoholgebruik in het verkeer zijn aangehouden, gericht laboratoriumonderzoek aan in het kader van een psychiatrisch onderzoek naar de rijgeschiktheid (zie hiervoor de CBR website). Van oudsher werden testen aangevraagd die verband houden met de leverfunctie (gGT en ALAT) en de gemiddelde grootte van de rode bloedcel (MCV). Momenteel is de meting van het percentage CDT de belangrijkste laboratoriumparameter bij verdenking op overmatig alcoholgebruik. 

  Hoe betrouwbaar is het % CDT en bij welk alcoholgebruik is dit verhoogd?

  Vooropgesteld moet worden dat geen enkel laboratoriumonderzoek bij chronisch overmatig alcoholgebruik altijd een afwijkende uitslag geeft, of in vaktermen: geen enkele methode heeft een sensitiviteit van 100%. Andersom, bij geen of minimaal gebruik van alcohol hoort een normale uitslag, maar uitzonderingsgewijs komen ook fout verhoogde waarden voor, in vaktermen: geen enkele methode is 100% specifiek.

  Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het %CDT al met al de beste laboratoriumparameter is voor aantonen van chronisch overmatig alcoholgebruik. De gehanteerde bovengrens voor CDT komt bij mannen overeen met de consumptie van gemiddeld ca. 60g alcohol per dag (grofweg 1,5 l bier of 1 fles wijn per dag) gedurende minimaal een week. Bij inname van meer dan 60g alcohol per dag zal op de lange termijn ernstige orgaanschade ontstaan. Voor vrouwen ligt deze grens op ongeveer 40 gram per dag.

  In de Nederlandse NVKC richtlijn, die handelt over alcoholgebruik, wordt 2,0% DST gehanteert als afkappunt. Bij resultaten hoger dan 2,0% kan men met grote zekerheid gesteld worden dat de uitslag niet tot de normale verdeling behoort.

  Verhogingen treden op na een alcoholgebruik van meer dan 60g dagelijks. De halfwaarde tijd bedraagt ca. 14 dagen. Verhoogde waarden komen ook voor bij bijvoorbeeld chronisch actieve hepatitis, primaire biliaire levercirrose, erfelijke afwijkingen van de glycoproteine-stofwisseling en tijdens de zwangerschap. Eenmalig excessief alcohol misbruik leidt niet tot een verhoogde CDT waarde.

  Let op! Bij deze test duurt het ongeveer 3 weken voordat je de uitslag ontvangt. 
   

  Reviews

  Recent bekeken

   • CDT test HPLC

   CDT test HPLC

   € 65,-

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   CDT test alcoholgebruik HPLC

   CDT test alcoholgebruik HPLC

   € 65,-

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »